Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportor la nivel european Primarul Mariana Gâju a vorbit la Bruxelles despre utilizarea eficientă a resurselor şi a deşeurilor (galerie foto)

ro

10 Sep, 2014 00:00 1554 Marime text
Ieri, la Comitetul Regiunilor din Uniunea Europeană din Bruxelles, a avut loc atelierul „Evaluarea impactului teritorial bazat pe metodologia EPSON arts“, care a urmărit, în principal, analiza „Pachetului de economie circulară, către o economie circulară: Un program de reducere zero a deşeurilor în Europa“.
 
Din delegaţia României a făcut parte şi primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, care are şi calitatea de reprezentant al Asociaţiei Comunelor din România. Mai mult, Mariana Gâju este şi raportor pentru pachetul legislativ privind „Utilizarea eficientă a resurselor şi a deşeurilor în vederea realizării obiectivului de economie circulară“. Documentul, îngrijit şi prezentat de ec. Mariana Gâju, urmează a fi înaintat spre aprobare în sesiunea plenară a Comisiei de Mediu din cadrul Comitetului Regiunilor din Bruxelles, la începutul anului viitor. Alături de Mariana Gâju a participat la eveniment şi Mihaiela Frăsineanu, expertul din partea Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, consilier superior în cadrul Direcţiei managementul deşeurilor, delegat să sprijine întocmirea documentului.
Atelierul a fost deschis de ec. Mariana Gâju şi moderat de experţii Reţelei de Observare Europeană pentru Dezvoltarea Teritorială şi Coeziune (ESPON). La eveniment au mai participat Mihaiela Frăsineanu, Hakon Jentoft, din partea Eurocities, Francoise Bonnet - ACR+ (Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management), Vanya Veras - Deşeuri Municipale Europa, Serafin Pazos-Vidal - COSLA (Convention of Scottish Local Authorities), prof. Mait Kriipsalu - Universitatea din Estonia, dr. Klaus Rennings - Centrul European pentru Cercetare Economică, Mediu şi Resurse Economice, dr. Sara Davies - Centrul de Cercetare în politici Europene, Christian Fischer - Institutul de Cercetare din Copenhaga, Antonicelli Antonello - şef al Departamentului de Mediu din regiunea Apulia, Elzbieta Anusyewska - şef al Departamentului Deşeuri din regiunea Mazovia, Günther Langer - şef al Biroului Executiv München, An Vossen - Asociaţia Europeană pentru Reciclarea Plasticelor şi Jori Ringman-Beck - director Reciclare CEPI (Confederația Europeană a Industriilor Hârtiei). Moderatorii au condus grupul prin etape de analiză, pentru a fi identificate posibile impacturi teritoriale ale avizului şi pentru a obţine o evaluare anticipată cu reprezentări cartografice ale zonelor care ar putea fi afectate de politica europeană în domeniul economiei, mediului şi societăţii. Următoarea întâlnire pentru discutarea noii directive europene pentru revizuirea ţintelor deşeurilor va avea loc pe 16 octombrie.
 
Comitetul Regiunilor este Adunarea UE a reprezentanţilor locali şi regionali din toate cele 28 de state membre. Misiunea sa este de a implica autorităţile locale şi regionale şi comunităţile pe care acestea le reprezintă în procesul decizional al UE şi de a le informa cu privire la politicile UE. Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul European au obligaţia de a consulta Comitetul în domeniile politice care privesc regiunile şi oraşele. Organismul se poate adresa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, dacă drepturile sale nu sunt respectate sau dacă este de părere că o lege a UE
încalcă principiul subsidiarităţii sau nu respectă competenţele regionale sau locale.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii