Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:31 26 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce surprize ar putea produce recensământul Comune cu locuitori ca la oraş şi oraşe cât o comună sau un municipiu

ro

10 Sep, 2012 01:00 5629 Marime text
conditii_orase_-_panorama_blocuri_09.jpgOraşul Năvodari ar putea deveni municipiu, numărul de locuitori rezultat la recensământul din 2011, îl îndreptăţeşte să capete acest statut. Oraşul Negru Vodă, în schimb, ar trebui retrogradat şi transformat în comună.

Dacă ne-am raporta strict la numărul de locuitori rezultat în urma recensământului populaţiei din anul 2011, unsprezece comune din judeţul Constanţa ar putea fi declarate oricând oraşe. De asemenea, unul dintre cele nouă oraşe s-ar putea transforma în municipiu, în timp ce una dintre cele nouă structuri urbane şi-ar putea pierde statul de oraş pentru a redeveni comună.

Referendum pentru modificarea rangului localităţilor

Dar transformarea oraşelor în municipii şi a comunelor în oraşe se poate realiza ţinând cont de o serie de condiţii. Legea spune că este necesară şi organizarea unui referendum pentru consultarea populaţiei înainte de a schimba rangul localităţilor. Mai precis, în Legea 351 din data de 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi la articolul 3, alinat (1) se arată că „trecerea localităţilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor implicate, în condiţiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi şi calitativi minimali pentru localităţile urbane şi pentru localităţile rurale". Atât un oraş care îşi doreşte să devină municipiu cât şi o comună care vrea să treacă la rangul de oraş trebuie să îndeplinească 16 condiţii.

Cum se pot transforma oraşele în municipii

Pentru a fi municipiu indicatorii minimali sunt următorii: numărul de locuitori - 25.000, populaţia ocupată în activităţi neagricole - 85%, dotarea locuinţelor cu instalaţii de alimentare cu apă - 80%, dotarea locuinţelor cu baie şi WC în locuinţă - 75%, număr de paturi în spitale la o mie de locuitori - 10, număr de medici care revin la o mie de locuitori - 2,3, unităţi de învăţământ - postliceal, dotări culturale şi sportive constând în săli de spectacol, eventual teatre, instituţii muzicale, biblioteci publice, stadion, săli de sport, locuri în hoteluri - 100, 60% din lungimea străzilor să fie modernizată, 70% din lungimea străzilor să aibă reţea de distribuţie a apei, 60% din lungimea străzii să aibă străzi cu conducte de canalizare, prezenţa unei staţii de epurare a apelor uzate cu treaptă mecanică şi biologică, 70% din lungimea străzilor să aibă reţele de hidrante exterioare pentru stingerea incendiilor, spaţii verzi (parcuri, grădini publice, scuare) - 15 metri pătraţi/locuitor, depozit controlat de deşeuri cu acces asigurat.

Ce trebuie să facă o comună pentru a deveni structură urbană

Oraşele trebuie să îndeplinească următorii indicatori minimali: număr locuitori - 5.000, populaţia ocupată în activităţi neagricole - 75%, dotarea locuinţelor cu instalaţii de alimentare cu apă - 70%, dotarea locuinţelor cu baie şi WC în locuinţă - 55%, număr de paturi în spitale la o mie de locuitori - 7, număr de medici care revin la o mie de locuitori - 1,8, unităţi de învăţământ - liceal sau altă formă de învăţământ secundar, dotări culturale constând în săli de spectacol, biblioteci publice, spaţii pentru activităţi sportive, locuri în hoteluri - 50, 50% din lungimea străzilor să fie modernizată, 60% din lungimea străzilor să aibă reţea de distribuţie a apei, 50% din lungimea străzilor să aibă conducte de canalizare, prezenţa unei staţii de epurare cu treaptă mecanică, 60% din lungimea străzilor să aibă reţele de hidrante exterioare pentru stingerea incendiilor, spaţii verzi (parcuri, grădini publice, scuare) - 10 metri pătraţi/locuitor, depozit controlat de deşeuri cu acces asigurat.

Năvodari ar putea fi declarat municipiu

orasul-navodari.jpg

Potrivit rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei şi locuinţelor realizat în anul 2011 oraşul Năvodari are 31.554 locuitori. Dacă s-ar ţine cont strict de numărul de locuitori Năvodari ar putea fi declarat municipiu. Însă pentru ca oraşul Năvodari să-şi modifice rangul ar trebui să aibă o unitate spitalicească (proiect la care lucrează primarul Nicolae Matei) dar şi o şcoala postliceală.

Negru Vodă oraşul cât o comună!

conditii_orase_-_Negru_Voda_intrare_in_localitate.jpg

Pe de altă parte, oraşul Negru Vodă ar trebui să fie retrogradat la statutul de comună. Datele preliminare ale recensământului arată că populaţia din Negru Vodă a scăzut sub pragul minim de 5.000 prevăzut pentru un oraş. Astfel Negru Vodă numără astăzi 4.933 de locuitori şi nu 5.552 de cetăţeni, aşa cum se întâmpla la recensământul din anul 2001.

Opt comune cu locuitori ca la oraş

Dacă am ţine cont strict de numărul de locuitori opt dintre comunele din judeţ ar putea fi declarate oricând oraşe, însă pentru a deveni localităţi urbane comunele respective trebuie să aibă pe raza teritoriului lor spital, liceu, iar locuinţele să fie dotate în mod corespunzător cu baie, WC, instalaţii de alimentare cu apă ş.a. Potrivit datelor preliminare ale recensământului comunele cu un număr de locuitori asemenea oraşelor sunt: 23 August (5.268 de locuitori), Agigea (6.436 de locuitori), Cobadin (8.346 de locuitori), Corbu (5.431 de locuitori), Cumpăna (11.658 de locuitori), Limanu (6.120 de locuitori), Lumina (8.121 de locuitori), Mihail Kogălniceanu (9.739 de locuitori), Topraisar (5.148 de locuitori), Tuzla (6.471 de locuitori) şi Valu lui Traian (11.452 de locuitori).

Ti-a placut articolul?

Comentarii