Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cel mic îl înfruntă pe cel mare. Cu ce rezultat?

ro

17 Sep, 2015 00:00 1298 Marime text
Sportul e un mediu care te căleşte, care dezvoltă spiritul competiţional şi pe cel al permanentei autodepăşiri. Preocuparea zilnică a antrenorilor e să urmărească progresul valoric, iar ei caută tot mai multe metode pentru a-l încuraja şi grăbi, spre folosul sportivilor şi al echipelor din care aceştia fac parte. Acolo unde se poate, unele cluburi intră în competiţie şi cu formaţii alcătuite din jucători mai mici ca vârstă decât adversarii. Nici Constanţa nu face excepţie.
 
Pregătind evoluţia de la categoria lor de vârstă, mulţi copii sau juniori concurează cu un sezon înainte la o treaptă superioară, înfruntându-se cu adversari mai mari ca ei, de regulă, cu un an. Tehnicienii procedează astfel pentru a-i fortifica pe sportivi, pentru a le da o altă concurenţă şi a stimula, în consecinţă, progresul. Confruntându-se cu o nouă provocare, jucătorii sunt nevoiţi să ţină pasul şi să treacă la un nivel mai înalt. Rezultatele sunt mai puţin importante în asemenea cazuri, altceva se urmăreşte, dar, nu de puţine ori, puştii s-au ţinut tare şi chiar au făcut o figură frumoasă în compania unor adversari care au un plus la capitolul fizic şi mai multe meciuri în picioare.

La Constanţa, cel mai bun exemplu e cel al echipei secunde a FC Viitorul, care, formată numai din juniori, a defilat în Liga a IV-a, unde, e adevărat, nivelul nu e foarte ridicat. Pe lângă valoare (jucători de mare perspectivă, produse ale sistemului profesionist al unei academii de fotbal), tinerii de la FC Viitorul II au deţinut şi atuul pregătirii zilnice, faţă de adversarii lor. Evoluţia contra unor jucători mai mari ca vârstă, fie ei şi ei inferiori ca nivel de pregătire, a avut rolul ei. După promovare, la Liga a III-a, chiar dacă, pentru început, victoriile nu mai curg ca pe bandă rulantă, primul succes venind în etapa a treia, puştii Viitorului II au avut două reveniri spectaculoase pe tabela de scor. Iar în Cupa României au învins fără drept de apel o echipă din eşalonul trei şi o formaţie de Liga a II-a.
 
Rămânând în fotbal, e de semnalat şi echipa ce reprezintă FC Farul în Liga Elitelor la juniori, categoria de vârstă de până în 19 ani. Deşi mai mici ca vârstă, tinerii nu s-au speriat, ba chiar au mers ceas până acum, având, în trei meciuri, trei victorii, dintre care două în deplasare. Şi la handbal există un asemenea caz, însă puţin diferit. Echipă nou-înfiinţată, HC Farul joacă în Divizia A cu jucători tineri, însă, deocamdată, acesta e lotul, strategia vizând punerea bazei unei formaţii de viitor. În ultima etapă a Diviziei A la rugby (eşalonul trei din România), pentru Farul Constanţa au debutat, contra seniorilor, şapte tineri de la Tomitanii Constanţa, multipli campioni naţionali de juniori. Meciul disputat a fost pierdut, dar cele şapte puncte ale constănţenilor (un eseu transformat) le-au aparţinut puştilor. În toate cazurile, indiferent de obiectivul urmărit, evoluţia contra unor adversari mai mari ca vârstă (ca plan de pregătire) e benefică, rezultatul final care se obţine, cel de durată, trecând peste o eventuală serie de rezultate negative.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii