Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste cinci mii de caini agresivi sunt in afara legii

ro

26 Jul, 2002 00:00 937 Marime text

Constantenii sunt imuni la ordonantele Guvernului

Ieri, in ultima zi in care constantenii mai puteau sa-si inscrie cainii considerati agresivi si deosebit de periculosi la cele doua asociatii de profil, nu-si depusesera documentatia decat vreo doua sute de posesori de caini * La ora actuala, in municipiul Constanta sunt mai mult de cinci mii de astfel de patrupede care nu se incadreaza in prevederile actului normativ in cauza * Din cauza multitudinii de cereri, atelierele foto din preajma asociatiilor chinologice ramasesera ieri fara hartie si reactivi * Multi dintre posesorii de caini din Constanta nici nu auzisera de existenta vreunui asemenea act normativ * De astazi, cainele trebuie sa aiba un medalion cu numarul de inmatriculare, carnet de sanatate, iar posesorul sau sa detina un document care sa ateste ca este membru al unei asociatii chinologice

Din calculele facute in urma unui raid efectuat, ieri, la cele doua asociatii chinologice din Constanta, fusesera intocmite documentele prevazute de actul normativ care stabileste regimul de detinere a cainilor periculosi si agresivi numai pentru aproximativ doua sute de posesori de astfel de animale. La Asociatia Chinologica din Romania, filiala Constanta, precum si la Asociatia "Hobby", in ultima zi cand se mai puteau inscrie animalele de companie considerate periculoase era oarece aglomeratie, dar nu foarte mare, mai ales ca in Constanta sunt cateva mii de exemplare canine de genul celor care sunt prevazute in acest act normativ. Chiar si in situatia asta, luati prin surprindere de aceasta avalansa de cereri, atelierele foto din preajma celor doua asociatii ramasesera fara hartie si fara reactivi, din cauza celor care aveau nevoie de poze pentru caini. Fotografii s-au prins ca pozele cainilor sunt obligatorii si au marit artificial pretul celor patru fotografii, care de regula se invarteau in jurul a 60.000 de lei, ieri ajungand la 100.000 de lei.

Caini cu medalion si acte in regula

Specialistii apreciaza ca la nivelul judetului exista, in momentul de fata, cel putin cinci-sase mii de caini care s-ar incadra in prevederile ordonantei. Capitanul Alexandru Bica, ofiterul care se ocupa cu evidenta patrupedelor la nivelul Politiei Municipale, a declarat ca, din cauza aglomeratiei care s-a creat ieri si alaltaieri, nu vor da amenzi inca doua-trei zile, in ciuda faptului ca animalele nu au documentele care sa le permita plimbarea prin locurile publice. Cert este ca posesorii de animale canine care se incadreaza in prevederile Ordonantei de Guvern respective nu se prea grabesc sa respecte actul normativ in cauza. Mai mult, majoritatea celor aflati in aceasta situatie nici nu auzisera ca ar exista un act normativ care sa le ingradeasca posibilitatea de a-si plimba nestingheriti favoritii. Aneta Mares, vicepresedintele al Asociatiei Chinologice din Romania, filiala Constanta, ne-a declarat ca acest act normativ a aparut ca o necesitate, mai ales dupa zecile de agresiuni in urma carora le-au cazut o gramada de victime. Ordonanta de Urgenta stabileste ca rasele considerate periculoase sunt Pit-bull, Amstaff si Rottweiler, toate cu metisii lor. Stapanul care este posesor de caine aflat in legalitate ar trebui sa tina in permanenta, cat timp se afla cu animalul la plimbare, carnetul de membru al Asociatiei Chinologice, carnetul de sanatate al cainelui, o declaratie data la Politie pe propria raspundere. De asemenea, cainele trebuie sa aiba la zgarda un medalion pe care sa fie trecut un numar de inmatriculare al animalului, acelasi numar fiind tatuat si pe ureche sau undeva la picior. Costul pentru inscrierea unui caine la asociatie si la politie este de aproape cinci sute de mii de lei, pret in care intra documentele, medalionul si tatuajul. Mares ne-a mai declarat ca Ordonanta de Urgenta mai stabileste si categoriile de fapte care implica raspunderea penala sau contraventionala a proprietarului cainelui. Constituie infractiune si se pedepseste, potrivit legii, cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani, neluarea masurilor de prevenire a atacului canin de catre proprietarul cainelui, actiunea penala punandu-se in miscare la plangerea penala a partii vatamate. Tot infractiune este considerata si determinarea in orice mod a atacului cainelui asupra unei persoane, fapta care va fi urmarita din oficiu de catre Politie si care se pedepseste cu sanctiunea de vatamare corporala, in cazul in care cel atacat este ranit. In cazul in care victima moare dupa atacul cainelui, pedeapsa pentru stapanul animalului este cuprinsa de la zece la 20 de ani de inchisoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii