Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:57 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

ro

19 Sep, 2023 10:18 1302 Marime text
  • După ce dr. Stela Halichidis a câștigat în primă instanță procesul pentru anularea dispoziției de demitere, Curtea de Apel a judecat acum recursul primarului în proces.
  • Judecătorii de la Curte au anunțat că hotărârea din recurs va fi pronunțată la data de 2 octombrie 2023, instanța având nevoie de timp pentru deliberări.
  • Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, ea nu va mai putea fi atacată.
Dr. Stela Halichidis, managerul demis al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, după incendiul care a cuprins unitatea pe 1 octombrie 2021 și care a câștigat în primă instanță anularea dispoziției de demitere, va afla la începutul lunii octombrie răspunsul definitiv al Curții de Apel Constanța în proces.
 
Judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții au analizat recursul declarat de Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac, și Municipiul Constanța prin Primar și au anunțat că vor pronunța hotărârea pe 2 octombrie 2023, având nevoie de timp pentru deliberări.
 
Hotărârea este cu atât mai important cu cât ea nu va mai putea fi atacată la vreo altă instanță și va însemna finalul efectiv al procesului și, cel mai probabil, lămurirea situației de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 8309/118/2021 în care, în primă instanță, judecătorii de la Tribunal, în completul prezidat de magistratul Răzvan Ionuț Pricop, i-au dat dreptate dr. Stelei Halichidis și au anulat dispoziția primarului Constanței privind încetarea contractului managerial al doctorului.
 
De asemenea, Tribunalul a decis obligarea Primarului Municipiului Constanța la plata către dr. Halichidis „a unor despăgubiri echivalente cu drepturile băneşti cuvenite reclamantei, în temeiul Contractului de management nr. 94762/08.06.2018, în perioada 07.10.2021-07.06.2022“.
 
Decizia Tribunalului a fost luată ca urmare a constatării nemotivării dispoziției primarului Vergil Chițac privind încetarea contractului de management al dr. Halichidis.
 
În hotărârea prin care au admis acțiunea managerului demis, judecătorii de la Tribunal au vorbit pe larg despre nemotivarea actului administrativ reprezentat de dispoziția primarului „atât în fapt cât şi în drept“, constatând „caracterul nelegal al acestuia în limitele învestirii instanţei prin motivele de nelegalitate invocate“.
 
În plus, pe parcursul desfășurării procesului, dr. Halichidis, managerul demis, a arătat că „nu i se poate imputa o pretinsă abatere constând în funcţionarea unităţii sanitare în absenta autorizaţiei de securitate în caz de incendiu“.
 
Din motivarea deciziei Tribunalului
 
A spus fostul manager al spitalului că lipsa autorizației era „cunoscută la nivelul tuturor factorilor decizionali şi, deşi în mod repetat a învederat lipsa acesteia şi a efectuat demersuri pentru eliberarea sa, aceasta nu a fost eliberată şi nici nu s-au luat măsuri pentru încadrarea unităţii sanitare în condiţiile cerute de lege pentru eliberarea acestei autorizaţii“.
 
Nu în ultimul rând, fostul manager a arătat că a dispus luarea tuturor măsurilor ce se puteau lua pentru creșterea siguranței în caz de incendiu, precizând, totodată, că „încetarea/suspendarea activităţii unităţii sanitare în absenţa autorizației pentru securitate la incendiu nu era în competenţa sa“.
 
Totodată, judecătorii au mai reținut în hotărâre calificativul „Foarte bine“ primit de dr. Stela Halichidis la evaluarea managerială cu doar trei luni înainte de demiterea sa, fiind recomandată continuarea activității de management.
 
„În sensul concluziei absenţei unei fundamentări factuale adecvate pentru actul administrativ contestat, respectiv inclusiv a existenţei unei neconcordanţe factuale semnificative furnizată chiar de emitentul actului administrativ, Tribunalul mai constată că anterior prin Raportul de evaluarea a managerului S C B I C pentru perioada 01.01.2020-31.12.2020 mr. 131662/02.07.2021 –ultimul raport de evaluare a reclamantei în calitatea de manager al S C B I C conform Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 – f. 33 vol. I, întocmit la nivelul lunii iulie 2021, s-a acordat calificativul maxim Foarte Bine, consecinţă a realizării punctajului şi s-a recomandat continuarea activităţii de management în vedere îndeplinirii obiectivelor şi indicatorilor propuşi, deci cu 3 luni anterioare emiterii actului administrativ contestat evaluarea managerului efectuată de către pârât corespundea calificativului maxim Foarte bine, iar ulterior -după aproximativ 3 luni- aceeaşi activitate managerială determina încetarea Contractului de management nr. 94762/08.06.2018 prin emiterea unui act administrativ nelegal, fără expunerea unor elementele factuale care să reprezinte o motivare suficientă şi adecvată, succesiune de manifestări cel puţin confuze ale acţiunii administrative pe fundalul unei tragedii soldată cu pierderea de vieţi omeneşti“.
 
Sursa motivare: Sentința civilă Nr. 155/2023 a Tribunalului Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
EXCLUSIV - „Eu vreau doar să se facă dreptate!“
Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, victorie uriașă în instanță! (MINUTA)

 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii