Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:53 29 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Detalii despre măsurile luate pentru sezonul estival 2025 oferite de autoritățile din Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

28 May, 2025 09:13 541 Marime text


Miercuri, 28 mai 2025, începând cu ora 09:00, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, Constanța, va avea loc ședința Colegiului Prefectural.
 
Pe ordinea de zi a ședinței se află două puncte: sezon estival 2025 și diverse.

Update:

Prefectul Adrian Picoiu a deschis ședința.

Adrian Picoiu, prefectul Județului Constanța. Foto: ZIUA de Constanța

Cornel Mototolea, chestor la IPJ Constanța, a luat cuvântul și a precizat că poliția județului Constanța va fi sprijinită de colegi detașați din alte județe, însă numărul acestora la litoral va fi mai mic.

Cornel Mototolea, chestor IPJ Constanța. Foto: ZIUA de Constanța

Planul privind măsurile pentru sezonul estival a fost finalizat și supus aprobării.

DN 39 este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în timpul sezonului estival. Pentru fluidizarea traficului în acea zonă, se dorește implementarea unui sistem inteligent de semaforizare.

Vor fi propuse patru semafoare pentru autoturisme și opt pentru pietoni.

De asemenea, Chestorul a declarat că își dorește ca semaforizarea inteligentă să intre în vigoare de la începutul sezonului estival. Dacă acest lucru nu va fi posibil, se va apela la dirijarea umană a traficului.



Update 2:

Ulterior, cuvântul a fost luat de Valentin Dascălu, inspector-șef adjunct la IJJ „Mihail Kogălniceanu” Constanța. Acesta a prezentat măsurile care intră în competența instituției pe care o reprezintă și care vor fi aplicate pe perioada sezonului estival.

Valentin Dascălu a precizat că, în acest sezon estival, nu vor fi jandarmi detașați din alte județe.

Valentin Dascălu, inspector-șef adjunct la IJJ „Mihail Kogălniceanu” Constanța


Update 3:

În continuare, Adrian Bârsan de la Gruparea Mobilă de Jandarmi "Tomis" a luat cuvântul, menționând că  vor asigura ordinea publică la evenimentele Beach Please, Nostalgia și Festivalul Mamaia, enumerând totodată măsurile pe care le vor lua pe durata sezonului estival, conform competențelor instituției.

Adrian Bârsan. Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis”. Foto: ZIUA de Constanța

Update 4:

Ulterior, Dan Constantinescu, prim-adjunct la ISU Dobrogea, a subliniat că activitatea de control reprezintă principalul instrument pentru asigurarea măsurilor preventive.

Dan Constantinescu, prim adjunct ISU Dobrogea. Foto: ZIUA de Constanța

Totodată, acesta a comunicat că în perioada următoare vor fi efectuate controale la unitățile de turism și agrement.

Update 5:

Alexandru Oaie, comisar-șef la Garda de Coastă, a făcut declarații privind situația punctelor de frontieră. El a afirmat că, începând cu acest an, nu mai există aglomerații la punctele de frontieră.

Alexandru Oaie, comisar-șef Garda de Coastă. Foto: ZIUA de Constanța

De asemenea, a subliniat că frontierele sigure, în beneficiul comunității, nu reprezintă doar un deziderat, iar Garda de Coastă este un partener de încredere.

Update 6:

În continuare, Cristina Schipor, director executiv la DSP Constanța, prezintă obiectivele propuse pentru sezonul estival 2025.

Cristina Schipor, director executiv DSP Constanța. Foto: ZIUA de Constanța

Serviciul de Control in Sănătate Publică din cadrul DSP Constanţa funcționează cu un numar de 14 inspectori sanitari și 23 de inspectori sanitari detasați în perioada 16.06.2025-07.09.2025.

Date și informații privind monitorizarea calității apei de îmbăiere de pe litoral, pentru sezonul estival 2025: 

  • în fiecare sezon monitorizarea calității apei de îmbăiere este realizată de DSPJ Constanța prin analiza de laborator a probelor de apă de mare prelevate din 48 de pucre fixe stabilite de-a lungul litoralului de la Năvodari la Vama Veche 
  • suplimentar se vor preleva si analiza probe de apă de mare din localitățile Vadu și Corbu (plaje neamenajate) 
  • frecvența de prelevare este bilunară, după un calendar de monitorizare stabilit la începutul fiecărui sezon şi transmis la Ministerul Sănătății și apoi la Comisia Europaeană 
  • rezultatele monitorizării sunt făcute publiuce pe site-ul Ministerului Sănătății, site-ul DSPJ Constanţa, dar și prin afişaj la nivelul panourilor de plajă
Obiective propuse 

Creşterea nivelului de conştientizare în ceea ce privește importanţa instruirii pentru însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă a personalului lucrător 
  • Fluctuație mare de personal în cadrul aceleiaşi unități 
  • Aflux crescut de forţă de muncă din străinătate, uneori cu cunoştinţe minime de lb română, pentru care este necesară o vigilență crescută din partea administratorilor în urmărirea modului de înțelegere şi aplicare a noţiunilor. 
Monitonzarea îndeaproape a modului de organizare a taberelor pentru copii pentru fiecare serie acomodată 
  • Grupurile organizate de copii constituie de fiecare dată un risc crescut pentru dezvoltarea de focare. 
Informarea eperatorilor cu privire la disponibilitatea DSP Constanța, prin senmpartimentele de specialitate, pentru acordarea de asistență în vederea angurări conformități obiectivului cu normele de igienă și sănătate publică actualizate, specifice domeniului de activitate 
  • În multe situații au fost invocate dificultăți în interpretarea legislației tangente la specificul activității desfăşurate.
Update 7:

Corina Ivanciu, director executiv la DSVSA Constanța  a luat cuvântul, precizând că obiectivul este ca, la finalul sezonului, să se înregistreze zero cazuri de toxiinfecție alimentară, așa cum s-a întâmplat în ultimii trei ani.
Corina Ivanciu, director executiv DSVSA Constanța

Update 8:

În continuare, Mirela Bădescu, director medical la SAJ Constanța, a declarat că serviciul este bine acoperit din punct de vedere al resursei umane, situându-se înaintea altor servicii județene.

Mirela Bădescu, director medical SAJ Constanța

De asemenea, a menționat că a trimis o adresă către DSU pentru achiziționarea de noi ambulanțe.

Potrivit acesteia, SAJ Constanța este pregătit să facă față unei creșteri de aproximativ 20% a solicitărilor pe timpul sezonului estival. În prezent, serviciul dispune de 76 de autospeciale, iar peste 75% dintre acestea au mai mult de 5 ani de folosință.

Update 9:

Mircea Leu, medic șef secție la UPU de la SCJU, s-a alăturat discursului și a precizat că activitatea se va desfășura fără sincope.

MIrcea Leu, medic-șef secție UPU Constanța

Acesta a punctat că, datorită afluxului crescut în sezonul estival, vor fi ajustări ale timpilor de preluare a pacienților în zona de triaj. Totuși, timpii pentru intervențiile de urgență nu vor fi modificați.

De asemenea, se așteaptă o creștere a numărului de pacienți la UPU în weekenduri și pe perioada evenimentului Beach Please.

Update 10:

Ulterior, Mădălina Bălan, inspector șef la ITM Constanța, a comunicat că instituția desfășoară activități atât pe partea de relații de muncă, cât și pe cea de siguranță în muncă.

Mădălina Bălan, inspector-șef ITM Constanța

Update 11:

Horia Constantinescu, comisar-șef adjunct la CJPC Constanța, a luat cuvântul, adresând o invitație Instituției Prefectului pentru a relua acțiunile de verificare pe litoral.

Horia Constantinescu, comisar-șef adjunct CJPC Constanța

Totodată, el a semnalat că pe plaje există numeroase construcții ilegale.

Știre inițială:

Miercuri, 28 mai 2025, începând cu ora 09:00, în Sala „Remus Opreanu” a Palatului Administrativ, Constanța, va avea loc ședința Colegiului Prefectural.
 
Pe ordinea de zi a ședinței se află două puncte: sezon estival 2025 și diverse.

Discuțiile despre sezonul estival se împart în trei teme:
 
Prima temă este prezentarea activităților derulate în contextul deschiderii sezonului estival 2025. Vor susține intervenții instituțiile cu rol esențial în asigurarea ordinii publice, sănătății și siguranței: Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța, Garda de Coastă, Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Unitatea de Primiri Urgențe – Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.
 
A doua temă vizează identificarea unor soluții de resistematizare a traficului pentru creșterea fluenței rutiere în zona Eforie Nord (DN39), iar instituția care va susține această prezentare este Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
 
A treia temă constă în informarea privind activitățile specifice desfășurate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral Constanța pentru pregătirea suprafețelor de plajă din administrare, în vederea sezonului estival 2025, intervenția fiind susținută de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
 
Al doilea punct de pe ordinea de zi este intitulat diverse, unde vor fi abordate și alte subiecte de interes.

















Citește și:
Finanțe publice și prevenirea incendiilor. Discuții în Colegiul Prefectural Constanța (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii