Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 12 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România importă masiv componente pentru industria de apărare din UE și SUA. Anunțul MEDAT

ro

11 May, 2025 14:41 306 Marime text
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

'În vederea consolidării capacităților operaționale și a alinierii la standardele tehnologice internaționale, în ultimii ani au fost realizate investiții semnificative în infrastructura industriei naționale de apărare. Aceste investiții au vizat modernizarea facilităților de producție, achiziția de echipamente avansate, precum și adaptarea proceselor de fabricație la cerințele specifice pieței de apărare la nivel euro-atlantic. Cu toate acestea, o parte considerabilă din componentele utilizate în procesul de fabricație a produselor destinate apărării sunt de proveniență externă', arată ministerul de resort.


Fără a furniza detalii referitoare la denumirea operatorilor economici sau la natura specifică a componentelor importate, MEDAT menționează că, în funcție de nivelul de integrare industrială și de specificul tehnologic al fiecărei entități din industria de apărare, ponderea componentelor de import poate varia între 20% și 70%. Aceste componente sunt, în cea mai mare parte, achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum Statele Unite ale Americii.


România importă componente destinate sectorului de apărare în principal de la operatori economici autorizați din state cu tradiție 

Conform sursei citate, România importă componente destinate sectorului de apărare în principal de la operatori economici autorizați din state cu tradiție și capacitate industrială avansată în domeniul apărării, precum: Franța, Israel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Germania, Polonia, Austria, Italia și SUA.

Importurile sunt realizate în conformitate cu reglementările europene și naționale privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare și al celor sensibile din punct de vedere strategic.

MEDAT mai subliniază că, în prezent, există pe teritoriul național și operatori economici care au dezvoltat capacități de producție complet integrate, neapelând la importul de componente, ci doar, în mod punctual, la achiziția de materii prime sau materiale auxiliare din alte state membre ale Uniunii Europene.

'În ipoteza unei agravări a climatului comercial internațional, operatorii afectați pot analiza punctual soluții alternative pentru redirecționarea fluxurilor de aprovizionare către alți furnizori acreditați din state partenere. Printre opțiunile viabile se numără Franța, Germania, Polonia, Israel, Regatul Unit și alte state membre ale UE, care dispun de capacități industriale compatibile cu cerințele tehnologice ale industriei naționale', face precizarea Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, este totuși necesar 'a se avea în vedere că o astfel de reconfigurare a lanțurilor de aprovizionare ar putea conduce la creșteri de costuri, generate de diferențele de preț, de taxele vamale aplicabile și de eventualele condiții contractuale impuse de noii furnizori'.

Direcția Industria Națională de Apărare din MEDAT, conform Hotărârii Guvernului nr. 864/2023 privind organizarea și funcționarea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, are printre atribuții: participarea la elaborarea de strategii, programe pentru aplicarea Programului de guvernare în industria de apărare și securitate, indiferent de forma de proprietate a operatorilor economici; avizarea programului anual de investiții a operatorilor economici cu capital integral și/sau majoritar de stat; participarea la elaborarea de propuneri pentru planul de mobilizare a economiei naționale, secțiunea industrie, planurile anuale de pregătire a economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, necesarul de materii prime și materiale aferente acestora, gestionarea/actualizarea inventarului capacităților de producție ale operatorilor economici din industria de apărare.

De asemenea, Direcția participă în comisiile de control al exporturilor, importurilor și altor operațiuni cu produse militare și produse cu dublă utilizare coordonate de Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX și coordonează, reprezintă și susține activitatea de cooperare tehnică internațională în domeniul industriei de apărare, în relațiile cu alte state, precum și cu organizatorii de profil din cadrul ONU, NATO și UE.



Sursa: Agerpes.ro 


Citește și:

Creșterea capacității de apărare a României, aprobată în ședință CSAT (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii