Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ședință CLM Constanța Convenția de cofinanțare pentru construirea noului stadion „Gheorghe Hagi” se află pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

ro

30 Jan, 2024 11:11 1108 Marime text


Consiliul Local al municipiului Constanța este convocat în ședință ordinară miercuri, 31 ianuarie 2024, de la ora 14:00.
 
Consilierii au pe masă mai multe proiecte, printre acestea numărându-se și proiectul nr. 26/25.01.2024, privind aprobarea Convenției de cofinanțare încheiate între Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța și Compania Națională de Investiții SA pentru obiectivul de Investiții: „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2 – 11, municipiul Constanța, județul Constanța”.
 
Convenția de cofinanțare
 
Pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2 – 11, municipiul Constanța, județul Constanța”, Unitatea Administrativ – Teritorială Constanța se obligă să asigure, să aloce și să vireze „C.N.I.” suma de 52.461.127,96 de lei (exclusiv TVA) respectiv 62.323.723,88 de lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea, din bugetul local al lucrărilor, defalcată astfel:
  • 48.063.322,97 de lei (exclusiv TVA) respectiv 57.195.366,23 de lei (inclusiv TVA) – cheltuieli necesare realizării categoriilor de lucrări aferente Sucap. 4.1. – Lucrări de bază C+I (Rezistență și Amenajări Exterioare)
  • 4.397.794, 99 de lei (exclusiv TVA) respetciv 5.128.357,65 de lei (inclusiv TVA) – valoare suplimentară generată de taxele I.S.C. C.S.C., O.A.R. și cota C.N.I. SA
 
Suma aferentă cofinanțării se va aloca de către Unitatea Administrativ – Teritorială Constanța pe baza graficului de execuție aferent Contractului de lucrări din care rezultă faptul că lucrările cofinanțate urmează a fi executate în decursul anului financiar – bugetar în care se emite Ordinul de începere a lucrărilor sau într-o perioadă ulterioară.
 
Ordinul de începere a lucrărilor și Graficul de execuție a lucrărilor se vor comunica de către C.N.I. SA, către Unitatea Administrativ – Teritorială Constanța, în maxim 10 zile lucrătoare de la emiterea Ordinului de la începere a lucrărilor.
 
Înainte cu 15 zile de începere a execuției lucrărilor aferente cofinanțării conform Graficului de execuție C.N.I. SA va solicita suma aferentă acestor lucrări pe baza unei note fundamentale, iar Unitatea Administrativ – Teritorială Constanța, în termen de 30 de zile de la data solicitării din partea C.N.I. SA va vira sumele necesare cofinanțării lucrărilor.
 
Unitatea Administrativ – Teritorială Constanța deleagă „C.N.I.” SA întreaga autoritate și responsabilitate pentru utilizarea sumelor alocate, în conformitate cu prevederile presentei convenții.
 
Stadionul „Gheorghe Hagi” și începerea lucrărilor de demolare
 
Amintim că, în data de 10 iulie 2023, Primăria Constanța a organizat evenimentul „Arena 10”, care a marcat începerea lucrărilor de demolare ale stadionului situat pe strada Primăverii.
 
Printre invitați s-au numărat: Vergil Chițac (primarul municipiului Constanța), Ionuț Rusu (viceprimar), Gică Hagi, Gică Popescu, Silviu Coșa (prefectul județului Constanța), Andrei Talpeș (director CSM Constanța), fotbaliștii Farului Ionuț Larie, Denis Alibec etc.
 
Proiectul noului complex sportiv este realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții și UAT Constanța și are valoarea de 379.000.000 lei fără TVA, fiind cofinanțat de la bugetul local în cuantum de 48.000.000 lei fără TVA pentru lucrări de construcții și 5.000.000 lei fără TVA pentru asigurarea de utilități.
 
Termenul fixat pentru încheierea lucrărilor de demolare
 
În cadrul lucărilor de desființare a construcției existente pe amplasamentul „Complexului Stadion «Gheorghe Hagi»“ (str. Primăverii nr. 2-11), beneficiarul este Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Municipiul Constanța, iar executant - Asocierea Apolodor Grup Construct SRL (ofertant lider) și Apolodor Demolari SRL, Popp & Asociații Consulting Engineering SRL. Primăria Municipiului Constanța a emis autorizația de desființare 36/28.06.2023. Data începerii lucrărilor a fost 10 iulie a.c., iar data finalizării lucrărilor a fost 11 noiembrie 2023
 
Licitația pentru construirea stadionului, contestată
 
La data de 20 august 2023, ZIUA de Constanța scria despre contestarea licitației pentru construirea noului stadion din Constanța. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis o decizie la contestația depusă în cadrul unei achiziții publice realizate de Compania Națională de Investiții, licitația vizată fiind pentru obiectivul de investiții „Construire stadion «Gheorghe Hagi», strada Primăverii nr. 2-11, municipiul Constanța“. Valoarea totală a achiziției este de 330.989.232,47 lei fără TVA.
 
Firma contestatoare, SSAB-AG SA cu sediul social în Bacău a cerut reevaluarea ofertei depuse de asocierea al cărui lider este alături de Metag Inșaat Ticaret Aș (n.r. cu sediul social în Ankara, Turcia) – Atelier Unbuilt SRL.
 
În baza legii și a mijloacelor de probă aflate la dosar, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de SSAB-AG SA în contradictoriu cu autoritatea contractantă, Compania Națională de Investiții SA și a anulat actele autorității contractante privind decizia de respingere a ofertei asocierii precum și comunicările privind rezultatul procedurii.
 
Totodată, CNSC a încuviințat în principiu dar a respins cererea de intervenție formulată de Construcții Erbașu SA, lider al asocierii Construcții Erbașu SA – Tracon SRL.
 
Licitația pentru construirea stadionului a ajuns la magistrații Curții de Apel din București
 
Nemulțumită de decizia CNSC, Construcții Erbașu SA, lider al asocierii Construcții Erbașu SA – Tracon SRL a înregistrat pe 4 septembrie a.c. dosarul nr. 5881/2/2023 la Curtea de Apel București, sectia a X-a de contencios administrativ și fiscal și pentru achiziții publice.

Obiectul dosarului este tocmai litigiul privind achiziţiile publice - contestaţie atribuire Decizia CNSC nr.1881/C11/2023.

Instanța a stabilit termen în dosar pentru 18 octombrie a.c. la Completul 1 Recurs Achiziţii Publice.

Intimați în dosarul nr. 5881/2/2023 sunt Compania Națională de Investiții SA și Asocierea SSAB AG SA – Metag Insaat Ticaret AS – Atelier Unbuilt SRL prin liderul SSAB AG SA.
 
Decizia luată de instanța din Capitală
 
La data de 8 noiembrie 2023, cotidianul ZIUA de Constanța scria despre pronunțarea Curții de Apel București, secția de contencios și fiscal în dosarul nr. 5796/2/2023 în dosarul având ca obiect litigiul privind achiziţiile publice - contestaţie atribuire decizia CNSC NR.1881/C11/2023 din 16.08.2023

Părți în dosar au fost pe de o parte Compania Națională de Investiții care a avut calitatea de petent alături de Construcții Erbașu ca lider al Asocierii formate împreună cu Tracon SRL și SSAB AG SA-Lider al Asocierii formate din SSAB AG SA - Metag Inșaat Ticaret -  Aș Atelier Unbuilt SRL.

La termenul din 6 noiembrie a.c., completul1Recurs Achiziţii Publice a admis plângerile conexe.

Iată soluția pe scurt: „Admite plângerile conexe. Modifică decizia CNSC atacată, în sensul că respinge contestația, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 06.11.2023".
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:
Proiectul noului stadion, pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Local Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii