Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanța ar putea anula mâine ordinul privind deschiderea anului școlar

ro

18 May, 2021 00:00 2146 Marime text
  • Cazul se va discuta mâine, 19 mai 2021, la Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța.
  • Anularea prevederilor din ordinul de deschidere a anului școlar 2020-2021 a fost solicitată, la Constanța, încă din luna februarie 2021.
  • Reclamant în dosarul cu numărul 87/36/2021 este, potrivit informațiilor oficiale, Daniel Tudorache, iar printre pârâți, alături de Monica Anisie, figurează și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, dar și Ministerul Sănătății și, respectiv, Ministerul Educației și Cercetării.
 
Proces „cu greutate“, în domeniul Educației, la Curtea de Apel Constanța! Cu doar câteva săptămâni înainte de sfârșitul anului școlar 2020-2021, judecătorii instanței de la malul mării ar putea decide anularea unor prevederi din ordinul prin care acesta a fost deschis.
 
Cazul se va discuta mâine, 19 mai 2021, la Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Solicitarea a fost înaintată Curții de Apel în cadrul dosarului cu indicativul 87/36/2021, anularea prevederilor din ordinul de deschidere a anului școlar 2020-2021 fiind cerută încă din data de 24 februarie 2021.
 
Este vorba despre dosarul înregistrat sub numărul 87/36/2021, pe rolul Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, ce are ca obiect „obligaţia de a face Revocare prevedere din Ordinul nr. 5487/1494/2020“.
 
În urma repartizării aleatorii a cazului, s-a stabilit ca acesta să fie analizat la data de 19 mai 2021, de la ora 13.00, de completul C1 Fond al instanței.
 
Potrivit datelor oficiale, completul C1 Fond al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța este prezidat de magistratul Francisc Nemeth.
 

Ce spune fostul ministru al Educației

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, printre pârâții din proces figurează și Monica Anisie, fostul ministrul al Educației. Contactată telefonic cu o ocazie anterioară, aceasta a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că nu aflase de acest proces și nici nu cunoaște persoana care a dechis acțiunea.
 
Demnitarul a precizat însă, de la bun început, că procesul se va închide de la sine.
 
„Ordinul contestat în cauză, așa cum reiese din obiectul dosarului, a fost abrogat. Este vorba despre Ordinul comun al Ministerelor Educației și Cercetării și, respectiv, al Sănătății privind deschiderea anului școlar 2020-2021. Acest ordin a fost abrgoat când au fost închise școlile, în luna noiembrie 2020“, a explicat senatorul Monica Anisie.
 
De asemenea, aceasta a precizat că, la momentul redeschiderii școlilor a fost dat un alt ordin, așa încât cel care face obiectul dosarului înregistrat la Curtea de Apel Constanța nu mai este în vigoare acum.
 
„În aceste condiții, procesul se va închide de la sine, căci ordinul atacat nu mai este în vigoare, a fost abrogat, iar dosarul este fără obiect“, a mai precizat Monica Anisie.
 
Facem precizarea că, reclamant în dosarul cu numărul 87/36/2021 este, potrivit informațiilor oficiale, Daniel Tudorache, iar printre pârâți, alături de Monica Anisie, figurează și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, dar și Ministerul Sănătății și, respectiv, Ministerul Educației și Cercetării.
 
Pe de altă parte, așa cum arătam în edițiile anterioare, și noul Ordin prin care au fost aprobate măsurile de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov-2 a fost atacat la Curtea de Apel Constanța.
 
Acest dosar are numărul 113/36/2021, în cauză reclamantul fiind același, iar pârâții fiind noii miniștri ai Sănătății și ai Educației, în speță Vlad Voiculescu și, respectiv, Sorin Cîmpeanu.
 
Acest proces se va judeca la data de 10 iunie 2021.
 
Indiferent care va fi decizia Curții de Apel Constanța în dosarul care va fi analizat mâine, aceasta va putea fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
În întreg acest context, nu este exclus ca, până la finalizarea procesului în care se cere anularea unor prevederi din ordinul în baza căruia s-a început anul școlar 2020-2021, acesta să se încheie efectiv.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Ministrul Educației:
De săptămâna viitoare, în curtea școlii, masca de protecție nu va fi obligatorie

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii