Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:16 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

ro

16 Aug, 2023 18:00 1487 Marime text
  • În primăvară zona a fost igienizată însă acum arată dezastruos
  • Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr. și sunt situate foarte aproape de Edificiul Roman cu Mozaic
  • Inițial, pardoseala termelor era din marmura albă iar pe sub aceasta trecea un sistem de tuburi și canale ce avea rolul de încălzire, cunoscut sub numele de hypocaustum
  • La începutul anului, în bugetul Constanței pe anul 2023 a fost votată suma de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economică pentru realizarea unui parc arheologic care includea și reabilitarea monumentului



 
Reprezentanții USR Constanța trag din nou un semnal de alarmă cu privire la situația Termelelor Romane de la Poarta 1 Port care la distanță de câteva luni sunt din nou acoperite de bălării.
 
Din toamna anului trecut, Termele romane, Poarta mare a cetății Tomis, locuirea citadină și zidul de incintă sunt acum parte din domeniul public al municipiului Constanța, după ce zeci de ani au stat în paragină din cauză că nu aveau proprietar.
 
În primăvară zona a fost igienizată la solicitarea consilierilor locali USR, însă acum arată dezastruos.
 
„După ce Vergil Chițac l-a eliberat din funcția de viceprimar pe Florin Cocargeanu, nimeni nu s-a mai ocupat de acest monument istoric al Constanței. Pe Vergil Chițac nu-l interesează nimic”, susține senatorul USR, Remus Negoi.
 
De altfel tot consilierii locali USR au propus amenajare unui Parc Arheologic la Termele Romane iar la începutul anului, în bugetul Constanței pe anul 2023 a fost votată suma de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economică pentru realizarea unui parc arheologic care  includea și reabilitarea monumentului.

Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr. și sunt situate foarte aproape de Edificiul Roman cu Mozaic.
 
Inițial, pardoseala termelor era din marmura albă iar pe sub aceasta trecea un sistem de tuburi și canale ce avea rolul de încălzire, cunoscut sub numele de hypocaustum.
 
O mare parte din termele de pe vremuri au rămas necercetate, deoarece arheologii au stabilit faptul ca acestea erau extrem de întinse pe o suprafață de 100 de hectare.
 
Funcționalitatea monumentului a fost determinată pe baza unei inscripții în limba greacă în care se menționa faptul că pe acest loc se aflau băile publice. Lucrările arheologice au scos la suprafață o foarte mică parte din întregului edificiu, care îndeplinea funcția de "Lentiarion - vestiar".
 
 



PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Erau năpădite de gunoaie și vegetație. Termele Romane au fost ecologizate

Parc Arheologic la Termele Romane
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii