Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:51 27 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Vine școala. Bine îmi pare?!

ro

26 Aug, 2021 00:00 2258 Marime text

 
Vacanța se apropie cu pași repezi de final, iar anul școlar urmează să înceapă în curând.
 
Acest eveniment poate fi resimțit de elevi ca fiind unul plăcut, întrucât permite reuniunea elevilor cu ceilalți colegi și cu profesorii, dar poate induce și neliniște, anxietate sau tristețe. Și asta, deoarece, are loc schimbarea rutinelor zilnice, reorganizarea activităților zilnice în activități școlare și activități de timp liber sau diminuarea timpului liber și a contactului cu prietenii din afara sălii de clasă.
 
Spre deosebire de adulți, care au un psihic matur, mecanisme de coping dezvoltate, reziliență crescută și mecanisme de gestionare ale stresului deja dobândite, copiii au un psihic fragil, iar pentru ei orice schimbare importantă poate avea un mai mare impact.
 
Părinții ar trebui sa fie, în primul rând, un exemplu de maturitate și echilibru pentru copiii lor. Să aibă un comportament firesc, să fie adaptabili la noile schimbări și reguli, să le respecte, să privească toată acestă situație și acest nou context de viață cu acceptare și responsabilitate, să gândească și să se comporte echilibrat, să fie foarte atenți la propriul comportament și la propriul discurs, lucruri extrem de importante pentru exemplul și realitatea pe care le-o oglindesc copiilor.
 
Începutul anului școlar este un subiect de interes, nu doar pentru părinți și elevi, dar și pentru autoritățile cu competență în asigurarea unui climat propice pentru o educație de calitate.
 
Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a participat  alături de miniștrii Lucian Bode, Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă, la o videoconferință condusă de premierul Florin Cîțu.

Acesta a subliniat că școala se va desfășura normal până la atingerea pragului de șase infectări la mia de locuitori.

Elevii vor merge fizic în școli, purtând măști de protecție. O altă veste bună venită de la autoritățile centrale este că, la nivel național, va fi o suplimentare de 3.800 de microbuze școlare, cu ajutorul cărora să fie facilitat accesul la educație al copiilor din zona rurală.
 
Suntem ființe sociale. Avem nevoie de relații, de interacțiuni cu ceilalti, pentru sănătatea noastră fizică și psihică. 
 
De multe ori copiii sunt mult mai adaptabili la schimbări decât noi, adulții. Bucuria reîntoarcerii la școală, alături de colegi și profesori, reîntoarcerea la locurile și activitățile familiare va fi mult mai importantă decât impedimentul unor reguli și măsuri noi de protecție și prevenție. 
 
Copiii sunt oglinda părinților și a profesorilor. Empatia, ascultarea activă și sentimentul de siguranța sunt trei ingrediente care nu ar trebui să lipsească nici unei relaționări dintre adulți și copii. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii