Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Facem taxe şi impozite după ureche” Primarii sunt deschişi impozitării eolienelor, dar au rezerve în cazul celorlalte construcţii speciale

ro

12 Nov, 2013 00:00 2784 Marime text
Primarii surâd la ideea impozitării turbinelor eoliene. O poveste care le-a dat mari bătăi de cap în ultimii ani, pare că va fi rezolvată de Guvernul României, începând cu ianuarie 2014. Executivul a anunţat că va introduce impozitarea construcţiilor speciale. Impozitul va fi de 1,5% din valoarea fiecărei construcţii, adică a fiecărei turbine eoliene. La capitolul construcţii speciale nu se înscriu însă doar turbinele eoliene, pentru care primarii s-au luptat să le impoziteze, unii cu sorţi de izbândă, alţii nu. Tot construcţii speciale sunt cabinele telefonice, centralele hidroelectrice, termoelectrice şi nuclearo-electrice, staţiile şi posturile de transformare, sondele de ţiţei, gaze, iazurile pentru decantarea sterilului, reţelele electrice de contact pentru tracţiune electrică pentru linii de cale ferată, de tramvaie şi troleibuze, liniile de cale ferată minieră, construcţiile pentru transport feroviar, peroane; liniile şi cablurile aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console etc.), etc.
Când vine vorba de impozitarea celorlalte construcţii speciale, nu toţi primarii constănţeni sunt la fel de receptivi ca în cazul eolienelor, declarând că odată cu impozitarea acestora va creşte şi preţul final al serviciilor prestate de marii operatorii de energie, de telefonie şi nu numai.
 
„Multe societăţi de eoliene sunt în instanţă cu autorităţile locale”
 

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că odată cu impozitarea eolienelor la nivel naţional se va încheia cu procesele deschise în instanţă de societăţile din domeniul eolian, care refuză să plătească taxele speciale stabilite la nivel local. „Multe societăţi de eoliene sunt în instanţă cu autorităţile locale pentru chestia asta, întrucât nu vor să plătească impozitele stabilite de primării. Le este foarte uşor să conteste în instanţă deciziile Consiliilor Locale. Şi în contencios, atâta timp cât este contestată în instanţă, taxa se suspendă. Şi până se câştigă în instanţa pot trece ani şi, în toată această perioadă, investitorii nu plătesc impozitele stabilite de autorităţile locale”, explică primarul Vasile Delicoti, care afirmă că „dacă va fi promovată o lege, totul va fi clar, iar societăţile din domeniul eolian vor plăti toate impozitele”. În comuna Poarta Albă, primarul afirmă că în primăvara anului viitor va fi construit un parc eolian cu 28 de turbine. Deşi la nivel naţional există o reacţie negativă din partea societăţilor de eoliene, şeful autorităţii nu crede că investitorul va renunţa la lucrare din cauza impozitării. „Nu am semnale că se va retrage”, a menţionat Delicoti.
 
„Nu s-a făcut niciodată un studiu de impact”
 
Cât priveşte impozitarea celorlalte construcţii speciale, primarul Vasile Delicoti afirmă că ar trebui să încetăm să mai stabilim impozite „după ureche”. „Dacă la eoliene impozitarea nu poate influenţa preţul, la impozitarea pe diguri, canele, stâlpii Enel-ului, această impozitare, cât de mare, se va afla în preţul utilizatorului final”, susţine şeful autorităţii locale.
Potrivit primarului comunei Poarta Albă în cazul impozitării celorlalte construcţii speciale „nu s-a făcut un studiu de impact pentru a se vedea câţi bani se strâng şi ce se poate face cu ei”. „Nu s-a făcut niciodată o analiză. Facem taxe şi impozite după ureche. Dar nu ne întrebăm dacă merită? Dacă analiza arată că beneficiul pe care îl are cetăţeanul este cel puţin egal cu eforturile pe care le face, atunci, da, poţi să pui acel impozit”, este de părere şeful comunei Poarta Albă.
 
„Dacă va fi lege, trebuie să o respecte”
 
La Pecineaga, primarul Lili Pîslaru consideră benefice viitoarele reglementări. Şeful autorităţii locale se numără însă printre cei care îşi pun problema că noua impozitare, exceptând cea în cazul eolienelor, se va resimţi în preţul final al prestărilor de servicii. „În cazul eolienelor este foarte bine să se stabilească prin Hotărâre de Guvern o astfel de impozitare. Noi am stabilit, prin Consiliul Local, o taxă specială, de 0,5% din valoarea contabilă a construcţiei, dar problema se pune că, din auzitele mele, societăţile contestă aceste hotărâri de Consiliu Local”, a afirmat primarul Lili Pîslaru. Pe de altă parte, şeful comunei Pecineaga se aşteaptă ca investitorii din domeniul eolian să opună rezistenţă, întrucât valoarea impozitului nu va fi una oarecare. „Dacă va fi lege, trebuie să o respecte. Ei nu prea sunt de acord pentru că vorbim de o valoare mare. Vă daţi seama că la un milion de euro, cât este valoarea unei turbine, ei vor plăti un impozit de 1,5%”, a mărturisit şeful autorităţii locale. În ceea ce-l priveşte, prin Consiliu Local, Pîslaru a luat decizia unui impozit de 0,5%.
„Legea ne permitea nouă, primăriilor, să stabilim un impozit cuprins între 0,5% şi 1,5% dar am zis să o luăm gradual, să nu-i împovărăm de la început. Însă, şi aşa, au vociferat. Dar, repet, dacă de la 1 ianuarie 2014 va fi lege, trebuie să o respecte”, a afirmat primarul comunei Pecineaga.

Şeful autorităţii locale susţine că în comună se vor construi în viitorul apropiat aproximativ 70 de turbine eoliene. Primarul nu crede că investitorul va renunţa la lucrări din cauza impozitării. „Au autorizaţie de construcţie. Se află în fază avansată de implementare a afacerii. Nu cred că ar fi vreo problemă”, susţine Lili Pîslaru. În privinţa impozitării celorlalte construcţii speciale, şeful de la Pecineaga declară că „este o măsură benefică pentru comunitate, dar problema se pune că impozitele se vor regăsi în preţul prestărilor de servicii”. Potrivit primarului Lili Pîslaru, colectarea impozitelor speciale va fi o provocare pentru autorităţile locale. „Să vedem cum ne descurcăm cu colectarea. O să fie foarte multă discuţie, foarte multă hârţogăraie, fel de fel de somaţii”, crede Lili Pîslaru.
 
„Este exact ce ne doream noi. Dar sunt doar propuneri!”

În comuna Târguşor, în viitorul apropiat vor funcţiona aproximativ 60 de turbine eoliene. Este vorba de două parcuri eoliene ridicate de Enel şi Monsson. Primarul Dumitru Dragu susţine că societatea Monsson îi plăteşte deja un impozit de 0,5% din valoarea contabilă a fiecărei eoliene, dispoziţie prevăzută recent printr-o hotărâre de Consiliu Local. „Este exact ce ne doream noi, 1,5% impozit pe fiecare construcţie. Dar sunt doar propuneri! Să vedem dacă se şi concretizează...”, a afirmat şeful autorităţii locale, care a declarat că din punctul lui de vedere impozitarea tuturor construcţiilor speciale, nu numai a parcurilor eoliene, este „binevenită”.
 
„Corect ar fi ca şi aceste construcţii speciale să fie impozitate”
 
La rândul lui, referitor la impozitarea tuturor construcţiilor speciale, primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, declară: „Corect ar fi ca şi aceste construcţii speciale să fie impozitate. Mi s-ar părea corect atâta vreme cât există şi au fost construite, să fie şi impozitate. Cabinele telefonice mi se pare normal să fie impozitate. Să se impoziteze inclusiv locaţia stâlpilor electrici. De ce nu se impozitează şi acestea?”. Şeful autorităţii locale a precizat că a propus această chestiune a impozitării construcţiilor speciale încă de acum opt ani, când deţinea vicepreşedinţia Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa.

În ceea ce priveşte parcurile eoliene, primarul comunei Crucea afirmă: „Cadrul legal este în prezent mai mult decât ambiguu. De multe ori nu se acceptă definiţia clădirii, în sensul că eoliana nu ar întruni elementele unei clădiri. Dar atâta vreme cât va fi un cadrul legal, care spune că şi construcţiile speciale vor fi impozitate, nu mai apare niciun dubiu. Investitorii vor fi impozitaţi peste tot la fel, ceea ce înseamnă că şi parcul eolian de la Crucea şi cel de la Fântânele şi din alt colţ al ţării va plăti acelaşi impozit şi nu va fi lăsată această chestiune la latitudinea autorităţii locale”. Primarul Gheorghe Frigioi apreciază că primul parc eolian de la Crucea va fi finalizat „cel mai devreme undeva la mijlocul anului viitor”.
 
Rămâne de văzut ce se va întâmpla din ianuarie 2014 cu impozitarea construcţiilor speciale. Cert este că Guvernul şi-a exprimat deja această intenţie la care nu credem că va renunţa şi care, cu ceva rezerve din partea unora, este încuviinţată de primari. Pe de altă parte, în privinţa eolienelor în cazul cărora primarii aşteaptă cadrul legal cu sufletul la gură, trebuie să ţinem cont că investitorii fac deja presiuni asupra Guvernului să ţină cont de neretroactivitatea legii, astfel încât impozitarea să se aplice în cazul viitoarelor contracte şi nu în cazul celor deja existente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii