Din Consiliul Local Oltina, direct în ancheta DIICOT Virgil Vlad (AUR), personaj-cheie în „Fabrica de Moșteniri” (DOCUMENTE)
Din Consiliul Local Oltina, direct în ancheta DIICOT: Virgil Vlad (AUR), personaj-cheie în „Fabrica de Moșteniri”


Potrivit surselor judiciare, Virgil Vlad ar avea un rol central în gruparea infracțională destructurată, fiind identificat drept inițiator și lider al unei rețele care, din 2018 până în prezent, ar fi deposedat în mod fraudulos zeci de persoane vulnerabile — în special vârstnici bolnavi — de apartamentele lor din municipiul Constanța.
Lider AUR în Oltina, anchetat pentru orchestrarea unei rețele de crimă organizată
Conform declarației sale de interese publicate în iunie 2025, Virgil Vlad nu este doar ales local în Oltina (județul Constanța), ci și președinte al filialei AUR din localitate.
În urma alegerilor locale din 9 iunie 2024, AUR a obținut un mandat în Consiliul Local Oltina, iar Vlad a fost validat consilier.
Totuși, în spatele poziției politice se conturează un profil sumbru: potrivit IPJ Constanța și DIICOT, Vlad este suspectat că ar fi constituit un grup infracțional organizat împreună cu doi notari publici și un executor judecătoresc, având drept scop fraudarea legală a dreptului de proprietate asupra imobilelor deținute de persoane izolate, bolnave sau fără moștenitori în viață.
Schema: notari, executor, acte false și vânzări succesive
Ancheta scoate la iveală o schemă sofisticată: sub aparența unor tranzacții legale, suspecții falsificau testamente, procuri și contracte de împrumut, care erau ulterior autentificate de notarii implicați, iar în caz de opoziție a moștenitorilor, erau pornite executări silite bazate pe titluri false, instrumentate de executorul judecătoresc. Imobilele erau apoi revândute, uneori în circuit închis între membri ai grupării, pentru a disimula proveniența ilicită a bunurilor.
Anchetatorii susțin că Vlad Virgil ar fi instigat, coordonat și beneficiat direct de pe urma acestor acțiuni, folosindu-se și de relațiile sale locale și politice.
Mandat de reținere expirat, Vlad a plecat liber de la Curtea de Apel
După ce a fost reținut pentru 24 de ore în seara zilei de 8 iulie 2025, Virgil Vlad a părăsit liber Curtea de Apel Constanța în jurul orei 23:00, pe 9 iulie, odată cu expirarea mandatului de reținere. Judecătoarea de caz, Raluca Georgeta Ceaușu, fost procuror și actual judecător la Curtea de Apel Constanța, a fost sesizată cu propunerea de arestare preventivă a 16 persoane. Trei dintre acestea, potrivit DIICOT, se sustrag urmăririi penale.
O anchetă cu ramificații în sistemul notarial și executiv
Cazul are o miză majoră și dincolo de latura penală: implicarea unor notari publici și un executor judecătoresc ridică întrebări grave legate de funcționarea și vulnerabilitatea sistemului juridic din România. DIICOT acuză că aparența de legalitate conferită de semnătura oficialilor publici a îngreunat ani de zile eforturile familiilor păgubite de a-și recupera proprietățile.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate de anchetatori, au fost ridicate numeroase documente, medii de stocare și alte probe relevante.
Situație patrimonială modestă declarată
Potrivit declarației de avere a lui Vlad, completată pe 11 iunie 2025, acesta a declarat venituri anuale de doar 1244 de lei din funcția de consilier local, fără alte surse oficiale de venit, proprietăți sau active importante. Această discrepanță între veniturile declarate și complexitatea activității infracționale descrise de procurori va face probabil obiectul unui capăt separat al anchetei.
Pe parcursul întregii proceduri judiciare, Virgil Vlad beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legii. Cu toate acestea, cazul aduce în prim-plan întrebări grave privind criteriile de integritate în administrația publică locală și în partidele politice, în special în contextul în care AUR și-a consolidat prezența în multe localități din județul Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Surse Executorul judecătoresc Deacu Vasile, arestat preventiv, în dosarul „Fabrica de Moșteniri”! Ce măsuri a mai dispus Curtea de Apel Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp