Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Prăbuşirea acoperişului Cazinoului este doar o chestiune de timp!

ro

20 Jan, 2018 00:00 4147 Marime text
Situaţia Cazinoului din Constanţa rămâne şi anul acesta în aer. Cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Compania Naţională de Investiţii a anulat definitiv procedura de atribuire a lucrărilor de conservare a imobilului de patrimoniu clasa A. Astfel, întreg parcursul trebuie reluat de la studiul de fezabilitate.
 
Nici nu vreau să mă gândesc câte zeci de luni vor mai trece până s-ar putea ajunge din nou la faza licitaţiei! 20, 24 sau poate chiar 30! În tot acest timp, nimeni nu ştie cărei instituţii îi revine responsabilitatea conservării clădirii inaugurate în urmă cu peste un veac. Iar concluziile ultimei dezbateri legate de soarta Cazinoului nu au fost deloc optimiste.
 
Compania Naţională de Investiţii, în administrarea căreia se află Cazinoul, din octombrie 2014, arată cu degetul către Primărie când vine vorba despre conservare şi caută acul în carul cu fân... în protocolul de predare-primire. Primăria a rămas mută pe acest subiect, convinsă că atribuţiile ei s-au încheiat imediat după ce clădirea a ajuns în administrarea statului.
 
Institutul Naţional al Patrimoniului vrea măsuri de intervenţie urgentă de protejare a Cazinoului Constanţa, pentru ca degradarea să nu se accentueze. Au trecut mai bine de zece ani de când Cazinoul a rămas doar în bătaia valurilor şi vreo şapte ani de când furnizorul de energie electrică şi-a luat contorul cu totul şi a lăsat clădirea în beznă, la propriu.
Arhitecţii sunt de părere că este nevoie de realizarea unui proiect de conservare, ca parte a celui de restaurare, pentru că nu se poate încumeta nimeni să bată nici măcar un cui aiurea!
 
O asociaţie din Bucureşti a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente. În cazul celor şapte situri finaliste, experţi europeni urmează să realizeze un audit şi să prezinte soluţii care să ducă la salvarea monumentelor. Asociaţia a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinoul din Constanţa o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială, la valoroase elemente decorative.
 
Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului. În clădire nu se mai poate intra decât cu echipament de protecţie şi cu avize de specialitate.
 
Pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei, însă costurile s-ar putea tripla într-un viitor apropiat dacă nu se va face nimic pentru conservare. Lipsa fondurilor - probabil acesta va fi motivul pentru care clădirea-simbol a Constanţei va fi lăsată să se contopească, în câţiva ani, cu marea!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii