Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:07 22 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Recepție la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale a României. Cine va participa

ro

01 Dec, 2019 17:27 462 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis, va susține un discurs de la ora 18, la Palatul Cotroceni, în cadrul ceremoniei ținute cu prilejul Zilei Naționale a României, scrie antena3.ro. 

Iohannis a fost prezent astăzi și la parada militară din Piața Arcul de Triumf, organizată tot cu prilejul Zilei Marii Uniri, dar și la Ministerul Apărării Naționale, la ceremonia militară organizată cu prilejul învestirii în funcţie a Șefului Statului Major al Apărării.

Primii invitați au început deja să își facă apariția la Cotroceni. După ce a fost la Alba Iulia, premierul Ludovic Orban urmează și el să ajungă la ceremonia de la Cotroceni. 

UPDATE 

 „Astăzi este cea mai emoționantă sărbătoare a națiunii noastre. E ziua în care celebrăm sentimente profunde care ne unesc în jurul unor idealuri și proiecte majore. Ne leagă aceeași dragoste pentru România și aceasta e forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația. E un moment simbolic pentru a marca incheierea dupa 30 de ani a unei etape grele.

Vrem să ducem România acolo unde merită, printre țările lumii. Doar împreună, cu speranță și încredere, avem puterea să construim România europeană și puternică. 

Timp de decenii, națiunea noastră a fost victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta. În toată această neagră perioadă, românii au reușit să-și croiască o altă soartă. Nu întâmplător data de 1 Decembrie a devenit sărbătoarea națională a României, după Revoluție. E un simbol al libertății obținut prin jertfă. 

De Ziua Națională, cinstim sacrificiile eroilor noștri care au făcut posibilă unitatea națională. 

Doamnelor și domnilor, Marea Unire a conferit României o nouă poziție geo-strategică. Momentul Unirii continuă să ne trimită un mesaj fundamental. Suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta țării.

O țară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial. De aceea, Ziua Națională e și sărbătoarea democrației, a drepturilor și libertăților noastre fundamentale. Românii au înțeles foarte bine acest mesaj al trecutului. Astăzi trebuie să recunoaștem cu sinceritate că încă nu am ajuns acolo unde ne dorim să fim. Testele dificile la care a supus istoria națiunea noastră nu au șters idealurile noastre.

Cu fiecare prilej ne-am făcut puternic auziți. Am celebrat Centenarul Marii Unirii ca membru al NATO. În acești ani, evoluțiile interne și internaționale ne-au arătat cât de important e să fim parte din UE. Românii au demonstrat că suntem capabili de  a constribui la o Europă nedivizată. România este contribuitor și beneficiar al construcției europene. 

Unirea este sărbătoarea noastră, a tututor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care locuiesc în alte părți ale globului să se întoarcă astăzi acasă. Eu cred că această viziune poate deveni într-o zi realitate și ține de noi să o facem posibilă. Românii au tot dreptul de a sta împreună în același stat. Trebuie să ne simțim în siguranță, liberi și mândri de a fi cetățeni români. 

Dragi români, doar împreună suntem puternici și descătușăm întregul potențial al națiunii noastre. 

În decembrie 1989 am crezut cu toții în visul de a trăi într-o țară liberă, modernă, europeană. Ca președinte, voi fi total implicat și voi contribui avându-i alături pe toți românii din țară sau străinătate pentru ca acest vis să devină în sfârșit realitate. La mulți ani România, la mulți ani dragi români, oriunde v-ați afla,“ a menționat Klaus Iohannis. 


Sursa foto: Muzeul Cotroceni 

Ti-a placut articolul?

Comentarii