Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ţepele“ de angajare continuă! Un nou semnal de alarmă pentru cei care îşi caută un loc de muncă

ro

08 Sep, 2016 00:00 7017 Marime text
La finele lunii iulie, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezenta faptul că pe Facebook era tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă metodă de a fi lăsat fără bani în România: prin intermediul unor anunţuri de angajare.
 
În urma articolului, o cititoare ne-a dezvăluit că şi ea a păţit acelaşi lucru: a aplicat pentru un post de asistent manager la firma Green Transportation Europe LTD şi a picat în capcana lor.
 
„Aşa cum mi s-a cerut, am achitat valoarea de 30 RON solicitată, pentru care am picat în capcana lor, deşi, de obicei, sunt mai vigilentă şi verific firmele, să ştiu câte ceva despre ele. De aceasta dată am considerat normal şi acest lucru, ţinând cont că e o firmă străină, şi mi se părea normal să mă verifice, mai ales că nu aveam nimic de  
ascuns. Astfel, am aplicat pentru respectivul post“, povesteşte femeia.  
 
Falsă taxă pentru cazier european ​
După câteva zile, compania, mai exact prin Mihaela Dumitrescu, manager resurse umane, i-a cerut tinerei să achite taxa de obţinere a cazierului european, în valoare de 30 de lei, până la data susţinerii interviului, 10 septembrie.
 
„În urma analizei CV-ului dumneavoastră, aţi fost selectat pentru a doua etapă a preselecţiei pentru ocuparea unei poziţii în cadrul companiei Green Transportation Europe LTD - sucursala România. Pentru a vă înregistra dosarul în vederea susţinerii interviului «face to face» în sesiunea de la jumătatea lunii septembrie (10 septembrie 2016) cu angajatorul britanic, o să fie nevoie să-mi furnizaţi o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate (dacă nu doriţi să furnizaţi aceste documente, considerând că cerinţa încalcă caracterul privat al datelor personale, va trebui să-mi declaraţi printr-un email că le deţineţi şi că urmează să le prezentaţi în ziua susţinerii interviului - actul de identitate dovedeşte apartenenţa candidatului la spaţiul comunitar, cerinţă obligatorie pentru ocuparea acestei poziţii) şi să achitaţi taxa de obţinere cazier european, în valoare de 30 de lei (cerinţă obligatorie).
Cazierul european este, în fapt, Formularul 223, emis de Autoritatea Europeană pentru Supravegherea Persoanelor. Angajatorul doreşte să obţină acest formular european până în data susţinerii interviului. Astfel va verifica dacă aţi desfăşurat activităţi la vreun alt operator economic din alt stat european sau dacă aţi săvârşit vreo faptă de natură penală pe teritoriul UE. Menţionez că valabilitatea acestui document european este de şase luni şi poate fi folosit în orice alt proces de angajare, înlocuind legal şi pe deplin cazierul judiciar sau pe cel fiscal emis de autorităţile române“, se preciza în mailul primit de la companie.

 
Compania arăta că, în cazul în care nu va fi angajată, taxa de 30 de lei se va restitui „sub forma unui bon valoric (în valoare de 100 RON) care să acopere ziua de lucru pierdută, cât şi eventualele cheltuieli de deplasare până la locaţia unde se va desfăşura interviul“.

„E normal aşa ceva?“

Cititoarea mai spune că a achitat acea taxă întrucât îşi dorea cu disperare să-şi găsească un loc de muncă, împărtăşindu-şi experienţa pentru a-i atenţiona pe toţi cei care au încredere în site-urile de recrutare.
 
„Am mers să achit a doua zi, am trimis şi chitanţa şi am aşteptat de pe data de 2 septembrie să spună sau să confirme măcar că au primit. Gândiţi-vă că am fost înnebunită să găsesc un loc de muncă, căutând de doi ani, şi găsesc tot neisprăviţi din aceştia, ba cu un salariu de mizerie după o facultate terminată şi o vechime în muncă de 20 de ani, ba cu program de opt ore şi plătit în cartea de muncă două ore şi tot aşa. Şi peste cine am dat? Alţi derbedei care profită de oameni care sunt în nevoie? Nu se poate aşa ceva! Locuiesc cu părinţii şi vă daţi seama că sunt cumva întreţinută. Şi n-ar fi vorba de 30 RON, este o sumă mică, dar câţi de 30 de RON au luat de la N persoane? Probabil că asta a şi fost ideea, o sumă mică nu se simte şi nici reclamaţie nu se face. Problema e că noi, cei fără serviciu, aplicăm pe site-uri de recrutare în care avem încredere totală şi care iată că nu ne mai apără interesele şi nici datele nu mai sunt confidenţiale, din moment ce acest individ mi-a luat la verificat CV-ul cu adresa şi numărul de telefon. E normal aşa ceva?“, a adăugat femeia.
 
Semnal de alarmă!
Constănţeni, fiţi atenţi! O nouă ţeapă la angajare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dobrin Adrian 24 Mar, 2017 09:15 Cautam si eu un loc de munca si am primit un email cu acesti tepuitori,aveti grije nu dati bani interesativa inainte...Buna ziua, In urma analizei CV-ului dumneavoastra ati fost selectat pentru a doua etapa a preselectiei pentru ocuparea postului din cadrul companiei PayPall Europe Romania. Pentru cele doua posturi oferite pentru punctul de lucru din orasul tau au fost selectate 4 persoane urmand ca doua dintre ele sa ocupe efectiv aceasta pozitie. Pentru a va inregistra dosarul in vederea sustinerii interviului "face to face" in sesiunea din luna martie (27 martie 2017) cu angajatorul PayPall, o sa fie nevoie sa-mi furnizati o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate si sa achitati taxa de obtinere cazier UK & Europe (CRB Check) in valoare de 30 lei. Cazierul "CRB Check" este in fapt formularul 115 emis de Autoritatea britanica pentru supravegherea persoanelor din spatiul comunitar si nu contine date cu caracter personal - contine doar mentiunea in clar daca persoana este inregistrata cu fapte de natura penala pe teritoriul UE. Angajatorul doreste si este obligat de legislatia britanica (acolo este sediul central pentru Europa) sa obtina acest formular pana in data sustinerii interviului. Astfel va verifica daca ati desfasurat activitati ilicite la vreun alt operator economic din alt stat european sau daca ati savarsit vreo fapta de natura penala pe teritoriul UE. In cazul in care nu veti fi angajat, taxa achitata se va restitui sub forma unui bon valoric (in valoare de 100 ron) care sa acopere ziua de lucru pierduta cat si eventualele cheltuielile de deplasare pana la locatia unde se va desfasura interviul. Plata taxei de cazier se va realiza in contul companiei Google Wallet de bitcoin. Acest lucru este relativ usor de realizat oriunde in Romania iar suma se va achita in lei la bancomatele Qiwi (http://www.qiwi.ro/ - acestea se gasesc in fiecare market Penny dar si in alte locatii publice), dar si la bancomatele Zebrapay (http://www.zebrapay.ro/ locat ii - aici gasiti locatiile acestor bancomate larg raspandite pe intreg teritoriul tarii). Depunerea se face in Lei. Urmati instructiunile afisate de bancomat dupa ce ati selectat plata Bitcoin. Pentru bancomatele Qiwi plata se va efectua pe adresa de e-mail: paypallro@gmail.com . Pentru bancomatele Zebrapay depunerea se va efectua utilizand codul de portofel (nr. cont): 1P7KxQjFuT9aYGydf4HgPG9 NFGLGSnoHk2 . Chitanta ce demonstreaza achitarea taxei de cazier
  • Oana 01 Mar, 2017 09:53 Exact aceleasi mesaj -Google Wallet Europe
  • Petrutza 27 Feb, 2017 10:03 Buna ziua, In urma analizei CV-ului dumneavoastra ati fost selectat pentru a doua etapa a preselectiei pentru ocuparea postului din cadrul companiei Google Wallet Europe sucursala Romania. Pentru cele doua posturi oferite au fost selectate 4 persoane urmand ca doua dintre ele sa ocupe efectiv aceasta pozitie. Pentru a va inregistra dosarul in vederea sustinerii interviului "face to face" in sesiunea de la inceputul lunii martie (03 martie 2017) cu angajatorul Google, o sa fie nevoie sa-mi furnizati o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate si sa achitati taxa de obtinere cazier UK & Europe (CRB Check) in valoare de 30 lei. Cazierul "CRB Check" este in fapt formularul 115 emis de Autoritatea britanica pentru supravegherea persoanelor din spatiul comunitar si nu contine date cu caracter personal - contine doar mentiunea in clar daca persoana este inregistrata cu fapte de natura penala pe teritoriul UE. Angajatorul doreste sa obtina acest formular pana in data sustinerii interviului. Astfel va verifica daca ati desfasurat activitati ilicite la vreun alt operator economic din alt stat european sau daca ati savarsit vreo fapta de natura penala pe teritoriul UE. In cazul in care nu veti fi angajat, taxa achitata se va restitui sub forma unui bon valoric (in valoare de 100 ron) care sa acopere ziua de lucru pierduta cat si eventualele cheltuielile de deplasare pana la locatia unde se va desfasura interviul. Plata taxei de cazier se va realiza in contul companiei Google Wallet de bitcoin. Acest lucru este relativ usor de realizat oriunde in Romania iar suma se va achita in lei la bancomatele Qiwi (http://www.qiwi.ro/ - acestea se gasesc in fiecare market Penny dar si in alte locatii publice), dar si la bancomatele Zebrapay (http://www.zebrapay.ro/ locatii - aici gasiti locatiile acestor bancomate larg raspandite pe intreg teritoriul tarii). Depunerea se face in Lei. Urmati instructiunile afisate de bancomat dupa ce ati selectat plata Bitcoin. Pentru bancomatele Qiwi plata se va efectua pe adresa de e-mail: gwalletrooffice@gmail. com . Pentru bancomatele Zebrapay depunerea se va efectua utilizand codul de portofel (nr. cont): 17BGyKXxtyQ8V4G7vNhri7AAsJBE9PqvAe . Chitanta ce demonstreaza achitarea taxei de cazier cat si celelalte copii se vor trimite prin e-mail si se vor atasa la dosarul candidatului, colegii mei urmand sa va contacteze telefonic pentru a va trimite invitatia personalizata la interviul ce se va desf
  • GDiana 20 Feb, 2017 14:40 Am primit si eu acelasi mesaj ieri..
  • World 27 Jan, 2017 00:13 23 Ianuarie 2017, se repeta anunturile inselatoare : Buna ziua, In urma analizei CV-ului dumneavoastra ati fost selectat pentru a doua etapa a preselectiei pentru ocuparea postului de "Operator calculator" din cadrul companiei Google Wallet Europe sucursala Romania. Pentru cele doua posturi oferite au fost selectate 4 persoane urmand ca doua dintre ele sa ocupe efectiv aceasta pozitie. Pentru a va inregistra dosarul in vederea sustinerii interviului "face to face" in sesiunea de la inceputul lunii februarie (03 februarie 2017) cu angajatorul Google, o sa fie nevoie sa-mi furnizati o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate si sa achitati taxa de obtinere cazier Interpol in valoare de 30 lei. Cazierul Interpol european este in fapt formularul 223 emis de Autoritatea Europeana pentru supravegherea persoanelor din spatiul comunitar si nu contine date cu caracter personal - contine doar mentiunea in clar daca persoana este inregistrata cu fapte de natura penala pe teritoriul UE. Angajatorul doreste sa obtina acest formular pana in data sustinerii interviului. Astfel va verifica daca ati desfasurat activitati ilicite la vreun alt operator economic din alt stat european sau daca ati savarsit vreo fapta de natura penala pe teritoriul UE. In cazul in care nu veti fi angajat, taxa achitata se va restitui sub forma unui bon valoric (in valoare de 100 ron) care sa acopere ziua de lucru pierduta cat si eventualele cheltuielile de deplasare pana la locatia unde se va desfasura interviul. Plata taxei de cazier se va realiza in contul companiei Google Wallet de bitcoin. Acest lucru este relativ usor de realizat oriunde in Romania iar suma se va achita in lei la bancomatele Qiwi (http://www.qiwi.ro/ - acestea se gasesc in fiecare market Penny dar si in alte locatii publice), dar si la bancomatele Zebrapay (http://www.zebrapay.ro/ locatii - aici gasiti locatiile acestor bancomate larg raspandite pe intreg teritoriul tarii). Depunerea se face in Lei. Urmati instructiunile afisate de bancomat dupa ce ati selectat plata Bitcoin. Pentru bancomatele Qiwi plata se va efectua pe adresa de e-mail: gwalletueoffice@gmail.com . Pentru bancomatele Zebrapay depunerea se va efectua utilizand codul de portofel (nr. cont): 1LuoZdebGTh7YJhiURtUToP5sco8xmBvND . Chitanta ce demonstreaza achitarea taxei de cazier cat si celelalte copii se vor trimite prin e-mail si se vor atasa la dosarul candidatului, colegii mei
  • babau 23 Sep, 2016 17:51 de maine o da platiti 50 ron
  • Cineva mai vigilent 19 Sep, 2016 11:13 in contiunare se defasoara schema, am anuntat ieri Bestjobs, azi au disparut toate anunturile firmei de pe best