Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:05 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au condus Cultura şi Muzeul de Istorie din Constanţa Constantin Chera şi Virgil Lungu au fost condamnaţi (rechizitoriu)

ro

22 Apr, 2016 00:00 2520 Marime text


Iulia Cezara Suciu, judecător al Tribunalului Constanţa, a dispus, ieri, condamnarea, în primă instanţă, a lui Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), şi a lui Virgil Lungu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.
 
Constantin Chera a primit 2,8 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, în timp ce Virgil Lungu s-a ales cu 1,6 ani de închisoare, cu suspendare condiţionată.
 
Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Chera şi Lungu au fost trimişi în judecată în noiembrie 2013 de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Constantin Chera a fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
 
Virgil Lungu a fost acuzat de conflict de interese în formă continuată și de infracțiunea prevăzută de art. 11, alin 1 din Legea 78/2000, și anume „fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de a supraveghea şi de a controla un agent economic privat, de a înlesni efectuarea unor activităţi comerciale, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite“, însă pentru această infracţiune fostul director a fost achitat.

Minuta Tribunalului Constanţa

„Dispune condamnarea inculpatului CHERA CONSTANTIN la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În baza art.67 alin.2 Cod penal raportat la art.297 alin.1 Cod penal, Aplică inculpatului CHERA CONSTANTIN pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a ocupa o funcţie publică, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice (art.66 lit.a Cod penal) şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat (art.66 lit.b Cod penal) pe o durată de 3 ani. În baza art.65 alin.1 Cod penal, Aplică inculpatului CHERA CONSTANTIN pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art.66 lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) şi b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) Cod penal. În baza art.91 şi art.92 Cod penal, Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatului CHERA CONSTANTIN pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, ce curge de la rămânerea definitivă a sentinţei penale de condamnare. În baza art.93 Cod penal, Pe durata termenului de supraveghere inculpatul CHERA CONSTANTIN trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere : a). să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanţa; b). să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c). să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d). să comunice schimbarea locului de muncă; e). să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; În baza art. 93 alin.3 Cod procedură penală, Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul CHERA CONSTANTIN va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Muzeului de Artă Constanţa sau Biblioteca Judeţeană Ioan N. Roman Constanţa, pe o perioada de 60 zile.

Dispune achitarea inculpatului LUNGU VIRGIL pentru infractiunea prevăzută de art.11 alin.1 din Legea nr.78/2000. În baza art.2531 alin.1 Cod penal 1969 cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal 1969 şi art.5 Cod penal, Condamnă inculpatul LUNGU VIRGIL la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea de conflict de interese în formă continuată. Suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicată inculpatului LUNGU VIRGIL pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 6 luni ce curge de la rămânerea definitivă a sentinţei penale de condamnare. Obligă inculpatul CHERA CONSTANTIN la plata sumei de 224.627,51 lei către partea civilă Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor civile. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică azi, 21.04.2016“. 

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut că, „în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, inculpatul Chera Constantin a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care a produs un prejudiciu patrimoniului muzeului de 4.406.056,11 lei“.
 
„Inculpatul Chera Constantin a permis însă ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate.
 
Inculpatul Lungu Virgil, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie“, se mai arată în rechizitoriu.
 
Mai mult decât atât, procurorii DNA susţin că Lungu ar fi făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, ar fi întocmit, ar fi semnat şi ar fi afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului DJCCPCN Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica terţilor împrejurarea că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică.
 
Tot potrivit rechizitoriului, „în perioada 08.06.2010 - 09.12.2011, inculpatul Lungu Virgil, în calitate de director executiv al DJCCPCN Constanţa, a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică (14 acte materiale), în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa, unitate la care era angajat în acelaşi timp. În temeiul acestor acte, s-a realizat un folos material în favoarea muzeului, care presta activităţile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii“.
 
Citeşte şi  Rechizitoriu - Trimitere în judecată Constantin Chera şi Virgil Lungu (partea 1)

Ti-a placut articolul?

Comentarii