Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prezidenţiabilul se teme de concurenţa de la locale? Viitorul primar al comunei Ion Corvin se lasă aşteptat

ro

21 Oct, 2014 00:00 2385 Marime text
Chiar dacă ne-am fi aşteptat ca în această toamnă, odată cu alegerile prezidenţiale, să avem şi un scrutin local parţial, acest lucru pare că nu se va întâmpla. Locuitorii comunei Ion Corvin deja au devenit nerăbdători, astfel că s-au adresat redacţiei cotidianului ZIUA de Constanţa pentru găsirea unui răspuns la întrebarea „noi când ne alegem primarul?“. „De ce la Ion Corvin nu se fac alegeri anticipate? Prefectul Constanţei face abuz de putere? Au trecut de mult 90 de zile“, ne întreba, recent, Cristina, o localnică. Mâine se împlinesc cele 90 de zile în care, potrivit legii, trebuiau organizate alegeri locale parţiale în comuna Ion Corvin.

La data de 14 iulie, prin ordinul nr. 371/14.07.2014, prefectul judeţului Constanţa a consemnat încetarea de drept a mandatului primarului comunei Ion Corvin, Dumitru Nedea.

Prefectura s-a achitat de sarcinile care-i reveneau

La baza actului emis, a stat adresa viceprimarului comunei Ion Corvin, cu nr. 2276/11.07.2014, prin care se aduce la cunoştinţă faptul că, din data de 11 ianuarie 2014, primarul comunei Ion Corvin, Dumitru Nedea, se află în imposibilitatea exercitării funcţiei din cauza unei boli grave, certificate, care nu îi permite desfăşurarea activităţii. „Ordinul prefectului putea fi atacat de primar în termen de zece zile de la comunicare (n.r. până la data de 24 iulie), lucru care nu s-a întâmplat. Astfel, după expirarea acestui termen, prefectului îi revine obligaţia de a înainta ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului primarului comunei Ion Corvin (împreună cu documentaţia anexă) Guvernului, care va stabili data organizării alegerilor pentru funcţia de primar. Alegerile trebuie organizate, potrivit prevederilor articolului 69, aliniatul 6 din Legea nr. 215/2001, în maximum 90 de zile de la expirarea termenelor descrise mai sus, prin decizia Guvernului, la propunerea prefectului. Tot ceea ce ţinea de Prefectura Constanţa de făcut cu privire la aceste termene s-a realizat conform calendarului“, a declarat prefectul Radu Volcinschi.

Victor Ponta se teme de concurenţa candidaţilor la Primăria Ion Corvin?

Iniţial, toată lumea aştepta ca alegerile parţiale locale de la Ion Corvin să fie organizate - ca în cazul scrutinului de la Rasova, care s-a derulat concomitent cu europarlamentarele - la aceeaşi dată cu alegerile pentru preşedinţia ţării. De precizat că, pentru alegerile parţiale din luna mai, premierul Victor Ponta, candidat la prezidenţiale, a fost cel care a semnat decizia, publicată în Monitorul Oficial, care statua data alegerilor. Să îi fi fost teamă, de această dată, de concurenţa pe care i-ar fi putut-o face candidaţii la funcţia de primar al localităţii Ion Corvin? Mai ales că se cunoaşte deja experienţa din 25 mai, când, la Rasova, alegătorii au ales în număr mai mare pentru primar şi semnificativ mai puţini pentru europarlamentari. Acest lucru nu s-a întâmplat însă şi este foarte probabil ca anul acesta să mai fie organizat vreun scrutin pentru alegerea noului primar al comunei Ion Corvin. Potrivit articolului 9, aliniatul (2) din Legea nr. 67/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu termenul prevăzut de Legea nr. 35/2008, cu modificările şi completările ulterioare, data desfăşurării alegerilor locale parţiale se stabileşte, prin hotărârea Guvernului, cu cel puţin 35 de zile înaintea votării, iar durata campaniei electorale se reduce la jumătate, respectiv la 15 zile.
Nu ar fi însă un lucru ieşit din comun ca alegerile parţiale locale să se desfăşoare la mai mult de 90 de zile de la data vacantării fotoliului de primar. Anul acesta, pe 25 mai, au fost organizate alegeri locale parţiale în comunele teleormănene Crângu şi Troianul, care nu mai aveau primari de mai bine de un an, de când foştii gospodari-şefi, găsiţi incompatibili de ANI, au fost suspendaţi din funcţie de prefectul judeţului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii