Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:31 28 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ministrul Monica Anisie are deja o scuză. Mandat prea scurt

ro

18 Nov, 2019 00:00 4648 Marime text

Într-adevăr, cu un mandat poate prea scurt pentru a-și pune în aplicare toate promisiunile, ministrul Monica Anisie își dorește ca toate deciziile pe care va ajunge să le semneze să conducă, în final, la îmbunătățirea vieții elevilor și studenților. Sau cel puțin așa a declarat în toate ocaziile publice avute. Dar stă extrem de prost cu timpul acordat.


Deocamdată, asistăm la o nouă dezbatere publică, la finalul căreia, peste două săptămâni, vom afla ce inspirație i-a oferit... tocătorul din biroul ministerial. Pentru că birocrația este una dintre cele mai reclamate probleme de către oamenii de la catedră.


Ce schimbări și-ar mai dori profesorii? Păi, unii și-ar dori o cât mai urgentă intervenție în vârsta de pensionare, în acest sens circulând chiar o petiție online prin care se solicită pensionarea femeilor de la catedră la 55 de ani, iar a bărbaților la 57 de ani. Iar motivele sunt multiple și vin din toate părțile: de la profesorii mai tineri, de la elevi - care au de „îndurat” ore plictisitoare cu pseudo-profesori, de la părinți - care reclamă lipsa de comunicare cu... „brontozaurii” de la catedră.


Alți profesori și-ar dori desființarea inspectoratelor școlare și transformarea lor în instituții regionale de îndrumare.
Cei mai mulți și-ar dori să aibă de-a face cu efective mai mici la clase, pentru a putea gestiona mai judicios timpul alocat orei lor de curs, în loc să facă poliție... școlară.
Revenind la îmbunătățirea vieții elevilor... Ehei, aici chiar că vorbim de un mandat „short time”, pentru că milenialii și-ar dori să învețe lucruri aplicate, să se ducă cu plăcere la școală și să învețe pentru viață, pentru viitor, nu pentru teste sau pentru teză ori examene. Actualele generații nu înțeleg rostul a mai mult de 50% din materiile care li se predau și pentru care se pregătesc într-o lehamite totală. Predarea nu este racordată la tehnologia viitorului, iar acolo unde se reușește deja se transformă în știre de presă și devine un boom în prime time.


Dar sunt atât de multe de întors pe dos și de pus în linie dreaptă încât toată lumea are așteptări de la ministrul Monica Anisie... măcar să nu mai strice încă ceva. Lucru care promite că nu se va întâmpla, pentru că își iubește meseria și iubește copiii.

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii