Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:19 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport de audit financiar al Curții de Conturi la primăria Eforie, județul Constanța. Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare (DOCUMENT)

ro

18 Apr, 2025 17:00 747 Marime text
  • Situațiile financiare au inclus și informațiile financiare de la cele cinci entități subordonate cu personalitate juridică, și anume: Club Sportiv Eforie, Casa de Cultură Eforie, Creșa nr.1 Alice în Țara Minunilor, Liceul Teoretic Carmen Sylva și Școala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord
  • Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către UATO Eforie pentru anul 2023, au fost constatate deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare, dar care nu sunt generalizate
  • Termenele de implementare pentru deficiențele constatate este 29.08.2025
 


 
Misiunea de audit financiar a fost efectuată de Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Constanța asupra situațiilor financiare încheiate de către Unitatea Administrativ Teritorială Oraș (UATO) Eforie pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2023, care cuprind: bilanțul, contul de rezultat patrimonial, situația fluxurilor de trezorerie, situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii, contul de execuție bugetară și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv un rezumat al principalelor politici contabile.

Situațiile financiare au inclus și informațiile financiare de la cele cinci entități subordonate cu personalitate juridică, și anume: Club Sportiv Eforie, Casa de Cultură Eforie, Creșa nr.1 Alice în Țara Minunilor, Liceul Teoretic Carmen Sylva și Școala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord.

Opinia auditorilor este una cu rezerve

Ca urmare a auditului efectuat asupra situațiilor financiare raportate de către UATO Eforie pentru anul 2023, au fost constatate deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare, dar care nu sunt generalizate, după cum urmează:

C.1 Menținerea nejustificată în contul de creanțe 458.03 (Sume avansate și de recuperat de la Agenţiile de Implementare) a sumelor declarate neeligibile de către FEADR

Urmare faptului că, la data încheierii situațiilor financiare la 31.12.2023, valoarea totală a cheltuielilor neeligibile pe anul 2023, în sumă de 7.946,784,53 lei (pentru două proiecte cu finanțare europeană), figurează în conturile de Creanțe din operațiuni cu fonduri externe nerambursabile și fonduri de la buget, a dus la majorarea eronată a totalului creanțelor curente cu 12,20 %, astfel activele nete raportate în bilanț nu reflectă realitatea, acestea fiind majorate eronat cu aceeași valoare.


C.2 Nerespectarea principiului contabilității de angajamente

Urmare auditării categoriei de operațiuni „Bunuri și Servicii” pe anul 2023, în vederea verificării modului de respectare a principiului contabilității de angajamente3, s-a constatat că un număr de 5 facturi reprezentând plata unor utilități și contracte cu avocați, deși erau facturi emise în luna decembrie 2022 și vizau cheltuieli pe anul precedent celui auditat (2023), acestea au fost înregistrate pe cheltuielile anului 2023.

C.3 Abateri cu privire la întocmirea Planului Anual de Achiziții Publice (PAAP)
S-a constatat că referatele de necesitate întocmite și aprobate pentru fiecare achiziție fie directă fie pe procedură, sunt întocmite cu o zi, două sau în momentul achiziției și nu conform Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziție publică

C.4 Nerespectarea principiilor de transparență în atribuirea contractelor de achiziții publice prinnepublicarea semestrială în SEAP extrase din programul anual al achizițiilor publice, precum şi orice modificare asupra acestora, în termenul legal


Din consultarea sistemul informatic de utilitate publică SEAP, utilizat de UATO Eforie în scopul aplicării prin mijloace electronice a procedurilor de atribuire şi în scopul publicării anunțurilor la nivel național, s-a constat că entitatea nu a publicat semestrial 5 (în perioada 2023- 2024), extrase din PAAP și modificări intervenite în acesta.

C.5 Neînregistrarea în evidența contabilă a titlurilor de participare achiziționate de la RAJA

Din auditarea sumelor înregistrate în contul 260-Titluri de participare (componentă a activelor financiare necurente), s-a constatat neînregistrarea titlurilor de participare achiziționte de la RAJA Constanța, prin Contractul de Vânzare Cumpărare Acțiuni nr. 10662/27.09.20076. Valoarea celor 933 de acțiuni achiziționate este de 9.330 lei, sumă neînregistrată în contul 260.

C.6 Neînregistrarea în conturile de venituri proprii a sumelor din conturile de disponibilități, reprezentând garanții de licitație nesolicitate la restituire, mai vechi de 3 ani

Din analiza conturilor de disponibilități, reprezentând garanții de licitație depuse de diverse persoane, s-a constatat că un număr de 13 persoane aveau sume cu vechime mai mare de 3 ani, nerevendicate, deoarece dreptul de prescriere de 3 ani a trecut 7, aceste sume au fost înregistrate în timpul misiunii, în cont de venituri proprii.

C.7 Necalcularea, nereținerea, neraportarea în declarațiile lunare și neplata impozitului pe venit pentru arbitraj și asistență medicală, la Clubul Sportiv Eforie

S-a constatat că pentru suma brută de 10.570 lei, reprezentând sume acordate pentru arbitraj și asistență medicală în anul 2023, entitatea nu a reținut la sursă, nu a declarat în declarația 112 și nu a achitat impozitul pe venit cuvenit bugetului de stat, în valoare de 1.162 lei.

În aceste condiții, auditorii au constatat neîndeplinirea obligațiilor fiscale către bugetul de stat 8, cu suma de 1.162 lei pe anul 2023.

Bună guvernanță

Conducătorul entității publice a luat măsuri in anul 2023 pentru asigurarea cadrului organizatoric necesar implementării sistemului de control intern.

S-au stabilit obiectivele specifice structurilor organizatorice ale instituției, care au fost corelate cu obiectivele generale, conform document Obiective generale ale Primăriei Orașului Eforie și monitorizate conform raportărilor efectuate la nivelul compartimentelor.
Documentele elaborate sunt: Registre de riscuri pentru fiecare compartiment funcțional din structura organizatorică a instituției, Planuri de implementare a riscurilor identificate și evaluate în registrele de riscuri, Rapoarte privind procesul de gestionare al riscurilor care se întocmesc anual pentru fiecare compartiment funcțional în parte și care se centralizează la nivelul secretariatului tehnic al comisiei de monitorizare.

Cu privire la modul de implementare a măsurilor din deciziile Curții de Conturi (Camera de Conturi Constanța), se constată că la data întocmirii prezentului raport, nu toate măsurile sunt implementate.

Auditul intern: în luna mai 2023 a fost angajat un auditor intern în cadrul structurii entității, iar prin reorganizarea efectuată și aprobată prin HCL nr. 295/30.09.2024, a fost aprobat încă un post de auditor intern.

Termenele de implementare pentru deficiențele constatate este 29.08.2025.

Implementarea recomandărilor anterioare ale Curții de Conturi

Cu privire la modul de implementare a măsurilor din deciziile Curții de Conturi (Camera de Conturi Constanța), se constată că la data întocmirii prezentului document, nu toate măsurile sunt implementate conform termenelor din decizii.

Riscul denaturării situațiilor financiare auditate în domeniile în care au fost dispuse măsuri prin Deciziile Camerei de Conturi Constanța, măsuri neduse la îndeplinire conform termenelor stabilite.
 
Raportul de audit financiar efectuat de Curtea de Conturi a României prin Camera de Conturi Constanța asupra situațiilor financiare încheiate de către Unitatea Administrativ Teritorială Oraș (UATO) Eforie pentru exercițiul financiar încheiat la 31.12.2023 poate fi studiat integral în secțiunea „documente”.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Raport al Curții de Conturi Audit de conformitate ad-hoc la Primăria Eforie din județul Constanța pe verificarea utilizării resurselor financiare (DOCUMENT)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii