Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:24 26 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectile şi cartuşe găsite în localităţile Conacu, Pecineaga şi Vadu

ro

07 Apr, 2015 00:00 1210 Marime text
La sfârşitul săptămânii trecute, un apel primit pe numărul unic de urgenţă 112 solicita echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ al județului Constanța, în localitatea Conacu, pentru o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.
 
Un cetățean a găsit, pe un islaz, un cartuș de calibru 6 mm şi a anunţat organele abilitate. Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului, ridicând și transportând muniția, în vederea distrugerii.
 
O altă misiune a pirotehnicienilor a avut loc tot la sfârşitul săptămânii trecute, când o persoană solicita intervenţia lor în localitatea Vadu, pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, găsită de aceasta tot pe un izlaz.
 
Specialiştii pirotehnicieni ai ISU, mobilizaţi la faţa locului, au identificat un proiectil de artilerie perforant de calibru 76 mm, provenit din timpul conflictelor militare, pe care l-au ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă.
 
Tot în weekend, specialiștii pirotehnicieni au fost din nou solicitați, în localitatea Pecineaga, pentru o misiune de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată.
 
Focosul fuzant pentru proiectil de artilerie descoperit de un cetăţean în timp ce efectua lucrări agricole a fost ridicat, transportat şi depozitat în condiţii de siguranţă de specialiştii pirotehnicieni, în vederea distrugerii.
 
Având în vedere că sezonul lucrărilor agricole de primăvară este la început şi există riscul ca astfel de elemente de muniţie să fie descoperite, este interzisă: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; topirea elementelor metalice ale muniţiilor; tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente; folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii