Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:16 20 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi tineri trimiși în judecată pentru utilizarea frauduloasă a unui card bancar pierdut. Condamnări la închisoare. Dosarul se află în apel la Curtea de Apel Constanța

ro

20 Jul, 2025 11:18 251 Marime text
foto: Pixabay

Doi inculpați din județul Constanța, Hrom Ion Georgian și Pitorac Mario Alexandru, au fost condamnați de Tribunalul Constanța pentru fapte de criminalitate informatică și furt de identitate financiară, într-un dosar ce vizează efectuarea de operațiuni financiare frauduloase, în formă continuată, cu un card bancar pierdut. Sentința, pronunțată în data de 19 iunie 2025, a fost contestată de procurori, iar dosarul a intrat în faza de apel pe rolul Curții de Apel Constanța, cu termen stabilit pentru 6 noiembrie 2025.
 

Modul de operare: card bancar pierdut, găsit, apoi folosit de 12 ori în două ore

Potrivit motivării instanței, totul a început în dimineața zilei de 21 august 2022, când un muncitor din salubritate a găsit pe o stradă din localitatea Năvodari mai multe carduri bancare. Unul dintre acestea, emis pe numele unei persoane care va rămâne anonimă, a ajuns în posesia lui Hrom Ion Georgian, care l-a cerut direct de la martor, deși nu-i aparținea.

Imediat după, Hrom, împreună cu Pitorac Mario Alexandru, au început să utilizeze cardul la diverse magazine din zonă, în special la fast-food-uri și supermarketuri. În doar câteva ore, au efectuat 12 tranzacții distincte, totalizând 215,5 lei, toate fără consimțământul titularului cardului. Cele mai multe plăți erau sub pragul contactless, ceea ce a permis efectuarea acestora fără introducerea codului PIN, însă cu accesarea fără drept a sistemului informatic bancar.

 

Detalii din anchetă: supraveghere video, recunoașteri, dar fără recuperarea prejudiciului

Investigația a fost susținută de imagini de supraveghere video din incinta a două magazine din Năvodari. În acestea se vede cum Hrom efectuează 7 plăți în valoare totală de 86 de lei, iar Pitorac – 5 plăți în valoare de 129,5 lei. Declarațiile martorului și recunoașterile parțiale ale inculpaților în faza de urmărire penală au întărit dosarul probatoriu.

Persoana vătămată, contactată de poliție a doua zi, nu știa că îi dispăruse cardul. Ulterior, a constatat cu ajutorul extrasului de cont că i-au fost retrase sume mici, în mod repetat, din mai multe locații comerciale.

 

Sentința instanței de fond: închisoare cu executare pentru unul dintre inculpați

În baza probelor și a recunoașterii parțiale, Tribunalul Constanța a decis:

  • Hrom Ion Georgian a fost condamnat la 2 ani, 1 lună și 10 zile de închisoare cu executare, pentru comiterea a trei infracțiuni: însușirea bunului găsit, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase.

  • Pitorac Mario Alexandru a fost condamnat la 2 ani și 1 lună de închisoare, dar instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta este obligat să participe la programe de reintegrare socială și să presteze 80 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria Constanța sau Căminul pentru Persoane Vârstnice.

Cei doi au fost obligați în solidar la plata sumei de 215,15 lei, reprezentând prejudiciul adus persoanei vătămate, precum și la plata cheltuielilor judiciare.

 

Recursul procurorilor: pedeapsa considerată prea blândă pentru faptele comise

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a considerat că pedepsele aplicate – în special suspendarea în cazul unuia dintre inculpați – sunt prea blânde în raport cu gravitatea faptelor și lipsa de cooperare a celor condamnați în faza de judecată. În apelul formulat pe 30 iunie 2025, acuzarea solicită înăsprirea sancțiunilor și reconsiderarea individualizării pedepsei.

 

Următorul termen: 6 noiembrie 2025 la Curtea de Apel Constanța

Dosarul se află în prezent pe rolul Curții de Apel Constanța – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, urmând ca magistrații să reanalizeze faptele, probele și temeiurile de drept invocate. Până la pronunțarea unei decizii definitive, inculpații beneficiază în continuare de prezumția de nevinovăție.

Orice persoană se bucură de prezumția de nevinovăție până la o hotărâre definitivă. Știrea se bazează pe date publice din hotărârea de fond și documente judiciare.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

Citește și 
Administraţia Județeană a Finanțelor Publice Constanţa scoate la licitație bijuterii din aur (DOCUMENTE)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii