Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:45 07 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM, scrisoare deschisă către președintele României, Nicușor Dan! Peste 50 de decrete privind pensionarea și numirea judecătorilor, rămase nesemnate

ro

07 Jul, 2025 13:55 255 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii - sursa foto: Facebook CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis astăzi, 07.07.2025, printr-un comunicat, că peste 50 de decrete de pensionare și de numire a judecătorilor au rămas nesemnate, deși acest fapt intră în atribuțiile șefului de stat, respectiv Nicușor Dan.
 
Totodată, reprezentanții CSM au anunțat că au lansat o scrisoare deschisă către președintele României, semnalându-i o situație fără precedent.
 
Iată comunicatul:
 
Având în vedere situaţia fără precedent generată ca urmare a nesemnării decretelor de pensionare ale judecătorilor şi a decretelor de numire în funcţia de judecător, respectiv 50 de decrete,
 
Constatând că a fost generat un blocaj inexplicabil în derularea acestor proceduri, fără vreun argument oferit din partea Administraţiei Prezidenţiale, care să îl justifice,
 
Având în vedere că tergiversarea, fără nicio explicaţie, a acestor proceduri generează consecinţe negative în activitatea instanţelor judecătoreşti,
 
Consiliul Superior al Magistraturii s-a adresat Preşedintelui României, domnul Nicuşor Dan, printr-o scrisoare deschisă, solicitând să dispună măsurile necesare pentru finalizarea procedurilor, cât şi Ministrului justiţiei, domnul Radu Marinescu, pentru sprijin instituţional în vederea soluţionării cu celeritate a acestei situaţii.

 
Iată scrisoarea deschisă:



Stimate domnule Preşedinte,

Respectarea Constituției României şi a legilor reprezintă fundamentul democrației şi al statului de drept în țara noastră, iar importanța conformării oricărui subiect de drept la exigenţele cadrului normativ este subliniată chiar de Legea fundamentală, care, prin art. 1 alin. (5), statuează cu valoare de principiu faptul că „În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie."
Aşadar, orice entitate, indiferent că este publică sau privată, are obligaţia de a respecta şi a aplica întocmai legile statului român. În privinţa autorităților publice acest fapt este cu atât mai pregnant în condițiile în care modul în care acestea se raportează la lege constituie și un exemplu pentru cetăţeni şi pentru entitățile private, în general.



Pe aceste premise, ne adresăm dumneavoastră în contextul în care atât numirea în funcţia de judecător, cât şi eliberarea din această funcție, se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, iar de la data începerii mandatului dumneavoastră constatăm un adevărat blocaj în derularea acestor proceduri, o situație fără precedent în raporturile interinstituționale cu Administrația Prezidenţială.

În concret, în această perioadă au fost comunicate Administrației Prezidențiale 29 propuneri de eliberare din funcția de judecător şi 22 propuneri de numire în această funcție.
Într-un singur caz s-a dat curs propunerii Consiliului Superior al Magistraturii şi a fost eliberat din funcţie un judecător care oricum nu mai putea fi menţinut în activitate, întrucât împlinea vârsta maximă de 70 de ani până la care este permisă îndeplinirea acestei funcţii.

 
În toate celelalte situaţii, procedurile de numire şi eliberare din funcţie nu au fost finalizate în vreun fel, iar acest fapt este inexplicabil, nefiind oferit vreun argument din partea Administraţiei Prezidențiale, care să îl justifice.
 
Tergiversarea, fără nicio explicație, a acestor proceduri generează consecințe negative în activitatea instanţelor, întrucât judecătorii pentru care s-a propus eliberarea din funcţie nu mai pot participa la şedinţele de judecată, iar până la eliberarea din funcție posturile acestora nu pot fi ocupate de alți judecători, fapt care perturbă semnificativ procedurile judiciare.
în egală măsură, activitatea instanţelor este afectată şi prin întârzierea numirii în funcţie a persoanelor propuse de Consiliul Superior de Magistraturii, în condițiile în care sunt bine cunoscute dificultățile cu care se confruntă instanţele judecătoreşti din perspectiva resurselor umane.
 
Pe de altă parte, sunt vătămate şi drepturile persoanelor cu privire la care s-a propus numirea sau eliberarea din funcție, a căror așteptare legitimă în legătură cu derularea firească a acestor proceduri este complet ignorată, fără niciun fel de explicație, deși toate condiţiile prevăzute de lege sunt îndeplinite.
 
Dat fiind faptul că situația prezentată trebuie rezolvată cu celeritate, vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare pentru finalizarea acestor proceduri, astfel încât să fie restabilită o situaţie de legalitate şi normalitate, firească atât pentru sistemul judiciar, cât şi pentru persoanele vizate”, a transmis judecător Elena Costache, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.
 
În secțiunea Documente poate fi parcursă scrisoarea publicată de CSM.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Ședință CSM Noi propuneri de delegări în funcții de conducere în instanțele din Constanța și Tulcea! (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii