MINA Constanța Cristian Cealera lansează volumul „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut” (P)
MINA Constanța: Cristian Cealera lansează volumul „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete
23 Jul, 2025 12:14
ZIUA de Constanta
453
Marime text



Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) invită publicul la lansarea volumului „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut”, autor Cristian Cealera, luni, 28 iulie 2025, ora 17.00.
Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța și este menit să rememorează o perioadă mai puțin cunoscută din istoria orașului Constanța, numit în arhivele britanice - Kustendjie.
În perioada 1857-1882, în orașul vest-pontic a existat o comunitate britanică formată din aproximativ 100-150 de persoane, angajați ai companiei Danube Black Sea Railway and Kustendjie Harbour (DBSR) și membri ai familiei lor. DBSR a obținut în 1857, de la Imperiul Otoman, o dublă concesiune:construcția căii ferate Kustendjie-Tchernavoda (Cernavoda) și exploatarea micului port Kustendjie, ambele proiecte contribuind la dezvoltarea Dobrogei otomane.
Lucrarea de față, rodul unei activități de cercetare și documentare de peste cinci ani, prezintă portrete ale celor mai importanți membri ai comunității: medici, ingineri, diplomați, funcționari, dar și poveștile de viață ale unor simpli angajați. William Henry Cullen, frații Barkley, Abraham Irwin Bolton, Edward Harris al III-lea, Samuel White Baker, Florence Baker, Edith Perkins, Jack Streaver, Elijah Blunt sau Frances Fremolut Sankey sunt doar o parte din cei a căror prezență la Constanța este evidențiată prin volumul de față.
Comunitatea britanică a contribuit la dezvoltarea economică a orașului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, într-o perioadă în care Dobrogea s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman. “Colonia” a continuat să existe la Kustendjie și după anul 1878, însă începând din anul 1882, după ce Statul Român a răscumpărat cele două concesiuni sus-menționate, cei mai mulți mebrii ai coloniei britanice s-au întos în patrie sau au căutat alte aventuri.
„Vă așteptăm cu drag!”, transmit reprezentanții MINAC.
Citește și:
MINA Constanța va intra în posesia unor bunuri achiziționate de CJC pentru Mormântul pictat Hypogeu (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii