Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Subcomisarul Valeanu, un politist stresat

ro

03 Nov, 2007 00:00 1598 Marime text

Subcomisarul Marian Valeanu, seful Politiei Rurale Cernavoda, s-a pensionat. Cercetat in mai multe randuri, si de superiori, si de Parchet, ofiterului de politie i s-a pus in vedere ca a sarit calul si e vremea sa se retraga. In luna august, Valeanu a renuntat la functia pe care o detinea si a iesit la pensie. De atunci, poate fi vazut, cat e ziua de mare, intr-o crasma din localitate, unde-si bea banii. Sau amarul.

La intrarea in localitatea Garliciu, pe partea stanga, poate fi admirata o frumusete de ferma. Se intinde pe doua mii de metri patrati si gasesti aici de toate, de la pasari de curte pana la porci. Apartine lui Marian Valeanu, pana acum doua luni subcomisar, sef al Politiei Rurale Constanta. Valeanu a intrat in politie in anul 1983, iar in 1998 a ajuns seful Politiei Cernavoda. Imediat dupa Revolutie a pus mana pe ferma de la Garliciu si afacerile i-au mers de minune. Tocmea oameni la ferma, iar localnicii, increzatori in cuvantul politistului, veneau, munceau si asteptau sa fie platiti. Au asteptat mult si bine. Daca indrazneau sa ridice glasul, erau pur si simplu alungati. Unul dintre cei pacaliti a fost Nicolae Banita, un fost politist care, in anul 2004, a lucrat la firma lui Valeanu. Zidarie, tamplarie, facea de toate. Nu si-a primit simbria, ba la plecare i-au fost confiscate si uneltele. Omul a incercat toate caile legale, de la plangere la inspectorul tef al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, pana la plangere penala la Parchet. Nici pe plan profesional politistul nu s-a prea achitat cu onoare de indatoririle care ii reveneau. Din ordinul chestorului de politie Traian Jipa, fostul sef al IPJ Constanta, Marian Valeanu a fost transferat, timp de patru ani, la Politia Medgidia, acuzat fiind ca a sustras niste documente secrete.

Conducerea IPJ i-a pus in vedere ca este prea "stresat"

In urma plangerii depuse de Nicolae Banita, conducerea IPJ a constatat, insa, ca faptele comise nu erau de competenta sa, iar dosarul a fost trimis Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta. Procurorul Traian Poenaru, seful sectiei urmarire penala si criminalitate, a dispus neinceperea urmaririi penale, pe motiv ca faptele comise de subcomisarul Marian Valeanu nu sunt prevazute de legea penala. La randul sau, conducerea IPJ a constatat ca nici cercetarea administrativa nu se poate face, deoarece faptele sunt perimate. Dat fiind ca ferma ii ocupa mai tot timpul, subcomisarul Valeanu nu prea mai avea vreme sa-si indeplineasca si atributiile de om al legii. Asa se face ca mai tot timpul era in concediu. Ba de odihna, ba medical. Afirmand ca este "stresat", nu avea nici macar bunul simt de a aduce personal documentul de la medic, ci il trimitea cu taxiul. Se pare ca, pana la urma, cuiva din conducerea politiei constantene i s-a facut lehamite si i-a pus in vedere subcomisarului Valeanu ca a intrecut masura. La data de 20 august 2007, seful Politiei Rurale Cernavoda s-a pensionat, iar multi dintre colegii sai au rasuflat usurati. De atunci, poate fi vazut frecventand toate carciumile din localitate.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii