Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria a consemnat unul din evenimentele care au schimbat mersul omenirii 76 de ani de când s-a lansat bomba atomică la Hiroshima

ro

06 Aug, 2021 10:09 903 Marime text
  • La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki, scrie wikipedia.org. 
Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au constat în două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice produse de Statele Unite ale Americii, asupra a două orașe din Japonia, Hiroshima și Nagasaki, la sfârșitul celui de-Al doilea război mondial. La momentul lansării celor două bombe atomice – deși războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei – Japonia și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război.

La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca "Little Boy" a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca "Fat Man", a fost detonată deasupra orașului Nagasaki, scrie wikipedia.org. 

Cele două arme atomice au fost arme de șoc și teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar (Statele Unite dispuneau doar de trei bombe atomice funcționale la momentul deciziei de a fi lansate) ci politic.

Din punct de vedere militar, Statele Unite ar fi câștigat puțin prin distrugerea a două orașe japoneze.

Dar din punct de vedere civil, Japonia avea să piardă mult. Noutatea adusă de armele nucleare a fost nu distrugerea la scară largă (care s-ar fi putut realiza și cu arme convenționale în cantitatea necesară), ci faptul că armele nucleare comprimă distrugerea catastrofică într-o perioadă de timp foarte scurtă schimbă dramatic politica războiului, motivațiile oamenilor cu putere de decizie și capacitatea de a reflecta în timp ce războiul se desfășoară.

La 6 august, anual, este marcată Ziua Hiroshima, când la monumentul funerar din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, Japonia, are loc "Ceremonia păcii", dedicată celor 140.000 de victime ale exploziei bombei nucleare de la Hiroshima, potrivit visithiroshima.net, citat de agerpres.ro.

Aproximativ 50.000 de persoane, rude ale celor dispăruţi, vizitatori locali, precum şi ambasadori şi demnitari din aproximativ 70 de ţări, se adună aici pentru a comemora spiritele celor ucişi de bomba atomică şi, de asemenea, pentru a se ruga pentru o pace mondială durabilă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii