Reducerea costurilor de întreținere a infrastructurii și adaptarea forței de muncă la CFR SA
Reducerea costurilor de întreținere a infrastructurii și adaptarea forței de muncă la CFR SA
23 Jul, 2025 12:53
ZIUA de Constanta
261
Marime text



Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul și partenerii instituționali cu privire la decizia de optimizare a activității pe anumite secții ale rețelei feroviare publice, administrate de companie, care sunt caracterizate printr-un volum de trafic feroviar extrem de scăzut sau chiar inexistent. Această măsură face parte dintr-un proces amplu de eficientizare operațională, ce are ca scop utilizarea responsabilă a resurselor, creșterea sustenabilității financiare și adaptarea la realitățile economice și logistice actuale.
Potrivit CFR, în lunile iunie și iulie 2025, au fost realizate analize tehnice detaliate, urmate de consultări directe cu reprezentanții federațiilor sindicale și ai conducerii Sucursalelor Regionale de Căi Ferate. Aceste demersuri au condus la adoptarea unor soluții care vizează reducerea costurilor de întreținere a infrastructurii și adaptarea forței de muncă în mod responsabil, fără a afecta secțiile cu activitate intensă și rentabilitate economică ridicată.
Începând cu luna august a acestui an, va fi implementată modificarea programului de lucru pentru un număr restrâns de salariați care își desfășoară activitatea în secții cu trafic redus sau inexistent, vizate de acțiuni de restructurare, raționalizare și optimizare a activității. Economia estimată în urma acestei măsuri este de aproximativ 3,25 milioane lei lunar la fondul de salarii.
„Precizăm că această decizie nu presupune închiderea operațională a secțiilor respective, acestea rămânând funcționale și disponibile pentru eventuale solicitări ale operatorilor de transport feroviar, în conformitate cu prevederile legale și tehnice aplicabile.
Complementar, CFR SA a inițiat și alte acțiuni de restructurare, raționalizare și eficientizare, menite să consolideze echilibrul financiar. Prin aplicarea unui sistem unitar de gradare și normare a subunităților din cadrul Sucursalelor Regionale CF, compania estimează o economie bugetară medie anuală de aproximativ 57 milioane lei”, precizează CFR.
Totodată, casarea și valorificarea materialului rulant tehnologic învechit este prevăzută să genereze încasări anuale de aproximativ 8,7 milioane lei până la finalul anului în curs.
Economiile și veniturile suplimentare cumulate contribuie la susținerea sustenabilității financiare și la continuarea procesului de optimizare operațională a companiei.
Pentru a sprijini sustenabilitatea financiară, Directorul General al CFR SA, împreună cu Directorul Financiar și directorii generali și financiari ai filialelor companiei – Societatea Informatică Feroviară SA, Societatea Electrificare CFR SA și Societatea Tipografică Filaret SA – au decis să propună consiliilor de administrație reducerea cu 10% a indemnizației fixe brute lunare, începând cu data de 1 august 2025.
În paralel, CFR SA continuă procesul de modernizare și digitalizare a infrastructurii prin implementarea unor proiecte strategice, finanțate din fonduri europene nerambursabile. Acestea includ dezvoltarea unui software pentru elaborarea mersului de tren, implementarea unei platforme digitale pentru gestionarea colaborativă a investițiilor, actualizarea arhitecturii sistemelor IT centrale, realizarea unui sistem informatic de tip Disaster Recovery Center, precum și instalarea unui sistem de telegestiune a consumului de energie electrică.
De asemenea, compania colaborează activ cu unitățile administrativ-teritoriale pentru dezvoltarea unei rețele feroviare moderne și funcționale, adaptate nevoilor actuale de mobilitate urbană și regională. În prezent, sunt în curs de implementare 14 proiecte comune care vizează introducerea trenurilor metropolitane, modernizarea accesibilității în stațiile de cale ferată și integrarea infrastructurii feroviare în proiecte de regenerare urbană.
„Investițiile în curs de desfășurare vor contribui semnificativ, începând cu Trimestrul IV 2025 și până în Trimestrul I 2026, la creșterea vitezei de circulație a trenurilor de călători și marfă, modernizarea stațiilor feroviare și a trecerilor la nivel cu calea ferată, precum și la îmbunătățirea siguranței prin implementarea unor sisteme moderne de semnalizare, automatizare și supraveghere”, punctează sursa.
Citește și
CFR CălătoriTrenul IR 1691 București–Timișoara, întârziere de 162 de minute din cauza caniculei
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii