Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șapte eleve din Constanța, calificate pentru testele finale ale Olimpiadei Europeane de Matematică a Fetelor

ro

13 Feb, 2021 00:00 3224 Marime text

Pe fondul pandemiei înspăimântătoare, anul trecut, Monica Anisie a anulat toate întrecerile care antrenau elevii români pentru performanță, creându-se un nedorit vid competițional. Iată că, în acest week-end (13-14 februarie), la Facultatea de Matematică București sunt programate testele finale de calificare pentru Olimpiada Europeană pentru Fete la Matematică (EGMO), care se vor putea desfășura cu prezență fizică, ca urmare a numărului mic de participante, organizatorii renunțând la barajul online din data de 30 ianuarie.
 
Aflată la cea de-a 10-a ediție, Olimpiada Europeană pentru Fete la Matematică (EGMO) este campionatul european deschis la matematică pentru elevele de liceu, anul acesta urmând să aibă loc în Georgia, începând cu 9 aprilie.
 
Ca în fiecare an, și la ediția de anul acesta a EGMO s-au putut înscrie eleve din clasele 9-12 care au cel puțin o medalie la olimpiadele naționale din ultimii ani (gimnaziu sau liceu). Din Constanța participă șapte eleve: Alexandra Dragu, Lucia Rîșnoveanu, Abibula Aisel, Andreea Maria Dobre - toate patru de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Constanța, precum și trei eleve de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” - Andreea Maria Chiriac, Miruna Corina Ilie, Sarah Sonia Bălan

Reamintim că în 2020, eleva Lucia Rîșnoveanu (clasa a X-a la Liceul Internațional de Informatică) a reușit să câștige medalia de bronz la cea de-a noua ediție, desfășurată în mediul virtual, din cauza pandemiei.
 
EGMO a fost inițiat de Regatul Unit, care a găzduit prima ediție a evenimentului în aprilie 2012. La ediția inaugurală EGMO au participat nouăsprezece țări. De atunci, EGMO a avut loc anual în diferite țări europene și a crescut rapid la peste cincizeci de țări participante, ediția din 2016 fiind găzduită de România la Bușteni. Chiar dacă EGMO este o competiție europeană, țările invitate din afara Europei pot participa și la EGMO. În 2021, EGMO va avea loc în Georgia. Această ediție va aștepta aproximativ 40 de țări europene participante, precum și un număr mare de țări invitate din afara Europei.
 
Scopul EGMO este de a stimula fetele să participe atât la competițiile naționale și internaționale de matematică, cât și de a oferi mai multor fete posibilitatea de a performa matematic pe o scenă internațională. Un efect dorit al EGMO este că mai multe fete vor participa la olimpiada internațională de matematică, unde fetele reprezintă în prezent doar 10% din elevii participanți.
 
Orice țară participantă poate trimite până la patru liceeni pentru a participa la competiție. Acești elevi concurează individual și scriu două lucrări de concurs în zile consecutive, cu trei probleme în fiecare zi. Pentru fiecare problemă, elevii primesc un scor întreg dintr-un maxim de șapte puncte.
 
După ce notele au fost determinate, medaliile de aur, argint și bronz sunt acordate pentru performanțe excelente. Medaliile se acordă aproximativ jumătate din participanți. Medaliile de aur, argint și bronz sunt acordate în raport de 1: 2: 3, astfel încât aproximativ 8% dintre liceeni obțin o medalie de aur, aproximativ 17% dintre ei obțin o medalie de argint și aproximativ 25% dintre ei obțin o medalie de bronz. Pentru a încuraja mai multe candidate să rezolve complet problemele, orice elevă (care nu primește o medalie) care a obținut note complete pentru cel puțin o problemă primește un certificat de mențiune de onoare.
 
Citește și:

Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2020): O elevă de la Liceul Internațional de Informatică din Constanța a câștigat medalia de bronz
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii