Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Institutii deconcentrate cu organigrame umflate

ro

19 Jun, 2009 02:01 7247 Marime text

deschidere.jpgLa o mare parte dintre instituţii a apărut câte un post nou de director adjunct, pentru a rezolva clientela politică # Ici-colo, s-a renunţat la câte o funcţie similară, mai mult, aşa, de ochii lumii

Apariţia Ordonanţei de Urgenţă 37/2009 a adus la nivelul instituţiilor publice deconcentrate atât schimbări în ceea ce priveşte persoanele care au preluat conducerea, cât şi, în unele cazuri, modificări ale organigramei.

La nivelul judeţului Constanţa, aplicarea prevederilor acestui normativ a permis numirea a 68 de directori coordonatori sau coordonatori adjuncţi în 34 de instituţii publice deconcentrate.

În majoritatea cazurilor, structura de conducere a rămas aceeaşi, în sensul că numărul foştilor directori adjuncţi a rămas neschimbat, doar titulatura transformându-se în aceea de directori coordonatori adjuncţi. De asemenea, în cadrul unor deconcentrate ai căror directori n-au avut „secunzi", OUG 37/2009 nu le-a „oferit" vreun adjunct. Totuşi, au existat şi situaţii în care fie a apărut un post, fie s-a desfiinţat.

Posturi nou create

După cum v-am informat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, prefectul judeţului Constanţa, Tit Liviu Brăiloiu, a înmânat ordinele de numire a noilor directori coordonatori şi coordonatori adjuncţi din deconcentrate. Astfel, am avut ocazia să constatăm că la Direcţia pentru Tineret a Judeţului Constanţa a apărut un director coordonator adjunct în persoana lui Cristian Felix Burcin. Potrivit directorului coordonator al DTJ Constanţa, Cristina Brânzoi, postul respectiv a fost înfiinţat în luna aprilie şi, în urma concursului organizat pentru ocuparea lui, Burcin a fost declarat câştigător.

O situaţie similară a apărut şi în cadrul Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral. Înainte de apariţia OUG 37/2009, instituţia avea un director executiv şi alţi doi: unul economic şi unul tehnic. Ordonanţa a desfiinţat doar postul de director executiv, dar a dus la apariţia funcţiilor de director coordonator şi director coordonator adjunct. Astfel Laurenţiu Marin va fi secondat de coordonator adjunct Rodica Vasile, dar şi-a păstrat şi ceilalţi doi directori.

OUG 37 a creat un director coordonator

În pofida crizei economice şi a „sfaturilor" de la Centru privind reducerea cheltuielilor, în unele instituţii au apărut funcţii noi, şi nu de pălmaşi, ci de şefi. Printru-un proiect Phare, la 1 noiembrie 2008 au fost înfiinţate Agenţiile Judeţene pentru Prestaţii Sociale. De atunci şi până de curând, activitatea instituţiei a fost coordonată de un director adjunct. La ora actuală, odată cu apariţia OUG 37/2009 situaţia a fost reglementată: Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale are un director coordonator, în persoana Mihaelei Ristea, şi unul coordonator adjunct, post obţinut de Mirela Ungureanu.

directori_deconcentrate.jpgFormulă incompletă la DSVSA şi ITC

La nivelul tuturor Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor structura de conducere prevede un director coordonator şi trei directori coordonatori adjuncţi. La DSVSA Constanţa directorul coordonator Geronimo Răducu Brănescu are, deocamdată, doar doi adjuncţi: Gheorghe Dincă şi Dorina Rădulescu. Se pare că numirea celui de-al treilea director coordonator adjunct ar urma să apară săptămâna viitoare, cel târziu. Ocupantul pare că va fi Claudiu Dogaru, care va „veghea" la siguranţa alimentelor. Însă, având în vedere că, la nivel naţional, ar mai exista direcţii ce nu au coordonatori adjuncţi pe acest domeniu, nu este exclusă organizarea unui concurs.

O nouă numire este aşteptată şi în cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii SE. Directorul coordonator Florentin Aurelian Ion va avea în subordine doi coordonatori adjuncţi: Niculae Ciocănel, a cărui numire a venit demult şi un altul ce va fi promovat la propunerea politică a PSD sau PD-L Vrancea.

Un şef mai puţin la vamă

Potrivit directorului coordonator al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, până în data de 5 mai anul curent instituţia a avut doi directori adjuncţi. „De atunci, structura s-a modificat prin reducerea unui post de director adjunct. La ora actuală, DRAOV Constanţa are un singur director coordonator adjunct, post obţinut de Florentina Ioanei", a adăugat managerul instituţiei, Sunai Cadîr.

Schemă „îmbogăţită"

Vechea formulă de conducere a Direcţiei Regionale de Poştă Constanţa avea un director executiv şi alţi trei pe economic, operaţional şi dezvoltare. Normativul ce a permis numiri politice în diverse funcţii de conducere a dus, în cazul DRP Constanţa, la apariţia altor trei directori coordonatori adjuncţi: unul pe judeţul Constanţa - Nicolae Ploscaru, unul pe judeţul Călăraşi şi altul pe judeţul Ialomiţa.

Per ansamblu, se poate spune că apariţia şi aplicarea OUG 37/2009 a adus diverse modificări care, în timp, îşi vor confirma sau nu viabilitatea.

{mos_ri:deconcentrate}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii