Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Politicienii din Constanţa, despre evenimentele din ’89 „Le datorăm totul eroilor care au murit / A fost o revoluţie confiscată de comunişti”

ro

24 Dec, 2014 00:00 7503 Marime text
S-au împlinit, anul acesta, 25 de ani de când românii au ieşit în stradă pentru a înlătura dictatura. 25 de ani de când, sătui de regimul comunist, de securişti şi de cenzură, de mâncarea cumpărată pe cartelă, de opresiunile şi absurdităţile unui sistem injust, românii l-au forţat pe Nicolae Ceauşescu să fugă. Un sfert de veac de la evenimentele din decembrie 1989, timp în care românii au învăţat, mai mult sau mai puţin, ce înseamnă libertatea de exprimare, de opinie, ce înseamnă dreptul la proprietate şi de a se mişca liber, fără a mai fi supravegheaţi de un Big Brother.
 
Conform statisticilor oficiale, la Revoluţia din decembrie 1989 au murit 1.142 de persoane. Alte 3.138 au fost rănite, iar 760 au fost reţinute. Familiile celor care şi-au pierdut viaţa în timpul revoluţiei îşi plâng şi astăzi rudele.

Cum se văd astăzi, la 25 de ani distanţă, evenimentele din ’89? Ce spun politicienii constănţeni? A fost sau nu o revoluţie?

 „România a progresat mai mult decât ne putem da seama”

 Senatorul liberal Puiu Haşotti este de părere că „a fost o revoluţie confiscată de un grup de comunişti ajutaţi de cadre din fosta Securitate, care au făcut ca România să nu progreseze, în primii ani, atât cât ne-am fi dorit”. „Consecinţele acestui fapt au fost, printre altele, mineriadele care, după impresia extraordinară lăsată de revoluţie, au adus un uriaş deficit de imagine României. Retrospectiv gândind lucrurile, România a progresat însă mai mult decât ne putem da seama în aceşti 25 de ani şi mă gândesc, în primul rând, la libertatea pe care am dobândit-o şi, legat de aceasta, la democraţia care se consolidează pe zi ce trece”, a declarat istoricul constănţean. Senatorul PNL a menţionat, de asemenea, că, ulterior Revoluţiei din 1989, românii au cunoscut şi o schimbare de mentalitate, „poate nu atât de mare pe cât ne-am fi dorit, dar suficient de încurajatoare, dacă ne gândim numai la alegerile prezidenţiale din 16 noiembrie”.

 „Le datorăm totul eroilor care au murit”

 Senatorul PSD Nicolae Moga mărturiseşte că, deşi a fost unul dintre manifestanţii implicaţi în evenimentele din decembrie 1989, la Cernavodă, nu şi-a dorit niciodată carnet de revoluţionar. „N-am vrut să beneficiez de favoruri. Din punctul meu de vedere, Revoluţia a fost foarte clară, o revoluţie a maselor. Din nefericire, în anii care au urmat, Revoluţia ca simbol n-a fost respectată. Au ieşit la iveală tot felul de oportunişti care şi-au fabricat prin relaţii carnete de revoluţionari. Aceşti indivizi au denigrat Revoluţia. Noi însă le datorăm totul eroilor care au murit, dar nu doar lor, ci şi răniţilor. Azi nu am fi vorbit despre democraţie dacă nu ar fi existat Revoluţia din Decembrie 1989. Să cinstim deci memoria celor care au făcut posibil acest lucru”, a subliniat parlamentarul constănţean.

 „Sacrificiul lor nu a fost în zadar”

 Deputatul PSD Mircea Titus Dobre evită să se pronunţe asupra caracterului evenimentelor din 1989. „Instituţiile statului trebuie să spună ce a fost exact: revoluţie sau lovitură de stat, nu eu”. Dobre afirmă că „în România s-au făcut, e drept, nişte paşi (n.r. în perioada postdecembristă), dar asta nu înseamnă că s-a ajuns la nivelul aşteptat, se poate mai mult”. „Cert este însă că sacrificiul celor care au murit nu a fost în zadar”, e de părere Mircea Titus Dobre.

 „A fost voinţa poporului, care ura sistemul comunist”

 Gheorghe Dragomir, preşedintele PNL Constanţa, susţine că ceea ce s-a întâmplat în ’89 a fost o revoluţie în care el crede şi acum, la fel cum crede în cei care şi-au jertfit atunci viaţa. „Am crezut în acea revoluţie. Schimbările majore ale societăţii româneşti şi libertatea noastră de acum sunt rezultatele acelei revoluţii. A fost vorba despre ruptura dintre două sisteme, a fost voinţa poporului, care ura sistemul comunist”, explică deputatul liberal.
Pe de altă parte însă, Dragomir consideră că sacrificiile umane din 1989 nu vor putea fi niciodată răscumpărate. „Nu vom reuşi niciodată să răscumpărăm preţul plătit de acei tineri. Viaţa e bunul cel mai de preţ, iar sacrificiul lor a fost suprem”.
Nu mai puţin important, deputatul PNL a declarat că, privind retrospectiv, executarea soţilor Ceauşescu chiar în ziua de Crăciun „a fost nepotrivită, suntem totuşi un popor creştin”. „E însă mai uşor să vorbim acum, atunci era mai greu. Ar fi fost poate mai potrivit să fi existat un proces”, a mai afirmat Gheorghe Dragomir.

 „Nimeni nu poate confisca sentimentul trăit în acele momente”

 Liberala Ana Marcu se raportează la evenimentele din 1989 ca la o revoluţie în toată puterea cuvântului. „Pentru mine, personal, şi pentru cei din generaţia mea ceea ce s-a întâmplat atunci a fost o revoluţie. Am ieşit în stradă şi ne-am câştigat dreptul la libertate. Nimeni nu poate confisca sentimentul trăit în acele momente şi nimeni nu poate ignora dorinţa manifestanţilor din toată ţara de a scăpa de un regim opresiv şi antidemocratic. E adevărat că au rămas întrebări fără răspuns, dar sunt convinsă că va veni vremea răspunsurilor şi vremea răspunderii personale. A meritat? Categoric, da! Libertatea şi democraţia se câştigă şi se apără cu jertfă şi suferinţă. Pentru cei care şi-au pierdut viaţa şi pentru cei care au ieşit în stradă cerându-şi libertatea am şi voi avea o veşnică recunoştinţă”, a explicat consilierul local PNL Ana Marcu.

 „Ai dreptul la vise şi la speranţă”

 Septimiu Bourceanu, secretarul general al PNL Constanţa, povesteşte că, în zilele Revoluţiei din 1989,se afla în Bucureşti, la bunicii săi. „Bunicul meu era militar de carieră, a participat la Al II-lea Război Mondial. Ţin minte că m-a luat în braţe şi mi-a explicat ce s-a întâmplat. Tatăl meu, fiind medic de profesie, s-a dus la Spitalul Colţea. Într-un anumit fel, am trăit acele momente, atmosfera mi-a rămas întipărită în minte”, susţine Bourceanu. Din punctul său de vedere, răsturnarea regimului comunist „a fost o revoluţie, pentru că s-a schimbat un sistem, sistemul opresiv cu cel democratic”. „E adevărat că nu ne-am atins încă toate ţintele, dar depinde numai de noi. Astăzi, există libertate de exprimare, dreptul la proprietate... Ai posibilitatea să realizezi ceva, dacă vrei. Ai dreptul la vise şi la speranţă. E datoria noastră să transmitem mai departe ce s-a întâmplat în 1989 şi de ce s-a întâmplat. Este important să aperi democraţia şi libertatea. Sacrificiul celor care au murit atunci ar trebui să ne definească, se aşteaptă de la noi să facem lucrurile mai bine. S-au sacrificat pentru ca noi să construim o Românie normală”, explică secretarul general al PNL Constanţa Septimiu Bourceanu.

 „Mă bucur că am putut trăi momentele Revoluţiei”

 Fostul prefect al judeţului Constanţa, astăzi deputat PNL, Dănuţ Culeţu, vorbeşte, şi el, despre evenimentele din ’89. „Privind în urmă, aş spune că ceea ce s-a întâmplat a fost mai aproape de o revoluţie decât de o lovitură de stat. Sentimentul de teamă a «măturat», de fapt, comunismul. Mă bucur că am putut trăi momentele revoluţiei. Românii şi-au învins atunci teama, aceasta din urmă fiind instrumentul de tortură al sistemului comunist”, a declarat Dănuţ Culeţu. De asemenea, deputatul a adăugat că „sacrificiile de atunci nu au fost în van, iar intrarea României în NATO şi mai apoi în UE este miracolul produs de românii care au murit la Revoluţia din 1989”.

 „Cu siguranţă a fost revoluţie”

 Radu Matei, consilier local PNL aflat la primul mandat în Consiliul Local Municipal Constanţa, a declarat că, „privind retrospectiv, în ’89 a fost o adevărată revoluţie”. „După 50 de ani de comunism în care s-au distrus toate elitele, e normal ca revoluţia să nu fi arătat aşa cum ne-am fi dorit noi, pentru că nu au existat elite care s-o creeze, dar cu siguranţă a fost revoluţie”, a menţionat Matei. Tânărul liberal a precizat totodată că „sacrificiul celor care au murit atunci a fost făcut pentru libertate, a meritat, nu a fost în van”.
Întrebat cum anume vede azi executarea soţilor Ceauşescu în prima zi de Crăciun, consilierul local PNL a afirmat: „Nu ar fi corect să fac o calificare morală a faptelor petrecute în acea perioadă. E prea uşor pentru generaţia mea să spună asta. Pentru oamenii care au trăit în acea perioadă s-ar putea ca sentimentele să fi fost altfel”, a mai spus liberalul.

 „Datorită lor, România e azi o ţară liberă”

 Şi tânărul social-democrat Costin Răsăuţeanu, preşedintele TSD Constanţa, consideră că evenimentele de acum 25 de ani au constituit o revoluţie autentică. „A fost o voinţă a românilor, a fost o revoluţie, iar oamenii care au murit nu şi-au dat viaţa în van. Trăim în democraţie datorită lor. E adevărat că, spre deosebire de alte ţări fost comuniste, România a avut o revoluţie sângeroasă, da cred cu tărie că eroii din ’89 şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim în democraţie”, a declarat Răsăuţeanu.
În aceeaşi ordine de idei, liderul TSD Constanţa consideră că, deşi România e pe drumul cel bun, „avem încă de construit”. „România e încă în tranziţie, dar e pe drumul spre normalitate, spre statul de drept autentic, fapt pentru care le suntem recunoscători eroilor Revoluţiei şi familiilor lor. Datorită lor, România e azi o ţară liberă”, a adăugat Răsăuţeanu.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii