Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Peninsula Constanța, închisă cu stâlpișori ficși! Cine este pregătit să își asume responsabilitatea în cazul pierderii unor vieți?

ro

17 Oct, 2022 00:00 1811 Marime text

 
  • Cine va fi făcut responsabil în cazul în care, Doamne ferește, cineva chiar își va pierde viața pentru că Ambulanța sau autospecialele pompierilor nu au putut interveni în timp util, ținute fiind pe loc de acești deloc utili stâlpăișori ficși?
 
Incendiul care a cuprins Palatul Arhiepiscopal din Constanța, situat în Zona Peninsulară, cea mai veche zonă a orașului, a readus în atenție o problemă pe care rezidenții din Peninsulă au tot ridicat-o de-a lungul timpului: cea a stâlpișorilor ficși care îngrădesc accesul pe străzile din perimetru!
 
Minute bune, echipajele de pompieri care au sosit în zonă s-au chinuit să îndepărteze stâlpișorii care restricționează accesul, pentru a putea intra cu autospecialele și a ajunge la locul incendiului, pentru a putea stinge flăcările.
 
Vorbim despre stâlpișori fixați în pavele, stâlpișori din metal greu, ce pot fi îndepărtați doar cu lovituri grele de cioan, de exemplu. Lovituri pentru care este nevoie de timp, timp care, așa cum arătat intervenția din seara de sâmbătă spre duminică, este vital.
 
În Zona Peninsulară sunt multe case vechi, sunt monumente istorice, construite cu materialele disponibile la momentul ridicării lor. Multe dintre imobile poate nu sunt securizate la incendiu, nu dispun de sisteme de stingere, iar singura șansă de salvare este autospeciala pompierilor.
 
Cu străzile îngrădite la modul acesta, șansele de salvare sunt mult diminuate, oamenii nu au pe unde să fugă efectiv, nu au cu ce sa fie evacuați, dacă există o singură cale de acces, se creează ambuteiaje, haos și panică.
 
Incendiul produs la Palatul Arhiepiscopal în acest weekend vine să ne arate, cu certitudine, că stâlpișorii ficși care restricționează definitiv accesul pe mai multe străzi din perimetru pot constitui un adevărat risc în cazul producerii unor calamități sau accidente grave în zonă.
 
Dincolo de incendii, inundații, cutremure, să nu uităm că în zonă este și Portul Constanța, în care sunt operate inclusiv produse chimice ori produse petroliere.
 
Cine va fi făcut responsabil în cazul în care, Doamne ferește, cineva chiar își va pierde viața pentru că Ambulanța sau autospecialele pompierilor nu au putut interveni în timp util, ținute fiind pe loc de acești deloc utili stâlpăișori ficși?
 
Cine este pregătit să își asume o astfel de responsabilitate? Și pentru ce?
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Intervenția pompierilor la incendiul de la Arhiepiscopia Tomisului, îngreunată de stâlpișorii montați în zonă (GALERIE FOTO+VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii