Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:57 21 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Musulmanii din Cumpăna celebrează Kurban Bayram. Ce a transmis primarul Mariana Gâju

ro

12 Aug, 2019 00:00 608 Marime text
Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a transmis credincioşilor musulmani un mesaj, cu ocazia sărbătorii Kurban Bayram. „Sfânta sărbătoare Kurban Bayram îmi oferă deosebita plăcere de a vă transmite sincere urări de sănătate, fericire, pace în case şi în suflete şi prosperitate dumneavoastră şi întregii familii, alături de un călduros La mulţi ani! Cu aleasă preţuire şi prietenie“, a spus primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju.
 
Kurban Bayram (Sărbătoarea Sacrificiului) este unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificaţie comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului organizat la Mecca.
Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), cel care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de divinitate. Ibrahim este dispus să-şi sacrifice fiul, pe Ismail, dar Allah, văzându-i hotărârea şi nestinsa credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuţitului taie gâtul animalului, nu pe cel al copilului mult iubit.
 
Această zi este celebrată de musulmanii din întreaga lume, fiind recunoscută drept Sărbătoarea Sacrificiului, reconfirmând credinţa în Allah. Tradiţia sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult înstărit a apărut în anul al II-lea al Islamului, având semnificaţia unui gest de bunăvoinţă şi adorare a lui Allah, credinciosul musulman oferind în dar nevoiaşilor doua treimi din animalul jertfit şi oprind pentru cina de familie doar o treime din Kurban.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii