Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sistemul criminal care ucide de 30 de ani“ Constanța, în zilele neputinței și ale doliului. Continuă înmormântările în urma incendiului de la Terapie Intensivă Covid

ro

04 Oct, 2021 00:00 2680 Marime text
  • Șapte femei au murit în incendiul de la Constanța. Erau mame, surori, soții, erau apreciate și iubite. Și așteptate acasă, de toți cei dragi.
  • Paraschiva Datcu, una dintre aceste femei nevinovate ce au pierit în incendiul din spitalul unde venise să se facă bine, a fost condusă ieri, 3 octombrie 2021, pe ultimul drum.
  • „Mama mea era spre bine, conștientă, cooperantă, vorbea. A murit conștientă, mi-a omorât-o sistemul ăsta criminal. Că așa poți să-l numești, un sistem criminal care de 30 de ani nu se mai oprește, a omorât oameni nevinovați“, a declarat Sergiu Datcu, fiul femeii.
 
„Un sistem criminal care, de 30 de ani, nu se mai oprește, omoară oameni nevinovați“.
 
Aceste cuvinte, care par să descrie un film cu mafioți, din America anilor 1930, sunt, din păcate, descrierea fidelă a realității pe care, acum, o trăiesc rudele celor șapte femei care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Tragedia s-a produs vineri, 1 octombrie 2021, în jurul orei 10.00, dar, ca într-un teatru al absurdului, pare să nu reprezinte, în fapt, decât o repetiție a precedentelor incendii declanșate lunile acestea în spitalele Covid din țară.
 
Șapte oameni - șapte femei au murit în incendiul de la Constanța. Erau mame, surori, soții, erau apreciate și iubite. Și așteptate acasă, de toți cei dragi. Internate în Secția de Terapie Intensivă a spitalului Covid din Constanța, acestea ar fi putut, sau nu, să supraviețuiască temutului virus. Dar familiile lor nu vor mai afla niciodată răspunsul la această întrebare, căci acestea au pierit din cauza flăcărilor ce au cuprins secția unde ele se agățau de viață, cu ultimele puteri.
 
„Sora mea a murit cu zile“
 
Paraschiva Datcu, una dintre aceste femei nevinovate ce au pierit în incendiul din spitalul unde venise să se facă bine, să mai aibă o șansă la viață, a fost condusă ieri, 3 octombrie 2021, pe ultimul drum.
 
Slujba a avut loc la Biserica de lemn, din Năvodari, de la ora 13.00.
 
La ceremonie au participat nu numai familia și prietenii acesteia, ci și toți cei care nu au putut rămâne impasibili la tragedia produsă.
 
Sora Paraschivei Datcu, Violeta Datcu, în lacrimi, dă glas neputinței care ne cuprinde pe toți într-o astfel de tragedie:
 
„Domnule Cîțu, câți miniștri mai schimbați? Câți mai schimbați? Unul apucă să facă ceva și apoi imediat îl schimbă, pentru ce? Pentru bani? Când nu mai ai viață, nu îți mai trebuie niciun ban, nimic! Sora mea a murit cu zile, nici eu nu mai pot. Am venit de-o săptămână de la București, să o văd în viață, să se facă bine!“
 
„Mi-au omorât mama, pur și simplu, mi-au omorât-o!“
 
Sergiu Datcu, fiul victimei, a împărtășit din oroarea care apasă sufletele în astfel de momente:
 
„Trăiesc o dramă! Mi-au omorât mama, pur și simplu, mi-au omorât-o! Au sufocat-o ca la Auschwitz! În Certificatul constatator de la Medicină Legală au spus că a suferit stop cardiac respirator acut și inhalare de dioxid de carbon. Practic, i-au băgat gaze ca la Auschwitz, i-au găsit plămânii și traheea neagră. (...) Mama mea era spre bine, conștientă, cooperantă, vorbea. A murit conștientă, mi-a omorât-o sistemul ăsta criminal. Că așa poți să-l numești, un sistem criminal care de 30 de ani nu se mai oprește, a omorât oameni nevinovați“
 
Maria Stoica, decedată la Spitalul de Boli Infecțioase, a fost și ea condusă tot ieri pe ultimul drum de fiica sa, de familie și de toți apropiații săi din satul Urluia, din comuna Adamclisi.
 
La rândul său, Iliana Satcâu, decedată, de asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase, va fi înmormântată în comuna Mircea Vodă, urmând ca marți să fie condusă pe ultimul drum de fiica sa, de întreaga familie și de prietenii care o așteptau, însănătoșită, acasă.
 


Cine a pierit în incendiu

 
Tragedia care a îndoliat județul Constanța nu este prima de acest gen, nu este o surpriză pentru autorități. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, spital Covid, nu este primul spital Covid din țară care ia foc, în ultimele câteva luni. I-au precedat Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț și Institutul Matei Balș, din Capitală.
 
La Constanța, persoanele care și-au pierdut viața și față de familiile cărora cei responsabili trebuie să dea socoteală sunt Iliana Satcâu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Georgeta Alupoaie (decedată la Spitalul Militar), Maria Cristescu (decedată la Spitalul Județean), Paraschiva Datcu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Negisar Bevlit (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Angela Paladi (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase) și Maria Stoica (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase).
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
 

Citește și:
 Medic Spitalul de Boli Infecțioase Constanța
„Dorim să păstrăm încrederea cetățenilor acestui oraș“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii