Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:18 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A băut o cafea cu Traian Băsescu Fostul judecător din Dosarul Retrocedărilor cere să vadă cum l-a filat DNA

ro

16 Oct, 2015 00:00 2690 Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a acordat un nou termen în procesul în care Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I penale de la Curtea de Apel Bucureşti, unul dintre foştii magistraţi din Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, a fost condamnat la zece ani şi opt luni de închisoare, cu executare. Valentin Horia ŞelaruIlie Iulian Dragomir şi Francisca Vasile, judecători ai Curţii Supreme, au amânat cauza pentru data de 28 octombrie.
 
Instanţa a respins cererea de audiere în calitate de martor a judecătorului Nina Luminiţa Cristiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, precum şi emiterea unei adrese către Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea ataşării la dosar a înregistrărilor convorbirilor în mediul ambiental pentru data de 9, 10 şi 11 aprilie 2014. Mai mult decât atât, Curtea Supremă a mai respins şi cererea de vizionare în şedinţă publică a înregistrărilor video ale audierilor inculpaţilor în cursul urmăririi penale, precum şi ale martorilor.
 
Instanţa a amânat pronunţarea referitor la proba constând în audierea şi vizionarea în şedinţă publică a înregistrărilor din mediul ambiental efectuate de DNA, solicitată de Mustaţă.
 
Judecată în aceeaşi cauză, Mariana Curea, fost grefier al Curţii de Apel Bucureşti, a luat patru ani şi patru luni de închisoare, cu executare, iar Ion Boraciu a primit nouă ani de detenţie. Asta în timp ce Florian Alexandru a fost osândit la şase ani şi patru luni de închisoare, iar Ciprian Moraru, din Constanţa, a primit doi ani de închisoare.
 
Revenind la Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, menţionăm că Stan Mustaţă s-a numărat printre foştii judecători ai cauzei. Primul judecător (în perioada noiembrie 2008 - februarie 2010) a fost Lia Savonea, actualul preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. Ulterior, dosarul a ajuns pe masa Elenei Ursulescu (martie 2010 - octombrie 2013), pensionată, după care judecata a fost condusă de Stan Mustaţă (condamnat pentru presupuse fapte de corupţie), dar şi de Florică Duţă, pensionat. În prezent, magistratul învestit cu soluţionarea cauzei este, din februarie 2014, Corina Cornelia Dăescu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României şi al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
 
Despre Stan Mustaţă s-a vehiculat că ar fi unul dintre cei doi magistraţi care s-au întâlnit la cafea cu fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, la Cotroceni. Potrivit ziuanews.ro, întâlnirea a avut loc înainte de numirea judecătoarei Livia Stanciu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a judecătoarei Aida Popa ca vicepreşedinte al instanţei supreme.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii