Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre, Constantinescu, Gâmbuţeanu, Mironescu şi alţii Inculpaţii care „dirijează“ Constanţa (rechizitorii+documente)

ro

10 Nov, 2014 00:00 5884 Marime text
Un dosar cu greutate este cel denumit generic „Portul“, unde procurorii vorbesc despre un „grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit“
 
Constanţa se poate „mândri“ că este unul dintre puţinele municipii şi judeţe din ţară conduse de inculpaţi! Atât Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului, cât şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean, au fost cercetaţi şi trimişi în judecată de procurori, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie. Cei doi sunt deferiţi justiţiei, din 2008, în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa, proces aflat la Curtea de Apel din capitală. Separat, Nicuşor Constantinescu a fost deferit justiţiei în alte două dosare penale, trimise spre soluţionare tribunalelor din Bucureşti şi Constanţa. La rândul său, Radu Mazăre este cercetat, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii. De altfel, Mazăre şi Constantinescu nu sunt singurii inculpaţi cu „greutate“ ai Constanţei, ei fiind urmaţi de diverşi directori, şefi de servicii şi chiar oameni politici.
 
Poate cel mai mediatizat proces cu inculpaţi de la Constanţa este Dosarul Retrocedărilor, unde aproape 40 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei pentru „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. În cauză, magistraţii au calculat un prejudiciu de 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa). Aşa cum arătam şi mai sus, printre inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului, dar şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, iar următorul termen va avea loc mâine.
 
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.

Banias, Bogatu, Mironescu şi Cadîr

Un alt dosar cu inculpaţi „grei“ este cel denumit generic „Portul“, unde procurorii vorbesc despre un „grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit“. Procesul a început pe data de 2 aprilie 2012, când Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus trimiterea în judecată a aproximativ 40 de persoane. Printre inculpaţii cauzei se numără Mircea Marius Banias, actual senator al României, fost lider al PDL Constanţa, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Laurenţiu Mironescu, fost deputat PDL, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, actual director în compania Coremar din Portul Constanţa, Sunai Cadîr, fost director al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, şi Liviu Adrian Durbac, fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. Dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, următorul termen fiind stabilit pentru data de 21 noiembrie.

Epure şi Stanciu, şefii Universităţii „Ovidius“

Pe data de 13 septembrie 2013, DNA i-a trimis în judecată pe Dănuţ Tiberius Epure, fost rector al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, şi pe Gabriela Stanciu, fostul prorector al aceleiaşi universităţi. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Ilfov, iar următorul termen a fost fixat pentru 25 noiembrie.

Şef din Primărie, condamnat  

Aproape de finele lunii octombrie 2013, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Andrei Cristian Militaru, şef al Serviciului Activitate Comercială al Direcţiei Poliţiei Locale din cadrul Primăriei municipiului Constanţa. Zilele trecute, judecătorii Curţii de Apel Constanţa l-au condamnat pe Militaru la pedeapsa de 1,8 ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influenţă.

Un an de închisoare  

La începutul lunii noiembrie 2013, DNA l-a trimis în judecată pe Ionel Cazacu, şeful Biroului Urmăriri din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, pentru dare de mită, în forma autoratului, respectiv a complicităţii la infracţiunea de dare de mită. Recent, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe Cazacu la un an de închisoare cu suspendare.

Chera, de la Muzeu şi Lungu, de la Cultură 

Pe data de 25 noiembrie 2013, a fost deferit justiţiei Constantin Chera, fost director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), şi Virgil Lungu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN). Dosarul celor doi a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa. Următorul termen va avea loc pe data de 26 noiembrie.

24 de infracţiuni

Pe data de 19 martie a acestui an, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, actualul preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi alte 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Tot atunci a fost încătuşat şi Adrian George Gâmbuţeanu, directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

„Henri Coandă“  

Suspectat de luare de mită, Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, a fost încătuşat, la începutul lunii aprilie, în Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, alături de afaceristul Avraham Morgenstern, acesta din urmă fiind acuzat de dare de mită. La data de 15 aprilie, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Radu Mazăre, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de fals în declaraţii. Dosarul se află la DNA, pentru continuarea cercetărilor.
 
Pe data de 25 aprilie, DNA Constanţa l-a trimis în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu, pentru abuz în serviciu în formă continuată.
 
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa

Citeşte rechizitoriul aici

Pe 27 mai, DNA Bucureşti l-a trimis în judecată pe şeful suspendat al CJC, pentru complicitate la trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite, dar şi pentru 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite. Totodată, în judecată a mai fost trimis şi directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Bucureşti, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 21 noiembrie.

Rechizitoriul poate fi citit aici.

O zi mai târziu, a fost deferit justiţiei Ciprian Mihail Fronea, fost comisar-şef al Gărzii Financiare, Secţia Constanţa. Aproape de jumătatea lunii octombrie, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Fronea la 2,8 ani de închisoare cu executare. Soluţia nu este definitivă.

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională

Pe data de 6 iunie, a fost trimis în judecată, alături de mai multe persoane, Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, fost consilier al primarului Radu Ştefan Mazăre, suspectat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, de trafic de influenţă şi de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În cauză a mai fost deferită justiţiei Geanina Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA.
 
La începutul lunii iulie, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă, Florin Dan Secăreanu, a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, printre care se află Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF. Procesul continuă la Curtea de Apel Bucureşti. Următorul termen va avea loc pe data de 20 noiembrie.

Rechizitoriul poate fi citit aici

Printre cei care au intrat în colimatorul procurorilor se află şi Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, bănuit de luare de mită şi instigare la fals intelectual. Conform DNA, Teodosie are calitatea de suspect în prezenta cauză.

Presiuni asupra justiţiei  

Pe data de 15 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat faţă de Radu Mazăre un denunţ pentru presiuni asupra justiţiei, înaintat către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, spre competentă soluţionare. Aproape de începutul lunii octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin intermediul căruia s-a abrogat articolul 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009. Articolul abrogat făcea referire la… presiunile asupra justiţiei. 

„Tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu“  

Pe data de 4 noiembrie, a fost trimis în judecată Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. În cauză au mai fost deferiţi justiţiei următorii: Mihai Corneliu Stănculescu, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare, Renato Cristea Micu, fost director în cadrul spitalului, în prezent, angajat al SC Agrodec SRL Techirghiol şi prestator de servicii de administrare în domeniul sanitar către spital, Violeta Androne, director financiar - contabil în cadrul unităţii medicale, Gheorghe Antohi, angajat, Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Dosarul celor mai sus precizaţi se află pe rolul Tribunalului Constanţa.
 
În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, la secţiunea „Documente“, pot fi citite informările procurorilor privind cauzele mai sus precizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii