Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Om cu greutate în Port? Judecata particularului Alexandru Ferţu a debutat cu o amânare

ro

30 Jul, 2012 01:57 3017 Marime text
Fertu_-_DNA_Bucuresti.jpg„În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 21.173.236 lei (echivalentul a 5.006.558 de euro, calculat la cursul BNR din 17.06.2011), reprezentând impozit pe profit şi TVA (...)"

Magistraţii din cadrul Tribunalului Bucureşti au început cu o amânare judecata în dosarul în care particularul Alexandru Ferţu, cunoscut drept un om cu influenţă în Portul Constanţa, contestă pedeapsa de şase ani de închisoare primită de la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Ferţu, într-o altă cauză, de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii, ambele în formă continuată. Concret, afaceristul este suspectat că ar fi înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fără să existe documente justificative sau în baza unor documente care nu îndeplineau condiţiile impuse de lege.

Pe data de 13 octombrie, pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 a fost înregistrat dosarul cu numărul unic 18274/302/2010, cu obiect „infracţiuni de evaziune fiscală", cauză în care apare Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României - Direcţia Naţională Anticorupţie, dar şi Agenţia de Administrare Fiscală. Pe lângă aceste două instituţii, în cauză mai figurează SC Miga Trans SRL prin administrator judiciar Insolvexpert SPRL şi Alexandru Ferţu. Pe data de 2 aprilie, instanţa de judecată l-a condamnat pe Ferţu la şase ani de închisoare. „(...) Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Miga Trans la plata către partea civilă ANAF a sumei de 19.000.343 lei. (...) Menţine măsurile asigurătorii dispuse, respectiv: instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile ale inculpatului şi luarea inscripţiei ipotecare asupra imobilului situat în Valu lui Traian, instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile ale inculpatului şi ale părţii responsabile civilmente - autovehicule, instituirea sechestrului asupra conturilor bancare ale inculpatului şi ale părţii responsabile civilmente. (...) Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Miga Trans SRL la 15.000 de lei cheltuieli judiciare către stat", conform minutei judecătoreşti. Pentru că a avut această posibilitate, Ferţu a atacat cu recurs decizia Judecătoriei Sectorului 5, noul dosar fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti tot cu numărul unic 18274/302/2010. La finele săptămânii trecute a avut loc prima înfăţişare a procesului, însă magistraţii au amânat cauza până pe data de 4 septembrie.

Ce spun procurorii

La începutul lunii martie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţau trimiterea în judecată a lui Alexandru Ferţu, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a creditului societăţii, ambele în formă continuată. În cercetarea lor, oamenii legii arată că, în perioada 2005 - 2010, Alexandru Ferţu, în calitate de asociat şi administrator al SC Total Doryon SRL, SC Tera Toria, SC Agro Diesel şi SC Miga Trans ar fi înregistrat în contabilitatea acestor firme cheltuieli fără să existe documente justificative sau în baza unor documente care nu îndeplineau condiţiile impuse de lege. „În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 21.173.236 lei (echivalentul a 5.006.558 euro, calculat la cursul BNR din 17.06.2011), reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal. De asemenea, în perioada 2009 - 2010, inculpatul Ferţu Alexandru a retras din conturile SC Total Doryon SRL şi SC Tera Toria SRL suma totală de 10.192.168 lei fără a o restitui", conform procurorilor DNA. Următorul termen al acestui dosar a fost stabilit pentru data de 2 august. Organele de anchetă arată că dosarul judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 ar fi bazat pe fapte similare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii