Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Florin Secăreanu, alături de Blejnar şi Comăniţă Fostul şef al Informaţiilor din Constanţa, judecat într-un dosar cu prejudiciu de 56 de milioane de euro (DOCUMENT)

ro

04 Jul, 2014 00:00 4774 Marime text
După aproape doi ani de anchetă, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei au dispus, ieri, trimiterea în judecată a mai multor persoane într-un dosar cu prejudiciu de 56 de milioane de euro. Printre cei deferiţi justiţiei se află oameni de afaceri specializaţi în tranzacţii cu motorină, precum şi Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Viorel Comăniţă, fostul director al Autorităţi Naţionale a Vămilor, şi Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa. De asemenea, în cauză s-a dispus formarea unui alt dosar penal, în vederea continuării cercetărilor cu privire la alte persoane fizice şi juridice, între care şi Codruţ Alexandru Marta, fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF. Faţă de Marta s-a dispus arestarea preventivă în lipsă. În cazul dispariţiei lui Marta au fost audiate mai multe persoane, una dintre ele fiind fostul patron al Realitatea TV, Elan Schwartzenberg.

Lista inculpaţilor din dosarul cu prejudiciu de 56 de milioane de euro este deschisă de celebrul afacerist Radu Nemeş, aflat în prezent în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurori că ar fi fost coordonatorul grupului infracţional organizat, şi continuată de Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, soţia lui Radu. Aceasta se află în stare de arest la domiciliu. Soţii Nemeş sunt urmaţi de George Guliu, în stare de arest preventiv în altă cauză, asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa. Toţi cei mai sus precizaţi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor concurente de evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii). De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următoarelor persoane: Dumitru Chirvăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, pentru complicitate la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii) şi spălare de bani în formă continuată, Mihai Buliga, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii), şi Nicolae Belba, persoană care controla SC Divers Zootehnic SRL şi SC Partener Noblesse SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii).

Pe lista celor deferiţi justiţiei se află şi Andrei Florin Jugănaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma constituirii), Dumitru Emilian Preda, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma constituirii), şi Ovidiu Ioan Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu, acesta fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii). Cel de-al zecelea inculpat este Pavel Dumitru Ghişe, asociat şi administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma constituirii).

19 persoane juridice, bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani


Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii). De menţionat că Blejnar este judecat alături de alte persoane pentru „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup”, de Tribunalul Braşov. Revenind la cauza noastră, Viorel Comăniţă, fostul director al Vămilor din România, este bănuit de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii), iar în sarcina lui Florin Dan Secăreanu, ofiţer de poliţie în cadrul MAI - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, s-a reţinut complicitate la evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii) şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Tot în acest dosar, procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată a Marianei Vrânceanu (fostă Cosma), bănuită de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii), dar şi a lui Lucian Florin Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat (în forma sprijinirii). De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a 19 persoane juridice, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

De menţionat că, la data de 10 iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor: Guliu, Chirvăsitu, Jugănaru, Preda, Secăreanu, Cozma, Belba și Buliga. De asemenea, faţă de Comăniță, Ionescu și Lengiu instanța a luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

În secţiunea „Documente” poate fi accesat întreg comunicatul DNA privind trimiterea în judecată a celor mai sus precizaţi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii