Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 02 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ne-am dat jos „botnița", dar care este reversul medaliei?

ro

19 Mar, 2022 00:00 6079 Marime text



După doi ani în care n-am pășit într-un magazin fără mască, am scăpat de obligativitatea de a o purta atât în interior, cât și în exterior. Guvernul spunea, cu ceva timp în urmă, că aceste relaxări se vor face „etapizat”, însă ne-am trezit, peste noapte, că toate măsurile, respectate mai mult sau mai puțin, au dispărut.

De aici, lumea a înțeles că nu mai există COVID și a primit cu brațele deschise vestea, fără să se întrebe dacă nu cumva, este prea devreme. Știm, Marea Britanie a renunțat la mască încă din 2021, dar cred că România nu era pregătită pentru așa ceva. Prin acest lucru, s-a înțeles că se renunță la absolut orice măsură de siguranță.

Cei care mai poartă masca sunt puțini, nu mai există distanțare socială de niciun fel. Băncile sunt ticsite de oameni mai mult ca niciodată. La coadă, ți se suflă în ceafă „ca în vremurile bune”.

COVID-ul încă există. Încă se îmbolnăvesc oameni și încă sunt persoane internate în spital, chiar și în secțiile de terapie intensivă. N-a dispărut, deși unora așa le place să creadă, iar acest lucru se vede prin faptul că ești luat peste picior când ești văzut cu mască – „da’ nu mai trebuie să purtați masca, de ce o mai puneți?”, spune deranjat gardianul de la supermarket.

Chiar dacă numărul infectărilor este în scădere, privind modelul Germaniei, avem toate șansele să crească. Da, specialiștii spun că nu vor avea un impact semnificativ asupra sistemului de sănătate sau chiar al societății, însă nu trebuie să uităm că sunt oameni care vor muri în continuare, așa cum s-a întâmplat și până acum.

Centrele de vaccinare sunt mai goale ca niciodată. Nu mai avem nevoie de imunizare, că s-a scos certificatul verde. „Norocoși” sunt cei care, în sfârșit, nu mai dau bani grei pe un certificat de vaccinare fals.

Ceea ce o bună parte dintre oameni nu a înțeles este faptul că masca nu a fost interzisă, așa cum am auzit. De aici, nu are nimeni dreptul să te judece dacă o porți sau nu, spre mirarea „comedianților” din magazin.

Mi-ar fi plăcut ca societatea în care trăim să înțeleagă, după doi ani de pandemie, că nu este igienic să tușești pe fructe și legume la piață, ca apoi să pleci nepăsător. Chiar nu putem normaliza portul măștii atunci când ești răcit? Nu vorbim de COVID, ci vorbim de alte viroze care au circulat și circulă în continuare.

M-am convins că nu știm ce înseamnă spiritul civic, însă nu cred că este prea târziu să învățăm să ne comportăm civilizat, fapt ce include și grija pentru sănătatea colectivă.

Am pretenții prea mari ca oamenii care ies de la toaletă să se spele pe mâini? Unii ar spune că „nu mai e nevoie, că nu mai există niciun COVID”.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii