Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju - „Nu mai avem cu cine să ne punem în practică proiectele! E tragedie!“

ro

08 Jul, 2015 00:00 1974 Marime text
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara, săptămâna trecută, la finalul şedinţei de Guvern, că salariile angajaţilor din administraţia publică locală ar putea creşte cu până la 12%, în limitele bugetelor pe care le au consiliile locale şi judeţene şi ale plafonului stabilit de Ministerul Finanţelor.

Dreptul autorităţilor locale de a majora veniturile funcţionarilor este argumentat de Guvern prin faptul că nivelul scăzut al salariilor generează o lipsă acută de personal, peste 60% dintre lucrători având salarii la nivelul minim pe economie şi plecând către alte sectoare de activitate sau la muncă în străinătate, prin suspendarea raportului de serviciu sau demisie.

Cu toate acestea, un procent destul de mic adunat la un salariu şi-aşa insuficient nu este tocmai cea mai bună soluţie pentru cei din administraţia publică, care au făcut până acum nenumărate acţiuni de protest şi cărora li s-au alăturat chiar şi şefii administraţiilor publice locale.

Primarul‬ comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, totodată preşedinta Asociaţiei Comunelor din România (AcOR), filiala Dobrogea, trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia salariilor funcţionarilor publici. „Oamenii pleacă din sistem, iar în administraţia publică este nevoie de personal pregătit, care să acceseze fondurile europene din perioada 2014-2020. Nu mai avem cu cine să ne punem în practică proiectele! În administraţia publică locală e... tragedie!“, spune primarul comunei Cumpăna, cea care a susţinut constant că salariile colegilor din administraţia publică trebuie aliniate nevoilor actuale.

Preşedinta filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România, Mariana Gâju, a trimis, zilele trecute, un memoriu Guvernului, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Muncii şi Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, prin care semnala proasta salarizare. Lucruri care, de altfel, au fost semnalate şi la începutul anului, la întâlnirea primarilor de comune din România cu cei din ministere. Până acum, orice încercare de conştientizare cu privire la sistemul de salarizare a fost sortită eşecului.

„‪Când‬ se vor trezi guvernanţii noştri, s-ar putea să fie prea târziu! Salariile decente nu sunt un moft, sunt o necesitate! Cerem doar salarii decente şi nimic mai mult! Ne-am săturat de demagogie! Nu doresc să îmi fie ruşine în 2016 să mă prezint în faţa comunităţii şi să nu am finalizate proiectele promise pentru că Guvernul meu nu a putut să mă susţină!“, a subliniat primarul comunei Cumpăna, localitate care se numără în prezent printre fruntaşele în materie de accesare de fonduri europene.

„Atâta vreme cât responsabilitatea este mare, un funcţionar punându-şi semnătură pe o serie de acte, automat şi grila de salarizare trebuie regândită. Pentru a atrage oameni buni, trebuie să avem şi salarii motivante. Nu poţi trăi cu 800 de lei pe lună! Sunt oameni cu studii superioare şi e firesc să aibă pretenţii“, mai spune primarul, venind în sprijinul colegilor săi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii