Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA loveşte, din nou, în Biroul Vamal Agigea Legăturile dintre vameşul arestat la Constanţa şi parfumurile de opt milioane de euro

ro

11 Apr, 2012 02:20 3159 Marime text
vames_portul_constanta.jpgAnchetatorii au stabilit că, în 2009, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc, şi Mihai Lambadarie au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a lui Vedat Vurgun, cetăţean olandez de origine turcă, Mihai Lambadarie şi a lui Eugen Grosu. În sarcina primului bărbat s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în timp ce al doilea este cercetat pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă. Ultimul „ghinionist" este suspectat că ar fi săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă. În acest dosar, procurorii vorbesc de aproape 40.000 de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă, printre alţii, şi la mai mulţi funcţionari vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea, pentru a-i determina pe aceştia să acorde liberul de vamă unui container. Foarte interesant, această speţă are în comun o serie de elemente cu cea în care Sandu Nelu Valentin, lucrător vamal din biroul vamal mai sus precizat, a fost prins cu bani capcanaţi.

vames_container4.jpgProcurorii DNA spun că, în intervalul noiembrie - decembrie 2009, Eugen Grosu a acceptat promisiunea şi a pretins pentru sine şi pentru alte persoane suma totală de 37.000 de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea. În schimbul banilor, aceştia din urmă ar fi trebuit să acorde liberul de vamă unui container, sosit din China în luna august 2009 în portul Constanţa Sud - Agigea, ce conţinea parfumuri contrafăcute, etichetate sub mărci de lux, fără ca acel container să fie supus controlului fizic de către autorităţile vamale. Anchetatorii mai spun că din banii pretinşi, Grosu Eugen a primit direct şi prin intermediul lui Mihai Lambadarie suma totală de 28.500 de euro şi 800 de lei în trei tranşe de la Vedat Vurgun. Vedat Vurgun, Mihai Lambadarie şi Eugen Grosu nu sunt străini oamenilor legii. Lambadarie a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului teritorial Bucureşti al DNA pentru fapte similare, la începutul lunii noiembrie 2011. De altfel, aproape de jumătatea lunii iunie 2010, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au anunţat, conform Mediafax, punerea sub acuzare a cinci vameşi într-un dosar în care adjunctul vămii Sibiu fusese reţinut.

Milioane de euro, blocate în port

„Anchetatorii au stabilit că, în 2009, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc, şi Mihai Lambadarie au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate. (...) În perioada august 2009 - martie 2010 au fost introduse în România, în această manieră, patru containere conţinând parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, în scopul livrării ulterioare către state din cadrul Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a parfumurilor este de aproximativ opt milioane de euro", conform agenţiei de ştiri mai sus precizate. Din actele oficiale reieşea că în container se afla, chipurile, mobilier. În urmă cu doar câteva zile, Biroul Vamal Constanţa Sud - Agigea a mai fost implicat într-un scandal de corupţie, promovat tot de procurorii DNA. Şi la aceste momente, Sandu Nelu Valentin, lucrător vamal din biroul mai sus precizat, se află în arestul poliţiei după ce ar fi primit bani pentru a facilita liberul la vamă pentru un container sosit tot din China.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii