Fondul Proprietatea SA și CN APM Constanța, litigii în instanță din cauza Adunării Generale a Acționarilor (DOCUMENT)
Fondul Proprietatea SA și CN APM Constanța, litigii în instanță din cauza Adunării Generale a Acționarilor
08 Jul, 2025 10:52
ZIUA de Constanta
236
Marime text



Fondul Proprietatea SA a deschis un proces împotriva Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, cererea de chemare în judecată fiind înregistrată pe 12 iunie a.c. de Tribunalul Constanța.

Obiectul dosarului 2836/118/2025 este „constatare nulitate act actiune in anulare hot AGA”.
Tribunalul Constanța încă nu a stabilit un termen în acest proces.
Pentru mai multe informații legate de speța de față, cotidianul ZIUA de Constanța a transmis o adresă în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public atât către Fondul Proprietatea SA, cât și către CN APM Constanța.
Reclamanta Fondul Proprietatea SA ne-a transmis că dosarul 2836/118/2025 se referă la Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din data de 19 iunie 2025, pe ordinea de zi a căreia Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a adăugat un punct suplimentar pentru aprobarea unei ofertei angajante din partea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța („Portul Constanța”) pentru achiziționarea a 100% din ICS Danube Logistics, operatorul Portului Giurgiulești din Republica Moldova. Hotărârea AGA a cărei anulare este cerută aprobă termenii ofertei angajante, care include prețul și condițiile în care tranzacția privind achiziționarea Portului Giurgiulești se va finaliza.
În ceea ce privește motivele chemării în judecată a pârâtei CN APM Constanța, Fondul Proprietatea a precizat că acestea sunt atât procedurale, cât și legate de oportunitatea și valoarea acestei tranzacții, din punctul de vedere al Portului Constanța.
În opinia Fondului Proprietatea, Adunarea Generală a Acționarilor („AGA”), care a aprobat depunerea ofertei angajante, a avut loc fără respectarea prevederilor legale și practicilor de guvernanță corporativă care reglementează luarea deciziilor în cadrul AGA. De asemenea, în opinia Fondului Proprietatea, decizia respectivă s-a bazat pe informații incomplete și un proces de due-dilligence insuficient, care ar fi trebuit să rezulte într-o examinare aprofundată.
Convocatorul AGA
Până la completarea ordinii de zi a Adunării Generale a Acționarilor cu punctul privind achiziția Portului Giurgiulești, ordinea de zi a ședinței Adunării Generale Ordinare a Acționarilor, convocată pentru data de 19.06.2025, respectiv 20.06.2025, arăta astfel:
1. Luare act de încetare mandat/revocare membri provizorii;
2. Numire membri provizorii în Consiliul de administrație;
3. Prelungire durată mandate membrii provizorii;
4. Stabilirea indemnizației fixe brute lunare a membrilor provizorii numiți în Consiliul de
Administrație;
5. Aprobarea formei și conținutul contractului de mandat/actului adițional la contractul de mandat
ce urmează a fi semnat cu membrii provizorii;
6. Mandatarea reprezentanților acționarilor companiei să semneze contractul de mandat/ actul
adițional la contractul de mandat cu membrii provizorii;
7. Aprobarea propunerii privind oferta angajantă ce va fi depusă de CN APM SA în cadrul
Proiectului Sunrise;
8. Mandatarea Directorului General al societății pentru a îndeplini toate formalitățile cerute de
lege pentru înregistrarea și asigurarea opozabilității către terțe persoane a hotărârilor adoptate
de Adunarea Generală a Acționarilor. Persoana împuternicită va putea delega altor persoane
mandatul cu privire la îndeplinirea formalităților menționate mai sus.
Convocatorul ne-a fost pus la dispoziție de Fondul Proprietatea SA și poate fi consultat în secțiunea DOCUMENT.
Ca urmare a solicitării cotidianului ZIUA de Constanța în baza Legii 544/2001, CN APM Constanța ne-a pus la dispoziție convocatorul ședinței AGA din 19 iunie 2025 și hotărârea nr. 8/19.06.2025, adoptată în ședința respectivă, care poate fi consultată în secțiunea DOCUMENT.
Alte procese privind Adunarea Generală a Acționarilor din 19 iunie
Menționăm că pe rolul Tribunalului Constanța mai există trei procese ce au legătură cu AGA din 19.06.2025.
Concret, pe 12 iunie a.c., a fost înregistrat dosarul 2837/118/2025, în care Fondul Proprietatea SA a cerut pe calea ordonaneței președințiale convocarea Adunării Generale. În ședința de judecată din 16 iunie 2025, instanța a respins cererea reclamantei.
„Solutia pe scurt: H O T Ă R Â R E Respinge ca nefondată, cererea având ca obiect ordonanţă preşedinţială. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel ce se va depune la Tribunalul Constan?a – Secţia a II – a Civilă . Pronunţată astăzi, 16.06.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: 671/2025 16.06.2025”
Hotărârea a fost luată de judecătorul Octavian Cătălin Ticea de la completul C fond 13.
Pe 25 iunie a fost înregistrat dosarul 3057/118/2025, în care Fondul Proprietatea, tot pe calea ordonanței președințiale, a cerut suspendarea executării hotărârii AGA.
Procesul pe fond a fost soluționat pe 30 iunie.
„Solutia pe scurt: HOT: 30.06.2025 Respinge cererea ca neîntemeiată. Ia act că pârâta nu a solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Constanţa, Secţia a II-a civilă. Pronunţată astăzi, 30.06.2025, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C.proc.civ.
Document: 737/2025 30.06.2025”
Hotărârea a fost adoptată de judecătorul Simion Iuliana Maria, din completul C fond 6.
Acum, cazul este la Curtea de Apel Constanța și are termen pe 16 iulie 2025.
De asemenea, pe 26 iunie, Tribunalul Constanța a înregistrat dosarul 3094/118/2025, cu obiect „acţiune în anulare a hotarârii AGA AGA A PUNCTULUI 7 A HOT. 8/19.06.2025”.
Instanța încă nu a stabilit când va judeca speța, potrivit datelor de pe Portal Just.
Despre Fondul Proprietatea SA
Conform termene.ro, societatea a fost fondată în anul 2005, are ca obiect de activitate „fonduri mutuale și alte entități financiare similare” și are sediul social în București.
Firma nu și-a mai declarat bilanțul financiar din 2019.
Acționari sunt mai multe persoane fizice și juridice și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
Administrator este Franklin Templeton International Services SA.
Conform termene.ro, Fondul Proprietatea SA este acționar în firmele: Zirom SA, Alcom SA, Societatea Electrocentrale Craiova SA, Societatea Națională Aeroportul Internațional Timișoara-Traian Vuia SA, Compania Națională Aeroporturi București SA, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, World Trade Hotel SA, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, Alro SA și Big Trade SA.
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Fiica guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a demisionat din Comitetul reprezentanţilor Fondului Proprietatea
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii