Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situații financiare „denaturate semnificativ“, la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților! Despre ce este vorba

ro

04 Mar, 2021 10:09 1645 Marime text


•    În Raportul Curții de Conturi se arată că, la ANPRP, situațiile financiare ar fi fost  denaturate semnificativ, „ca urmare a constituirii de provizioane în valoare 4.392.076,6  mii lei pentru sumele de bani reprezentând drepturi de creanță ale beneficiarilor legilor retrocedărilor asupra statului român“.

Reprezentanții Curții de Conturi au întocmit Raportul privind verificările financiare desfășurate în cursul anului 2020, pentru anul 2019.

La Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a fost exprimată o opinie contrară, potrivit raportului, „având în vedere faptul că situațiile financiare au fost  denaturate semnificativ“, spun auditorii.

Această denaturare ar fi venit „ca urmare a constituirii de provizioane în valoare 4.392.076,6  mii lei pentru sumele de bani reprezentând drepturi de creanță ale beneficiarilor legilor retrocedărilor asupra statului român“.

Au explicat auditorii financiari că ANRP a constituit provizioane pentru sumele de bani reprezentând drepturi de creanță ale beneficiarilor legilor retrocedărilor asupra statului român, deși nu erau îndeplinite condițiile de constituire și recunoaștere a provizioanelor.

„Soldul final creditor al contului «Provizioane» a fost în sumă de 4.392.076,6 mii lei și reprezintă valoarea provizioanelor constituite la nivelul ANRP atât în anul 2019, cât și în anii anteriori și diminuate cu valoarea titlurilor de plată emise în perioada 2014-2019“, se arată în Raportul Curții de Conturi.

În aceste condiții, reprezentanții Curții de Conturi au recomandat ANRP „remedierea modului de evidențiere și înregistrare a drepturilor de creanță ale deținătorilor asupra statului român, stabilite prin titlurile de despăgubire și deciziile de compensare emise de Comisia Națională pentru Compensarea  Imobilelor  (CNCI)  și Comisia Centrală  pentru  Stabilirea  Despăgubirilor (CCSD), precum și prin deciziile de validare sau actualizare emise de ANRP, astfel încât situațiile financiare să reflecte realitatea și exactitatea datelor înscrise“.

A fost emisă Decizie, prin care au fost dispuse două măsuri pe care conducerea entității trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate.

Conform Curții de Conturi, ANRP a contestat măsurile dispuse prin decizie și a fost emisă Încheiere, prin care a fost respinsă contestația ANRP.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii