Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:34 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din România! A analizat Dosarul Retrocedărilor din Constanţa

ro

10 Aug, 2018 00:00 3092 Marime text
Fostul judecător Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a murit, ieri, la Spitalul „Carol Davila“, în urma unui infarct miocardic. Fostul magistrat se afla la penitenciarul Jilava, el fiind condamnat definitiv la opt ani şi şase luni de închisoare cu executare.
 
Stan Mustaţă a fost deferit Justiţiei de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul de combatere a corupţiei, în luna mai 2014, el fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şase infracţiuni de luare de mită şi trafic de influenţă.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2013, inculpatul Mustaţă Stan, împreună cu inculpaţii Boraciu Ion şi Alexandru Florian, a constituit un grup infracţional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară, urmărind obţinerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informaţii cu caracter confidenţial din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Pe baza acestor informaţii, membrii grupării urmăreau să identifice şi să contacteze persoane dispuse să dea mită sau să cumpere influenţa judecătorului, în schimbul obţinerii unor hotărâri judecătoreşti favorabile“.
 
„În perioada menţionată, judecătorul Mustaţă Stan, cu complicitatea grefierului Curea Mariana, a permis accesul unor persoane neautorizate, respectiv Boraciu Ion şi Alexandru Florian, la informaţii care nu erau destinate publicităţii (datele personale ale părţilor din dosarele penale aflate pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, respectiv numele, prenumele şi adresa de domiciliu). Inculpatul Mustaţă Stan, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat din care făcea parte şi în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, aflat în compunerea completurilor de judecată învestite cu soluţionarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului“, conform DNA.
 
În luna mai 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis condamnarea fostului judecător la 8,6 ani de închisoare cu executare.
 
Pe când se afla la Curtea de Apel Bucureşti, Stan Mustaţă a judecat, în 2013, celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanţa. În prezenta cauză, procurorii DNA au dispus, în 2008, trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii