Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Operatii unicat efectuate in spitalul judetean

ro

07 Jan, 2004 00:00 1200 Marime text

Cresc sperantele bolnavilor

In ciuda nenumaratelor lipsuri din sistemul sanitar, medicii constanteni au reusit sa faca lucruri extraordinare, menite sa vina in ajutorul celor bolnavi * Cel mai important eveniment al anului 2003 este, fara indoiala, autotransplantul de celule pancreatice, realizat in premiera intr-o tara din sud-estul Europei * Acesta a fost realizat de o echipa de medici chirurgi condusa de profesor doctor Vasile Sarbu * Pentru efectuarea lui, medicii s-au pregatit timp de mai bine de doi ani de zile

Pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta anul 2003 a fost unul foarte agitat. Pe langa sistemul slab al finantarilor si crizele de medicamente cu care s-a confruntat, pe la conducerea lui s-au perindat o serie de medici care au fost schimbati din luna in luna. In sfarsit, pe la jumatatea anului, medicul Gabriela Dascal a fost numita in functia de director general al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Ulterior, noua conducere a Colegiului Medicilor din Romania, filiala Constanta, a fost stabilita in cursul zilei de joi, 18 decembrie. Astfel, noul presedinte este, de atunci, tot doctorul Gabriela Dascal, actualul director general al Spitalului de Urgenta.

Cea mai mare realizare

Cea mai importanta realizare in domeniul medical din 2003 ii apartine profesorului doctor Vasile Sarbu, care a efectuat primul autotransplant de celule pancreatice, menit sa vindece diabetul zaharat. Floarea Popa, in varsta de 54 de ani, din Constanta, a fost primul pacient din tara, dar si din sud-estul Europei, care a suferit acest tip de interventie chirurgicala. Femeia suferea de pancreatita cronica si trebuia sa i se extirpe pancreasul din cauza durerilor groaznice pe care le avea. "Extirparea pancreasului o facea sa fie diabetica, deoarece acest organ are in componenta sa insulele care produc insulina. Astfel, pancreasul extirpat a fost folosit pentru a selecta aceste insule si a le reintroduce bolnavei pentru ca ea sa nu devina diabetica", a declarat medicul sef al Clinicii de Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta si coordonatorul autotransplantului, profesor doctor Vasile Sarbu. Autotransplantul efectuat in cursul zilei de 19 decembrie s-a desfasurat in trei etape. Prima etapa a constat in prelevarea pancreasului pacientei, operatie ce a durat in jur de trei ore, cea de-a doua etapa fiind cea de separare si prelucrare a insulelor pancreatice. Aceasta a durat in jur de patru ore. "Exista patru etape de decontaminare a pancreasului prelevat, dupa care se introduce in niste solutii speciale care il digera. Este apoi introdus in alte solutii care elimina colagenul - invelisul celulelor pancreatice. Dupa aceea se anihileaza chimic toate solutiile in care acesta a fost introdus, apoi in niste separatoare centrifuge. In final, se obtine o solutie care se spala, aceasta fiind reprezentata de insulele pancreatice", a explicat profesorul doctor. A treia etapa a constat in introducerea celulelor printr-o vena pana in ficatul pacientei. Aceasta ultima etapa a durat cel mult 40 de minute. Odata ajunse in ficat, celulele incep sa fabrice insulina. "Acesta este, de fapt, miracolul. Celulele fac ceea ce dorim noi. In perioada urmatoare poate vom face ca aceste celule sa distruga celulele producatoare de substante alergizante. La ora actuala, se incearca producerea de bacterii care sa anihileze substantele cancerigene din alimentele pe care le consumam. Impreuna cu un profesor doctor din Strasbourg dorim sa fabricam niste capsule pentru introducerea acestor celule in muschi. Toate aceste programe le avem in derulare", a mai mentionat seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Cazurile de cancer pot fi rezolvate

Conform statisticilor intocmite de reprezentantii Directiei Judetene de Sanatate Publica, se observa o crestere ingrijoratoare a tumorilor maligne, mai ales a cancerului mamar, bronho-pulmonar si de col uterin. Toate aceste trei tipuri de cancer avusesera, in anul 2001, o incidenta de 15,6 cazuri la mia de locuitori, iar in prezent, 17,5 cazuri la mia de locuitori. Majoritatea cazurilor au fost depistate in stadiu tardiv, inoperabil. Gratie dezvoltarii continue a tehnicilor medicale, acestea se pot trata pana in punctul in care se pot opera. Peste 65% dintre femeile depistate cu cancer mamar s-au prezentat prea tarziu la medicul de specialitate, situatie in care s-au aflat si 69,4% dintre femeile gasite cu cancer de col uterin. "Pentru scaderea valorilor acestor indicatori se impun depistarea lor in stadiul precoce si aplicarea tratamentului adecvat. Astfel, exista posibilitatea de a preveni si aparitia unor complicatii, putandu-se asigura interventiile medicale si chirurgicale in timp util", a declarat directorul adjunct si purtatorul de cuvant al Directiei Judetene de Sanatate Publica, doctor Mihaela Dinisov.

Crucea Rosie la sate

In cursul zilei de 8 decembrie 2003, Crucea Rosie, filiala Constanta, a inaugurat primul centru de Cruce Rosie din mediul rural, la Seimeni. Marian Vasiliev, directorul filialei constantene de Cruce Rosie, a declarat ca asistenta pre-medicala in aceasta comuna va fi asigurata de un asistent al Crucii Rosii, precum si de un numar de zece voluntari. "Pe langa activitatea lor curenta, voluntarii vor efectua si alte actiuni, precum pregatirea populatiei din Seimeni impotriva unor eventuale epidemii", a mai precizat directorul Marian Vasiliev. Cei zece voluntari constanteni ii vor pregati pe cei care doresc sa devina, la randul lor, voluntari ai Crucii Rosii din Seimeni, aceasta fiind una dintre sarcinile cele mai importante pe care trebuie sa le indeplineasca. "Crearea unei filiale de Cruce Rosie la Seimeni se impunea deoarece aici asistenta pre-medicala lipseste cu desavarsire. Suntem la inceput si avem emotii, dar speram ca acest centru sa vina cu adevarat in sprijinul populatiei de aici", a conchis directorul Crucii Rosii, filiala Constanta, Marian Vasiliev.

Aparatura importanta

Pe data de 5 decembrie 2003, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta au avut loc doua evenimente importante. A fost inaugurat un nou laborator dotat cu aparatura de ultima generatie de cobalto-terapie si un nou computer tomograf spiral. Tomografia computerizata este un mijloc de investigatie imagistica medicala. Investitia se ridica la un milion si jumatate de dolari, iar pretul unei examinari este de 600.000 lei. Cei care au asigurari de sanatate beneficiaza gratuit de examene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii