Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce avere are comisarul de la Garda prins cu spaga

ro

21 Jan, 2010 03:17 6069 Marime text
garda.jpgLaurenţiu Zamfir, comisarul din cadrul Gărzii Financiare Constanţa care a făcut de băcănie instituţia, fiind trimis în judecată sub acuzaţia de luare de mită, este aproape sărac lipit pământului. Cel puţin, aceasta este imaginea care se desprinde din declaraţiile de avere şi din cele de interese completate de Zamfir atât în 2008, cât şi în 2009.

Potrivit documentelor completate de Laurenţiu Zamfir pe 4 martie 2008, reprezentantul Gărzii Financiare nu avea terenuri, nici clădiri, nu avea casă şi nici maşină. În acelaşi timp, bărbatul nu avea nici bijuterii sau alte obiecte preţioase a căror valoare să depăşească suma de 5.000 de euro şi nici nu înstrăinase în ultimul an bunuri care să depăşească 1.000 de euro. Fără investiţii şi plasamente, Laurenţiu Zamfir avea datorii însemnate. Conform declaraţiei de avere, în 2006 contractase un credit de 8.820 de euro, scadent în 2011, iar în 2007 luase alţi 25.000 de euro, tot cu împrumut, pe care urma să-i returneze în 2012. Sumele împrumutate par destul de mari pentru un comisar care, în 2007, potrivit propriei declaraţii, realiza un venit anual de 6.093 de lei. În declaraţia de interese din 2009, Laurenţiu Zamfir nu mai menţionează că ar fi membru în Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici.

Împrumut returnat

În ceea ce priveşte averea comisarului, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult într-un an de zile. Zamfir apare în continuare ca fiind fără terenuri, fără casă şi fără maşină, însă pare să fi reuşit să-şi achite creditul de aproape 9.000 de euro, scadent în 2011. Astfel, singura datorie consemnată de comisarul Gărzii Financiare Constanţa în declaraţia sa de avere din 2009 este cea de 25.000 de euro, din 2007, către SC Unicredit Leasing IFN. Totuşi, în 2009, Laurenţiu Zamfir nu a mai părut la fel de dornic să-şi consemneze venitul anual realizat, lăsând locul gol destinat acestor precizări. În ceea ce-l priveşte pe Laurenţiu Zamfir, amintim că acesta a fost trimis în judecată pe 24 decembrie 2009 de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procesul urmează să înceapă la Tribunalul Constanţa pe 25 ianuarie. Fapta ce i se impută lui Zamfir este luare de mită. În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se arată că suspectul, comisar cu atribuţii de control la momentul comiterii faptei, ar fi pretins de la un denunţător o sumă de bani neprecizată, pentru a-i aplica o amendă contravenţională într-un cuantum redus. Concret, lui Laurenţiu Zamfir i se reţine în sarcină faptul că, pe 23 octombrie 2009, aflat în timpul unui control financiar-fiscal la SC Prodive Services SRL Constanţa, i-ar fi pretins lui Vlad Cristian, administratorul societăţii, bani pentru a-i reduce cuantumul amenzii pe care urma să i-o aplice. Totuşi, procurorii anticorupţie susţin că suspectul nu i-ar fi precizat denunţătorului ce sumă să-i dea, ci a lăsat acest aspect la aprecierea administratorului societăţii. Conform DNA, comisarul ar fi condiţionat de primirea banilor aplicarea unei amenzi de doar 1.500 de lei, faţă de 50.000 de lei, reprezentând limita maximă prevăzută de lege, sau 20.000 - 30.000 de lei, cât îi spusese administratorului, anterior întocmirii procesului verbal de sancţionare, că îi va aplica pentru contravenţiile constatate, precum şi faţă de amenda efectiv aplicată de 3.000 de lei. Din nefericire pentru reprezentantul Gărzii Financiare Constanţa, Vlad Cristian s-a dus la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, unde a denunţat intenţiile comisarului.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • george 22 Jan, 2010 19:05 cea mai corupta institutie din romania este garda financiara,se stie acest lucru.dna nu face nimic,procurorii corupti de asemenea nu fac nimic..