Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Miniştri noi, schimbări noi. Amprenta Monicăi Anisie în învăţământul românesc

ro

25 Nov, 2019 00:00 3389 Marime text
De la Revoluţia din 1989 până în prezent, toţi cei care au ajuns la cârma Ministerului Educaţiei au ţinut să-şi lase amprenta peste destinele tinerelor generaţii. Iată că şi actualul ministru al Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că intenţionează să modifice Bacalaureatul, Evaluarea Naţională şi să debirocratizeze activitatea didactică.
 
Săptămâna trecută, Monica Anisie a anunţat că în anul şcolar următor trebuie să se pună problema schimbării modului în care se desfăşoară bacalaureatul. Ministrul Educaţiei se gândeşte să modifice probele de competenţe şi proba scrisă la alegere a profilului, dar în urma unei consultări publice. Anisie spune că ar putea fi o soluţie introducerea notelor pentru probele de competenţe. În privinţa ultimei probe scrise de bacalaureat, cea la alegere în funcţie de profilul urmat de elev, ministrul Educaţiei ia în calcul să le dea posibilitatea elevilor să-şi aleagă una dintre materiile la care ei s-au specializat. Mai mult, în urma unei consultări cu toţi factorii implicaţi, se va decide şi modul în care se va realiza examenul de Evaluare Naţională din anul şcolar viitor.
 
O altă schimbare anunţată se referă la debirocratizarea activităţii didactice. Astfel, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va lansa în consultare publica un proiect de debirocratizare a activităţii didactice. "Aşa cum am anunţat, acest mandat este dedicat elevilor. În centrul preocupărilor mele va fi binele copilului. De asemenea, doresc şi degrevarea profesorilor de componenţa birocratică a activităţii, astfel că vom lansa în consultare publică un proiect de debirocratizare. În acest scop, la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale va fi înfiinţată o comisie formată din cadre didactice şi reprezentanţi ai partenerilor sociali. Această comisie va analiza propunerile tuturor celor interesaţi de existenta unui sistem de învăţământ performant", a afirmat ministrul Monica Anisie.
 
În plus, oficialul de la Educţie a informat că, în perioada imediat următoare, activitatea fiecărui inspectorat şcolar judeţean şi a caselor corpului didactic va face obiectul unei evaluări.
 
Dar modificările nu se opresc aici. Și structura anului şcolar se va modifica. Din nou. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, spune că în forma actuală profesorii n-au timp să-i evalueze pe elevi în primul semestru, iar copiii sunt debusolaţi. Anul acesta, semestrul întâi a fost scurtat la 15 săptămâni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii