Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:17 12 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia a adus un omagiu închinat victimelor de la Hiroshima

ro

04 Aug, 2022 11:40 457 Marime text
Monument Hiroshima. Sursă foto: Pixabay
  • Ambasadorul rus, Mihail Galuzin, însoţit de o delegaţie de circa 20 de oameni din personalul ambasadei, a depus flori la un monument din Parcul Păcii din Hiroshima.

Ambasadorul Rusiei în Japonia a depus flori, joi, la un monument din Hiroshima închinat victimelor bombei atomice. Diplomatul rus a dorit astfel să evidenţieze eforturile ţării sale de reducere a armelor nucleare, criticând în acelaşi timp decizia de a nu fi invitat la comemorarea oficială de sâmbătă, notează Agerpres.

Hiroshima a devenit primul oraş care a suferit un bombardament atomic, la 6 august 1945, iar în fiecare an aici se organizează o ceremonie în memoria atacului care a ucis 140.000 de oameni până la sfârşitul acelui an, fiind invitaţi de obicei ambasadori din circa 100 de ţări. Anul acesta însă Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei Ucrainei, a menţionat un oficial local.

Ambasadorul rus, Mihail Galuzin, însoţit de o delegaţie de circa 20 de oameni din personalul ambasadei, a depus flori la un monument din Parcul Păcii din Hiroshima.

„Am venit pentru a arăta atitudinea pozitivă a Rusiei faţă de reducerea armamentului nuclear", a declarat ambasadorul rus, adăugând că absenţa unei invitaţii la ceremonia de sâmbătă "ignoră acest fapt".


După invazia din Ucraina din 24 februarie, numită de Moscova ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a evocat indirect posibilitatea unui atac nuclear.

„Nu avem intenţia să le folosim (armele nucleare). Nu s-a făcut referire la acest lucru, direct sau indirect", a mai spus Galuzin joi, adăugând că Statele Unite încearcă să distragă atenţia lumii de la "propriile politici iresponsabile".


Reprezentantul oraşului Hiroshima nu a putut confirma vizita ambasadorului rus, iar Ambasada rusă nu răspunsese încă la solicitarea de comentarii făcută de Reuters. Oficialul nipon a spus că ambasadorul Rusiei a participat la ceremonie în unii ani şi în alţii nu, la fel ca ambasadorii altor ţări.

Ambasadorul SUA, Rahm Emanuel, va lua parte la ceremonia de sâmbătă de la Hiroshima, precum şi la cea de la Nagasaki, care a fost la rândul său ţinta unui bombardament atomic american pe 9 august 1945, a anunţat recent Ambasada Statelor Unite din Japonia. 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii