Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă parlamentarii vor fi aleşi dintr-un singur tur de scrutin Stavrositu, Banias, Chirilă, Lupu şi Haşotti, cu mandatele în aer

ro

11 Aug, 2011 02:05 2139 Marime text
alegeri.jpgPlecând de la rezultatele ultimele alegeri parlamentare, o inevitabilă modificare a legii electorale pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor ar putea produce un adevărat dezastru în PDL-ul local. Senatul a adoptat încă din luna mai tacit o iniţiativă legislativă care propune ca, la nivelul colegiilor uninominale, mandatul de parlamentar să se atribuie candidaţilor care au obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate. Acest lucru presupune că, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat, aşa cum stipulează textul legislativ ce vizează modificarea în acest sens a unei prevederi din Legea 35/2008. Cu alte cuvinte, cel mai bun să câştige! Aşa scăpăm de ambiguităţi, de compromisuri şi de înţelegeri în spatele uşilor închise. Aşa cum se alege preşedintele unui consiliu judeţean, un primar, preşedintele ţării, este foarte bine ca şi parlamentarii să se aleagă dintr-un singur tur, iar câştigătorul să ia totul. Dacă precedentele alegeri parlamentare ar fi fost organizate după sistemul propus, PDL Constanţa nu ar fi avut niciun reprezentant în Legislativ, cu excepţia lui Zanfir Ioguş care a obţinut cel mai mare scor -34,54%. Cum deputatul Colegiului 5 vizează mai nou Primăria Mangalia este puţin probabil ca PDL să poate promova un alt candidat care să întrunească cel puţin un număr egal de voturi cu Iorguş.

Sancţiune şi de la CEDO!

alegeri__Mircea_Banias_Maria_Stavrositu_01.jpgŞi CEDO vine să ne tragă de mânecă şi ne spune că legea privind alegerea parlamentarilor trebuie modificată. Chiar dacă decizia CEDO se referă la legea din 1992, ni se atrage atenţia asupra faptului că aceleaşi critici sunt aplicabile şi actualului sistem electoral care, deşi definit drept uninominal, are un sistem de atribuire a mandatelor de parlamentar, care face posibil un lucru sancţionabil, mai exact faptul că un parlamentar care adună cele mai multe voturi în colegiul uninominal în care candidează nu primeşte mandatul şi devine în locul lui parlamentar, cel de pe locul II sau III.

PDL Constanţa ar putea rămâne fără reprezentanţi în Parlament!

Alegerea parlamentarilor printr-un singur tur de scrutin, pe principiul „câştigătorul ia totul" le provoacă mari dureri de cap actualilor deputaţi şi senatori constănţeni care au ajuns parlamentari de pe locuri inferioare. Cel mai prost la acest capitol stau democrat-liberalii. Cu un scor de 26,14% obţinut în 2008 la Camera Deputaţilor, respectiv 28,52% la Senat, PDL va avea mari probleme la parlamentarele din 2012 să reuşească să-şi trimită reprezentanţi în Parlament. Oricât de deştepţi şi frumoşi s-ar crede domniile lor, atât deputaţii Constantin Chirilă şi Maria Stavrositu, cât şi senatorul Mircea Banias trebuie să recunoască au devenit parlamentari de pe poziţia secundă în detrimentul candidaţilor PSD.

Liberali cu probleme de „legitimitate"

În aceeaşi postură delicată se află şi liberalii Mihai Lupu (deputat) şi Puiu Haşotti (senator) care au acces în funcţii în urma redistribuirii. PNL a obţinut la ultimele parlamentare procente sub 15% - 14,86% la Camera Deputaţilor şi 14,88% la Senat. Şansa PNL s-ar putea numi USL, asta dacă nu cumva conducerea locală a PSD va considera deja pretenţiile liberalilor mult prea exagerate în perspectiva alegerilor locale. Până în acest moment, PSD a anunţat că îşi va susţine actualii parlamentari şi la următoarele alegeri, excepţie ar putea face deputatul Manuela Mitrea impusă de centru şi aflată într-o relaţie ceva mai încordată cu liderii locali ai PSD, după ce a aceasta a avut o iniţiativă legislativă prin care propune interzicerea fumatului în cluburi şi baruri, ceea ce ar aduce în opinia lui Radu Mazăre mari deservicii proprietarilor de spaţii de alimentaţie publică de pe litoral.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii