Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Erau năpădite de gunoaie și vegetație. Termele Romane au fost ecologizate

ro

29 Nov, 2022 14:34 1420 Marime text

Prin grija administraţiei, vestigiile arheologice ale Constanţei, precum Termele Romane sau vestigiile Cetăţii Tomis sunt într-o avansată stare de degradare, pline de bălării și gunoaie.

O echipă din cadrul serviciului de spații verzi și una formată din asistați social au ecologizat monumentul istoric Termele Romane.
 
Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea unui arheolog.
 
În perioada următoare vor fi ecologizate și alte monumente istorice lăsate în paragină, a anunțat consilierul local USR, Cătălin Iacob.
 
Termele romane sau fostele bai publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr.
Funcționalitatea monumentului a fost determinată pe baza unei inscripții în limba greacă în care se menționa faptul că pe acest loc se aflau băile publice. Lucrările arheologice au scos la suprafață o foarte mică parte din întregului edificiu, care îndeplinea funcția de "Lentiarion - vestiar".
 
Încălzirea edificiului se făcea prin pardoseală prin intermediul unor tuburi de ceramică care aduceau aerul cald de la un sistem de încălzire subteran (hypocaust).

PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii