Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lipsa arhitecților șefi, deblocată prin OUG. A fost eliminată necesitatea atestării de către Registrul Urbaniştilor din România

ro

02 Jul, 2021 00:00 2892 Marime text
  • 94% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au un arhitect șef
  • Construcțiile pot fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul șef al localității
  • Guvernul a deblocat printr-o Ordonanță adoptată problema lipsei arhitecților șefi
  • Noile reglementări adoptate prevăd extinderea categoriei de studii și către alte domenii de specializare conexe arhitecturii și urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcții, în cazul municipiilor
  • Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor și orașelor de a avea arhitect șef prin asociații de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unități administrativ-teritoriale
 

 
Guvernul a deblocat printr-o Ordonanță adoptată la propunerea Ministerului Dezvoltării, problema lipsei arhitecților șefi – a anunțat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Construcțiile pot fi autorizate pe baza Planului Urbanistic, implementat de arhitectul șef al localității. Cu toate acestea, 94% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au un arhitect șef. Soluția este oferită de decizia Guvernului de astăzi, a subliniat ministrul.

Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale din România, doar 185 au un arhitect șef; motivul este reglementarea strictă privind accesul în funcție al acestora, spune ministrul de resort.

Statisticile arată că, în ultimii 16 ani, au primit drept de semnătură pentru elaborarea documentațiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism 1.617 arhitecți, 322 de urbaniști și 78 de conductori arhitecți, dintre aceștia doar 185 lucrează în sistemul administrației publice locale.

„12 județe din România nu au arhitecți șefi la nivelul consiliilor județene și aproximativ o jumătate dintre municipii sunt fără arhitecți șefi, . În mediul rural, 2.843 de comune nu au arhitect șef. Reglementările sunt prea birocratice și împiedică buna dezvoltare a localităților” –  a spus Cseke Attila.

Noile reglementări adoptate prevăd extinderea categoriei de studii și către alte domenii de specializare conexe arhitecturii și urbanismului, de exemplu ingineria economică în construcții, în cazul municipiilor (altele decât cele reședință de județ), oraşelor şi comunelor, cu condiția ca, în primul an de la numirea în funcția de arhitect șef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor. Totodată, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcției de arhitect-șef la nivelul altor municipii decât reședințele de județ, orașe și comune, nu se prezintă persoane cu 7 ani de experiență în domeniu, necesare conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă și candidați cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani.

Noile prevederi oferă posibilitatea comunelor și orașelor de a avea arhitect șef prin asociații de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unități administrativ-teritoriale și elimină necesitatea atestării arhitecților șefi de către Registrul Urbaniştilor din România.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • City planner 07 Jul, 2021 08:04 Sunt 185 de arhitecti sefi cu studii corecte la 3228 localitati pentru ca legea permite primarilor sa numeasca temporar orice functionar din primarie sa semneze in calitate de arhitect sef. Nu vrea sa semneze? Pune pe altul. Competenta, studiile, experienta? Vorbe goale. Cine verifica daca dosarele sunt legale? Prefectul poate doar sa dea in judecata. Experti judiciari in urbanism la nivel national? Zero. Au fost doi dar acum nu mai sunt. Ministerul Justitiei are prea multe pe cap acum.